Петролните пазари прогнозират кратка война в Газа

6068
Петролните пазари прогнозират кратка война в Газа
Снимка: Getty Images

Петролният пазар залага на кратка война, която няма да надхвърли границите на Ивицата Газа, пише британското издание UnHerd. В същото време нищо не предвещава бързо разрешаване на конфликта. 

Светът все още е в шок от операцията на "Хамас" срещу Израел. Но една част възприема разгръщащите се събития с невероятно спокойствие - това са търговците на петролния пазар. Малко преди атаката цените на петрола WTI паднаха рязко от скорошен връх от 93,68 долара за барел в края на септември до 82,31 долара. После цените скочиха до 86,38 долара, но след това паднаха обратно до 83,49 долара.

Съдейки по разговорите на анализатори, пазарът залага на кратка война, която няма да надхвърли границите на Ивицата Газа. Петролни анализатори от Citi казаха пред Bloomberg, че пазарът сега се подготвя за сценарий на „силен, но краткосрочен“ отговор на Израел. Пазарът е също толкова оптимистичен относно перспективите за дипломация в региона: смята се, че сделката между Саудитска Арабия и Израел ще бъде „отложена като последна мярка“. Още: "Хамас" отвътре: Структурата, идеологията и абсурдите ѝ (ВИДЕО)

Защо пазарите мислят така?

Въпреки това, ако се съди по последните изявления на Израел, няма признаци за кратка война. Генерал-майор Рафи Мило каза пред пресата, че, съдейки по действията на "Хамас", групировката се готви за продължителна конфронтация. То изглежда очевидно и повдига въпроса: защо пазарите пропускат това?

Израел се зарече да изкорени "Хамас" или поне така каза премиерът Бенямин Нетаняху. Страната оценява общата численост на групата на около 30 000 бойци. За сравнение, по време на най-кървавата война в Газа през 2014 г., Израел ликвидира малко над 640 бойци на "Хамас" за месец и половина боеве. За да елиминира напълно "Хамас", ще трябва да бъдат унищожени 47 пъти повече противници.

Също така трябва да вземете предвид характеристиките на терена. Ивицата Газа обхваща площ от 360 квадратни километра и определено е осеяна с капани и засади на "Хамас". Може би най-добрият аналог в последно време би бил Бахмут в Източна Украйна. Градът обхваща площ от 41 квадратни километра (9 пъти по-малка от Ивицата Газа), а преди избухването на военните действия имаше население от 73 000 души. Още: Военен експерт: Израел не е напълно готов за офанзива в Ивицата Газа

Повече от два милиона души живеят в Ивицата Газа, което означава, че 27 пъти повече хора ще трябва да бъдат евакуирани и преместени - освен ако израелците не искат масово клане.

Под въпрос е и оптимистичната перспектива на пазарите за дипломатическата ситуация. Иранският президент Ебрахим Раиси и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман проведоха първия си телефонен разговор миналата седмица, а по-рано през юни Иран отвори посолство в Саудитска Арабия за първи път от 7 години. В навременен разговор двамата лидери обсъдиха "необходимостта да се сложи край на военните престъпления срещу Палестина". Не е нужно да сте специалист по дипломация, за да разберете на чия страна са двете най-големи регионални сили, UnHerd.

Глобалните енергийни пазари могат да черпят своя оптимизъм от историята. От петте големи конфликта, включващи Израел след Шестдневната война от 1967 г., само два доведоха до значително увеличение на цените на петрола. Два месеца след операцията през 2012 г. в Ивицата Газа цените на петрола се покачиха с 10%, а три месеца след войната от Йом Кипур през 1973 г. те достигнаха 135%. Последното е следствие от петролното ембарго на ОПЕК в отговор на американската подкрепа за Израел.

Ако израелската операция се проточи и стане още по-кървава, има всички шансове Хизбула да атакува и от север. Това ще позволи на други страни от региона да се намесят, ако сметнат за необходимо. Ако войната обхване целия регион, въвеждането на петролно ембарго няма да е трудно, тъй като днес Русия и Саудитска Арабия имат огромно влияние върху световните цени на петрола и по един или друг начин възнамеряват да ги повишат. Още: Европейският съвет ще бистри обстановката в Израел и Газа

Да се надяваме, че пазарите са прави в прогнозите си за приключване на конфликта, в противен случай ще се сблъскаме с нов прилив на енергийна инфлация, който ще помете и без това разклатените ни икономики. 

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари