X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

План Б за Северен поток 2? Германия изпадна в цугцванг

4098
План Б за Северен поток 2? Германия изпадна в цугцванг
Снимка: Nord Stream 2
САЩ предупреждават, че "Северен поток 2" може да направи Европа политически зависима от Русия в продължение на десетилетия. Меркел смята, че проектът за газопровода е чисто икономически, но съмненията за това се изразяват в нейната коалиция все по-шумно.

Президентът на САЩ едва беше потвърден на поста, когато председателят на ХСС Маркус Зьодер написа в Туитър: "Трансатлантическият мост се възстановява." Сега, въпреки облекчението, което политическият стил на Байдън донесе на всички, е ясно, че правилото „Америка на първо място” ще продължи да действа на този мост.

Едно от най-новите доказателства е почти завършеният газопровод „Северен поток 2“, върху който правителството на САЩ все повече се фокусира заради нарастващото напрежение с Русия. В резултат на това германското правителство се оказва в ситуация на цугцванг.

Американците "на всяка цена" възнамеряват да не допуснат газопровода, простиращ се от Русия до Германия, Байдън и някои други водещи американски политици настояват за това. И колкото по-силно е търкането с Русия, засилено след ареста на опозиционния лидер Алексей Навални и струпването на руските войски до границата с Украйна и Крим, толкова повече се засилва натискът на САЩ върху правителството на ФРГ.

Поради строгата политика на САЩ, фракциите на Голямата коалиция разбират, че 1200-километровият газопровод може да бъде завършен само чрез плащане на висока - може би твърде висока – външнополитическа цена.

Ето защо е необходим план Б. Все повече гласове се чуват в ХДС в подкрепа на временно замразяване на строителството. А в СПД вярват, че строителството може да бъде свързано с политическите искания към Русия.

„Имаме нужда от решение, което да запази лицето на всички страни. Мораториум може да бъде такова решение “, каза Родерих Кизеветер, депутат в Бундестага от ХДС, специализиран във външната политика, пред „Ди Велт”.

Ръководството на СПД подкрепя проекта за газопровод

По-рано много политици от ХДС се обявиха за такъв мораториум. Сред тях са министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер и правителственият координатор за трансатлантическо сътрудничество Петер Байер. Повечето членове на фракцията, включително политици като Кизеветер, обаче бяха скептични по този въпрос. Сега някои от тях са склонни да променят мнението си.

Нилс Шмид, външнополитическият говорител на фракцията на СПД в Бундестага, обяснява: „Не виждам начин за спиране на проекта сега, почти в навечерието на завършването му. Освен това е съмнително, че за такова кратко време може да бъде организирана политическата подкрепа. Но е възможно да се обвърже работата на "Северен поток 2" с определени условия. Това трябва да се обсъди. "

Досега СПД беше доста обединена в полза на газопровод, по който всяка година в Европейския съюз ще се доставят още 55 милиарда кубически метра газ. Поддръжници на проекта са премиерите на някои източногермански провинции, както и финансовият министър и кандидат-канцлер Олаф Шолц и съпредседателят на СПД Норберт Валтер-Борянс.

Премиерът на Мекленбург-Предна Померания Мануела Швезиг, също от СПД, участва активно в създаването на така наречения Фонд за опазване на околната среда, чиято цел всъщност е да подкрепи газопровод, който излиза на брега в Лубмин край Грайфсвалд.

Меркел: Около „Северен поток 2” се води политическа борба, по-широка от газовите доставки

Германия, въпреки мнението на други страни от ЕС, взе решение в полза на „Северен поток 2“, но около проекта се води полити...

А Бордът на директорите на проектната компания Nord Stream се оглавява, както знаете, от бившия германски канцлер Герхард Шрьодер (СПД).

Фактът, че сега СПД настоява експлоатацията на тръбопровода да бъде свързана с политически условия, което в зависимост от политическата ситуация може бързо да доведе до фактическо замразяване на проекта, показва промяна в тона на партията. И все пак съвсем наскоро бившият председател на партията Зигмар Габриел заяви, че от гледна точка на европейския суверенитет, "Северен поток 2" няма абсолютно нищо общо със САЩ.

За САЩ това е опасен "геополитически инструмент"

За разлика от Доналд Тръмп, който се е бореше с подводния газопровод от Русия до Мекленбург-Предна Померания, включително за да продава американски втечнен газ на европейци без особени пречки, Байдън и редица влиятелни американци са загрижени не само за енергийната политика. На първо място те искат да получат друг инструмент, с който ще бъде възможно да се задържи Русия в рамките. За Вашингтон „Северен поток 2“ е един от факторите на геополитиката.

Влиятелните членове на Конгреса възприемат „Северен поток 2“ не само като опасност за Европа, но и като сериозна заплаха за интересите на американската сигурност. Със завършването на газопровода Русия ще има „геополитически инструмент“ - сенаторите от Републиканската партия Джеймс Риш и демократът Джин Шахин предупреждават за това. Сенаторите пишат в писмо до Берлин, че газопроводът ще „обвърже“ Европа с руския газ и „през следващите 40 години“ ще го превърне в обект на политически натиск.

Остин: Споровете за ”Северен поток 2” няма да навредят на връзките САЩ-Германия

Съединените щати няма да допуснат спор за противоречивия газопровод "Северен поток" между Русия и Германия да навреди на връзките с Бер...

Само няколко дни по-късно конгресменът републиканец Майкъл Т. Маккаул и демократът Марси Каптур написаха в писмо до държавния секретар Антъни Блинкен: „В случай на завършването на строителството на „Северен поток 2” ще даде на правителството на Путин възможност за по-нататъшното използване на енергийните ресурси на Русия за политически натиск върху Европа.” И още: необходимо е „да се противопоставим на злонамереното влияние на Русия, включително чрез изключване на завършването на строителството на „Северен поток 2” в бъдеще “.

Канцлерът Ангела Меркел отдавна споменава струващия милиарди проект като чисто икономическо предприятие, така че няма причина федералното правителство да се намеси. Но, разбира се, газопроводът в голяма степен е политически фактор.

Включително защото не само в САЩ, но и в цяла Европа той се сблъсква с критики. На първо място, правителството на Германия е критикувано, а не компаниите, участващи в проекта, като руския „Газпром” или западните Wintershall, Uniper и други, които, въпреки че вече нямат дялове в проектната компания, все още участват в предприятието .

Всички институции на ЕС отхвърлят „Северен поток 2“ като проект, несъвместим с общата енергийна политика на Европа, а балтийските държави, Украйна и Полша се чувстват буквално заобиколени. Южноевропейците са обидени от правителството на ФРГ, което се придържа към „Северен поток 2”, въпреки че отхвърли южния му вариант – „Южен поток”. Франция наскоро призова германците да замразят проекта. Освен това природозащитниците яростно се противопоставят на това и икономистите се съмняват в икономическата му жизнеспособност.

"Сигнал към руското правителство"

Байдън назначава специален пратеник, който да сложи край на "Северен поток-2"

Администрацията на Джо Байдън обмисля кандидатурата на Амос Хохщайн за поста специален пратеник, който ще трябва да договори Северен по...

Мораториумът може да бъде решение на дилемата, каза групата на Кизеветер. И освен това политически сигнал. „Мораториумът щеше да даде на руското правителство ясно да разбере, че няма да се примиряваме с такива неща като ареста на Алексей Навални, поведението на руснаците в Източна Украйна или анексията на Крим“, заяви депутатът от ХДСК в Бундестага.

Вярно е, че той осъзнава, че подобно решение ще бъде свързано с проблеми. "Ясно е, че такъв мораториум няма да мине без последствия за нас, последицата ще бъде плащането на неустойки, които ще трябва да се поемат от федералния бюджет."

Цената на проекта се оценява на над 10 милиарда евро; до момента подводната тръба е завършена на 95%. Ако не бъде завършен, тогава могат да възникнат искове за обезщетение, които също ще се измерват в милиарди - това е мнението на експертите. И това ще са парите на данъкоплатците. За поддръжниците на това решение е ясно, че в годината на най-важните избори това ще бъде прието без ентусиазъм. „Алтернатива на мораториума може да бъде следното решение: газопроводът ще бъде завършен, но руският газ няма да бъде допуснат през него, докато въпросите на външната политика останат нерешени. Тоест механизмът за изключване ще влезе в действие “, предполага Кизеветер.

Тази позиция на политика от ХДС не е много по-различна от идеите на външнополитическия експерт от СПД Шмид: „Такова решение няма да ни принуди да бързаме. Времето ще започне да ви притиска само ако целта ни е да спрем строителството. "

„Освен това държавата няма да трябва да се занимава с прекомерни искове за вреди, което със сигурност ще я заплаши в случай на мораториум. Ако има изисквания за експлоатация и те имат външнополитическа мотивация, тогава винаги ще е възможно да се позовем на санкционното законодателство." По този начин компаниите няма да могат да искат обезщетение.

"Газпром": "Северен поток - 2" ще бъде завършен през тази година

"Северен поток - 2" ще бъде завършен през тази година, заяви пред журналисти в Берлин председателят на Съвета на директорите на "Газпро...

Какви алтернативи има „Северен поток 2”?

Не е известно дали този курс на СПД ще получи одобрение от мнозинството. Министерството на икономиката под ръководството на ХДС дори не иска да чуе нищо за подобни инициативи. Те казват, че федералното правителство не е страна по споразумението "Северен поток 2" и не може да определи при какви условия газът ще тече през тръбопровода и ще се използва по-нататък. Размишленията относно „фактическа конфискация на имущество“ ще имат фатално въздействие върху инвеститорите и местоположението на съоръженията на тръбопровода. Алтернатива на плановете за спиране на строителството трябва да бъдат преговорите с американците и други партньори за „енергийно партньорство“, трансфер на технологии за развитие на възобновяеми енергийни източници в САЩ или инвестиции в газовата мрежа на Украйна.

Експертът по външна политика Шмид предлага първо да да се разберат намеренията на правителството на САЩ и да бъде постигнато съгласие по въпроса „трябва ли дори да използваме енергийната политика като механизъм за санкции срещу Русия. И какви цели преследваме, забавяйки сега „Северен поток 2”. Освобождение на Навални? Напускане на руснаци от Донбас или Крим? ".

Според него е необходима обща концепция.

"Концентрацията на усилията само върху "Северен поток" , за да се окаже натиск върху Кремъл, едва ли ще доведе до нещо. Освен това е некоректно от страна на американците", смята Шмид. "В края на краищата те самите все още купуват руски петрол в големи количества."

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Качествата на жените от зодия Овен
Качествата на жените от зодия Овен

Жената Овен е ориентирана към кариерата, огнена, енергична, независима, изходяща, оптимистична, интелигентна, креативна, смела, спонтанна,...