По-бедните страни остават без ваксини

1909
По-бедните страни остават без ваксини
Снимка: Getty Images/Guliver

Натискът върху държавите от ЕС е твърде голям, затова за момента Евросъюзът няма да дарява ваксини за бедните страни. Световната здравна организация (СЗО) помоли по-рано за помощ за по-бедните региони, пише германският „Тагесшау”.

Според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ЕС съюз подкрепи с 2,2 милиарда евро международната инициатива COVAX, която осигурява достъп да по-бедните страни до ваксина срещу коронавирус. Досега чрез COVAX са разпределени 30 милиона дози в 52 държави.

В САЩ ваксинацията срещу коронавируса върви с пълна пара

В Съединените щати за първи път успяха да поставят повече от три милиона дози ваксини в продължение на два последователни дни, сочат оф...

ЕС ще стартира допълнителен механизъм за споделяне на ваксини с други страни, „когато имаме по-добра производствена ситуация в ЕС", подчерта председателят на Еврокомисията. В момента самите държави-членки изпитват затруднения да си набавят ваксина, каза Фон дер Лайен.

Световната здравна организация поиска от богатите страни да дарят ваксини, така че коронавирусът да бъде преборен бързо и в по-бедните региони. Френският президент Еманюел Макрон също се застъпи за инициатива, при която богатите държави трябва да се откажат от 4 до 5 % от ваксините си възможно най-бързо.

В ЕС се обсъжда необходимостта от действия, особено по отношение на Западните Балкани и източноевропейските съседи. Държавният министър в германското външно министерство Михаел Рот поиска в знак на солидарност ЕС да изпрати дози ваксини на държавите от Западните Балкани.

През пролетта на 2020 г. Фон дер Лайен проведе активна кампания за достъп до ваксини срещу Covid-19 на всички хора по света. Засега обаче повечето ваксинации ще бъдат направени в богатите индустриализирани държави, посочва изданието.

Резултатите от масовата ваксинация във Великобритания: Смъртността намалява

Броят на смъртните случаи, регистрирани през последните 24 часа сред хората, заразени с коронавирус във Великобритания, е само 33, пред...

Усилията за справедливо разпределение на ваксините по света са свързани с инициативата COVAX в така наречения ACT-Accelerator (Access to Covid-19 Tools Accelerator). САЩ се присъединиха едва след встъпването на Джо Байдън в длъжност.

Програмата COVAX тази година се нуждае от 6,8 милиарда долара, за да постигне целите за получаване на 1,3 милиарда дози, необходими за ваксинирането на 20% от населението на развиващите се държави. През февруари СЗО обяви, че не достигат 27 милиарда долара за всеобхватен медицински отговор на пандемията от коронавирус. В сумата, освен за ваксини, влизат средства и за изследвания, тестове и диагностика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари