САЩ се опасяват, че енергийна манипулация на Русия ще сломи Европа

14005
САЩ се опасяват, че енергийна манипулация на Русия ще сломи Европа
Снимка: iStock

Когато президентът Джо Байдън свика близо дузина западни лидери на видеоконференция при закрити врата на 8 септември, за да обсъдят въоръжения конфликт в Украйна, източници съобщиха, че той щял да предаде ключово послание: останете единни в наказването на Русия въпреки опитите на Кремъл да обърне енергията в оръжия и да сломи решимостта на Запада, пише CNN.

Това беше най-малко второто подобно искане към Европа - да запази санкционния натиск върху Русия на фона на скок в цените на енергията и вероятността от сурова зима. В статия, публикувана във Financial Times, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова гражданите да продължат да подкрепят Украйна дори под заплахата от „трудни зимни 6 месеца“.

Набиращата темп информационната кампания подчертава нарастващата предпазливост във Вашингтон и Брюксел. Там се опасяват, че използването на петрол и газ от Москва като оръжие може да доведе до разцепление в досегашния обединен европейски фронт срещу Русия.

Посяването на това разделение и отслабването на решимостта на Запада е основен приоритет за президента Владимир Путин, според американски и западни служители на разузнаването. Особено сега, когато Русия се бори да постигне значителни печалби на бойното поле срещу подкрепяните от Запада и добре оборудвани украински сили.

„Путин залага, че ще действа по-твърдо от украинците, европейците и американците; че ще може да умори украинците от глад, да удуши икономиката им. И също така, че европейците, изправени пред трудна зима с високи цени на енергията, ще загубят решимостта си", каза директорът на ЦРУ Уилям Бърнс.

Европа, включително Обединеното кралство, вече усеща остро ефектите, като сметките за електричество рязко скочиха, а лидерите предупреждават, че континентът може да претърпи постоянни прекъсвания на електрозахранването през зимата в зависимост от това колко паднат температурите. „Пазарът на електроенергия вече не функционира, защото има един пазарен играч, Путин, който систематично се опитва да го унищожи и манипулира“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в реч по-рано този месец.

Освен това министрите на енергетиката на ЕС спорят за предстоящия план за ограничаване на цените на руския газ. Някои държави, включително Унгария, Австрия и Словакия, се страхуват от подобно ограничение поради риска от ответни мерки и пълно спиране на и без това скромните руски газови доставки.

Изглежда точно това заплаши Путин миналата седмица в речта си на Източния икономически форум.

"Няма да доставяме абсолютно нищо, ако това противоречи на нашите интереси...", каза той. "Няма да доставяме газ, няма да доставяме петрол, въглища или мазут. "Мръзни, мръзни, вълча опашко"".

Представители на Белия дом продължават да твърдят, че не виждат видими пропуски в единния фронт. Те считат, че действията на Путин са донякъде предсказуеми и служат само за укрепване на решимостта на европейските съюзници. „Ние вярваме, че действията на Русия всъщност само са укрепили единството на европейците", каза високопоставен американски служител. „Посланието, което Русия изпраща на всеки европеец, е, че не е надеждна. Следователно враждебността към Русия само се засилва."

Но според други американски служители съществува реална опасност с покачването на цените на електроенергията и наближаването на зимата европейската общественост да се противопостави на западната стратегия за икономическа изолация на Русия.

Москва "определено иска европейците да бъдат нервни - енергетиката е нейният основен инструмент за настройване на европейската общественост срещу продължаването на военните действия", каза източник, запознат със западното разузнаване.

Прякото въздействие върху Съединените щати все още е незначително, според двама души, запознати с позицията на правителството във Вашингтон и на Запад, като се има предвид, че Америка изобщо не е зависима от руския внос на енергия и е основен износител на втечнен природен газ. Именно това позволи на Байдън да обещае през март, че Вашингтон ще изпрати допълнителни 15 милиарда кубични метра втечнен природен газ към ЕС до края на годината. Пазарните сили, съчетани с административни опростявания и липсата на ограничения за местоназначението на доставките, позволиха на американските производители да преизпълнят обещанието на Байдън вече два пъти.

Обаче американски служители следят отблизо неотдавнашните протести срещу високите цени на енергията в Чешката република и наблюдават внимателно всички признаци на нарастваща нестабилност в Европа.

"Със сигурност следим това отблизо", каза говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби пред CNN. "Продължаваме да виждаме значително лидерство и единство тук във време, когато Путин въоръжава енергията. И президентът се ангажира да поддържа това единство, тази решителност и тази сила."

Дипломация „Всеки има значение“.

В Белия дом се предприемат всякакви действия, насочени към идентифициране на държави, които от една страна са критично важни за коалицията, а от друга страна са изключително уязвими и незащитени от опитите на Русия да използва огромната й енергия и ресурси за егоистични цели.

"Ние се ръководим от този принцип във всичките си дипломатически контакти”, казва високопоставен служител на администрацията. „Ние разбираме значението му. Този принцип е важен за всички."

Тази седмица стана ясна острата опасност от уязвимостта на Европа. Срещата на Байдън със съюзническите лидери дойде само дни след като Русия затвори за неопределено време критичния газопровод "Северен поток 1". А за по-малко от седмица десетки хиляди хора се събраха в Прага, за да протестират срещу рязкото поскъпване.

"Газпром", операторът на газопровода "Северен поток 1", се позовава на различни технически проблеми от няколко месеца. Но по-рано тази седмица говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че доставките на газ няма да бъдат възобновени, докато Западът не отмени своите санкции срещу Русия.

Представители на западните разузнавателни агенции разглеждат този ход като пореден опит на Русия да използва енергийните доставки като оръжие и да предизвика политическа нестабилност.

Войните, водени от САЩ, се определят от нарцисизма на американския президент

Изследване на американски политолог сочи, че войните на Съединените щати продължават толкова по-дълго, колкото по-изразена е степента н...

„Да се повишат цените на енергията и да се отслаби вътрешната подкрепа като цяло, а след това да се вдигнат още повече и да се ядосат хората достатъчно, за да се създадат сериозни политически проблеми", каза един американски официален представител. „Нефтът и природният газ са ковашкият чук на Путин, средствата му за удар."

Опасността от политическа нестабилност, която властите в САЩ и ЕС смятат, че десните елементи в цяла Европа са готови да създадат, отдавна се възприема като заплаха, но рядко се говори за нея открито. Сега ситуацията се промени.

„Още няколко седмици като тази и европейската икономика просто ще спре напълно", каза белгийският премиер Александър Де Кроо пред Bloomberg тази седмица. „Опасността е от деиндустриализация и сериозен риск от фундаментално социално напрежение."

Властите на САЩ работят неуморно, за да предотвратят подобен сценарий, казаха източници в интервю за CNN, а президентът Байдън смята това за основен приоритет. В резултат на това, почти една година се работеше за пренасочване на доставките на газ към Европа и намаляване на зависимостта й от Русия, бързо запълнени хранилища и преориентирана инфраструктура, както и идентифицирани варианти на политика и технологии за повишаване на ефективността на потреблението и намаляване на обемите му.

Тази дейност засегна целия свят и в САЩ озадачи служители в кабинета, както и отдели и агенции, които координират тясно с колеги от Европа и със специалната работна група САЩ-ЕС за извънредни ситуации по енергийни въпроси. В същото време европейските лидери активно извършваха дипломатически пътувания в опит да намерят спешно алтернативи на руските енергоносители, които играят доминираща роля на континента. 

Може ли икономиката на Китай някога да изпревари американската?

Някога, преди много векове, Китай бил най-голямата икономика в света. Днес много анализатори прогнозират, че след известно време всичко...

Тази работа дава забележим резултат. Както каза президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по-рано този месец, вносът на руски газ е спаднал до 9% от около 40% преди началото на войната. Рязко намаля и зависимостта от руския петрол.

Някои американски и западни служители казаха в интервю за CNN, в дългосрочен план много вероятно ще зависи от времето. Ако зимата е топла, запасите от газ в хранилището, които вече са над обичайните стойности, може да са достатъчни, за да предотвратят огромен недостиг, според източник, запознат с данните на западното разузнаване.

Според събеседник на телевизионния канал това в никакъв случай не е гаранция. Докато лидерите на ЕС се борят да предприемат нови действия за замразяване или ограничаване на цените на енергията и отпускане на милиарди долари под нови спасителни програми, наличието на криза, която може да се превърне в икономическа катастрофа, става осезаемо.

"Това ще удари Европа", каза източникът. "Но ще видим колко тежка е зимата."

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com