Ще гарантира ли ЕС ваксинирането срещу COVID-19 на гражданите си?

1585
Ще гарантира ли ЕС ваксинирането срещу COVID-19 на гражданите си?
Снимка: Getty Images/Guliver

„Ваксинация: Брекзит - 1, Брюксел - 0“ - това е заглавието на статия във френския национален ежедневник Le Figaro за забавянето на кампанията за ваксинация срещу новия коронавирус в Европейския съюз, написана от лекаря и предприемач Лоран Александър, публицистът Оливие Бабо и икономистът Никола Бузу и представена от агенция Фокус. Както подчертават авторите, докато Европа е изправена пред недостиг на ваксини, Великобритания имунизира населението си „нон-стоп“.

Голяма част от френската общественост се надяваше да се върне към нормалния живот в края на 2020 г. благодарение на разработването на ваксини, но всъщност дозите лекарства достигат до Европа „капка по капка“, тъй като други страни по света се грижат по-добре за доставките на препаратите, оплакват се авторите на материала. „По този начин единственият ни изход от здравната криза е отложен за няколко месеца“, се отбелязва в статията.

BioNTech-Pfizer ще доставят до 75 млн. допълнителни ваксини за ЕС през пролетта

BioNTech и Pfizer заявиха, че ще увеличат доставките си на коронавирусна ваксина до Европейския съюз, обещавайки до 75 милиона допълнит...

Израел вече е приложил 54 дози от ваксината на 100 жители, Великобритания - 13, САЩ - 9, а ЕС - само две дози от ваксината на 100 души.

Както припомнят авторите, в Израел почти всички уязвими групи от населението вече са били ваксинирани, а в извадка от 135 хиляди възрастни хора, получили две инжекции, има нулева хоспитализация и почти пълно отсъствие на симптоматични форми на COVID-19 при пациенти, заразени с вируса, въпреки ваксината. Докато Европа се колебаеше, израелският премиер Бенямин Нетаняху лично 17 пъти се обади на президента на Pfizer, за да осигури доставката на милиони дози ваксина, Борис Джонсън лично участва във войната с ваксините, а Америка оказва огромна подкрепа на лабораториите.

На 24 януари държавният секретар на Великобритания по здравеопазване Мат Ханкок се подигра с французите, като каза: „Направихме повече ваксинации през последните три дни, отколкото Франция от началото на кризата с коронавируса“. Както подчертават авторите, ЕС установи, че неговата програма за ваксинация се е провалила, тъй като за фармацевтичните компании Блокът е само „променлива“ във веригата на доставки.

В случая с ваксинациите ЕС потвърди валидността на обвиненията, които редовно получава, че е тромав и с прекомерен бюрократизъм, сигурни са авторите на статията. „В надпреварата за ваксини се оказахме наивни, непохватни и непрактични“, казват експертите.

Имунолог: Скоро може да очакваме и южноафриканския щам на коронавируса у нас

Това, че първи случай на южноафриканският щам на коронавируса е изолиран в съседна страна, означава, че скоро можем да го очакваме и у ...

В допълнение към медицинската трагедия, наблюдателите казват, че забавянето на ваксинациите създава два проблема за ЕС. Първо, макроикономически, тъй като цената на това забавяне ще бъде допълнително увеличаване на безработицата, бедността, публичния и частния дълг.

От друга страна, забавянето на ваксинацията е геополитически въпрос. Ако Израел, Обединеното кралство или дори САЩ са инвестирали толкова много енергия в закупуване на ваксини и поставянето им на населението, те са го направили не само по медицински, икономически и социални причини, но и защото „способността за бързо ваксиниране на населението е инструмент на меката сила“, смятат авторите. Те подчертават, че чрез своето отлагане ЕС демонстрира липсата на „суверен характер“.

„Този, който ваксинира малко и бавно, остава в историята като „губещ“, казват експертите. Според тях това чувство на унижение може да накара европейците да гласуват за популисти. Така в крайна сметка може да се добави политическа криза към здравната, икономическата и социалната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари