Ще остане ли Европа без реколта?

3657
Ще остане ли Европа без реколта?
Снимка: iStock

Пандемията на коронавирус временно спаси Европа от нахлуването на нелегални имигранти и веднага превърна победата в проблем. Оказа се, че европейците отдавна са забравили как самостоятелно да се занимават със земеделие, прехвърляйки тази досадна и нископлатена работа на плещите на чуждестранните сезонни работници. Сега, когато границите са затворени и в повечето страни от ЕС няма хора, който да искат да събира ягоди, череши, артишок и други зеленчуци и плодове, перспективата за загуба на реколтата се увеличи в пълен растеж. Ще успеят ли европейците да се измъкнат от трудната ситуация, коментира руският вестник "Известия" в своя статия, предоставена от агенция Фокус.

Не е тайна, че през последните няколко десетилетия цялата груба работа в селскостопанския сектор на повечето страни от ЕС се прехвърли върху плещите на работниците мигранти. Затварянето на границите отряза тази работна сила - не само тези, които кандидатстваха за статут на бежанец, но и само сезонни работници, които се считаха за свои (българи, румънци, поляци) или почти свои (украинци, мароканци).

Немски министър иска да узакони работата от вкъщи и след пандемията

Германският министър на труда Хубертус Хайл заяви, че планира да предложи въвеждането на законно право на работа от дома в случаите, ко...

Първият дискомфорт почустваха малките земеделски стопанства от Ломбардия и Венето, двата италиански региона, които са най-засегнати от пандемията. През март, в разгара на сезона на ягодите, местните фермери внезапно откриха, че четири хиляди работници, на които обичайно са разчитали, няма да дойдат.

Приблизително един милион души работят в селскостопанския сектор на Италия, според Eurac Research. Около 350 000 от тях са чужденци както от ЕС, така и от държави извън Общността. Най-многобройна е румънската диаспора - 110 000 души. Мароканците са35 000, индийците - 34 000, албанците - 32 000, сенегалците - 14 000, поляците и тунизийците - по 13 000. Не всички живеят постоянно в Италия, много от тях идват от страните си само за сезона, след което се връщат.

Италианският министър на земеделието Тереза Беланова възнамерява да реши проблема с чуждестранните работници по конкретен и прост начин - тя обяви, че ще се срещне с румънския посланик в Италия и ще поиска помощ с "работна ръка".

Разговорът с посланика не е проблем, но дали румънците ще заминат за Италия след всичко, което беше писано в европейската преса за катастрофалната ситуация с COVID-2019 на Апенините?

„Страхът да се заразим е по-силен от желанието да спечелим пари“, каза на неотдавнашна среща с репортери заместник-министърът на земеделието на Италия Джузепе Л'Абат „Трябва да организираме най-високо ниво на медицински контрол за сезонни работници, тогава те ще дойдат при нас.“

Сръбското правителство удължи вечерния час до 4 май

Сръбското правителство обяви, че забраната за движение за първомайските празници ще продължи от четвъртък, 30 април от 18:00 до понедел...

Ситуацията се усложнява допълнително от факта, че една голяма част от сезонните работници сред местните жители на Италия работят на полета без законна регистрация.

В края на март Германия също затвори границите си. В резултат на това германските фермери рискуват да останат без берачи на аспержи - от година на година десетки хиляди поляци, румънци и българи, които идват да работят това. Водят се преговори с Румъния относно приемането за април-май на около 80 000 за периода на прибиране на сезонните зеленчуци.

И Румъния изглежда е съгласна: в края на краищата Германия е една от страните, които най-ефективно се сблъскват с пандемията с добри статистически данни. „Повечето германци не са свикнали да работят в полета с часове. Те се оплакват от болки в гърба. Румънците и поляците са по-силни и работят без почивни дни и празници ”, цитира Bild немският фермер Йорг Хейер.

Веднага след като информация за споразумението изтече в пресата, възникна скандал: някои правозащитници казаха, че решението е добро за селското стопанство, но лошо за здравето - кой знае какви контакти са имали тези работници и дали няма да донесат зараза?

Великобритания също тръгна по „германския път“: страната вече започна да приема първите чартърни полети със сезонни пътници от Източна Европа. Британците бяха принудени към това решение с неуспешен опит да съберат значителен брой берачи от местните жители. Набиращата агенция Concordia е получила малко над 1000 заявления от поданиците на Нейно величество. 900 от тях обаче отказаха да влязат на терена след първия работен ден, информира The Guardian. В цялата страна „ловците на работна ръка“ успяха да съберат 36 000 заявления за позицията „берач“. След физически тест само 6 000 от тях излязоха на втория работен ден.

Китай предлага помощ на Европа, експерти вече има в Сърбия

Китай предлага помощ на Европа за борба с коронавируса. Това съобщи китайското външно министерство, цитирано от Нова тв. Президентът н...

Ананиев със заповед частично разреши посещенията в парковете, ето при какви условия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари