X
 
 

Сърбия - мястото на сблъсък между Русия и САЩ на Балканите

7211 11
Сърбия - мястото на сблъсък между Русия и САЩ на Балканите
Снимка: iStock/Guliver
В материал озаглавен „Сърбия – мястото на сблъсък между Русия и САЩ на Балканите“, руското издание "Военное обозрение", цитирано от агенция "Фокус", анализира противопоставянето между двете суперсили на Балканите и избирането на Сърбия като арена и инструмент на това противопоставяне в материал, представен без редакторска намеса

Сръбската преса съобщава, че САЩ значително засилват конфронтацията с Русия в Балканския регион. В същото време те са избрали Сърбия за основен инструмент за постигане на целите си. Русия от своя страна е заинтересована да гарантира, че Сърбия ще остане неутрална към различните остри геополитически процеси, протичащи между САЩ и Русия. Фактът, че Сърбия е мястото на сблъсък между Москва и Вашингтон, се потвърждава от активизирането на западните и руските представители на политическия елит в страната.

Вучич променя лицето на Сърбия с 12 млрд. евро

Президентът на Сърбия Александър Вучич представи в неделя структура на инвестиционен план за следващия период, за който са предвидени 1...

Те често повдигат въпроса колко важна е Сърбия на Балканите. Ясно е, че САЩ с помощта на Сърбия се опитват да разширят сферата на влияние на военния блок на НАТО. Основните им цели са откриването на нов фронт на Студената война срещу Русия и окончателното решение на косовския въпрос. Русия от своя страна се опитва да предотврати действията на САЩ, като предприеме ответни мерки за противодействие.

Вашингтон и Москва изпратиха опитни представители на дипломацията в Сърбия с цел да лобират успешно за техните интереси. Александър Боцан-Харченко и Антъни Годфри вече са започнали кореспондентски спор. Годфри твърди, че Съединените щати трябва да помогнат на Балканите за заобикаляне на "корумпиращо влияние" на Москва, а според руския дипломат Русия трябва активно да търси сближаване със Сърбия и да предотврати втора военна кампания на НАТО срещу страната.

„Задачите на САЩ на Балканите са противоположни на задачите на Русия, но са идентични със задачите на Сърбия, която бързо се интегрира със Запада. Ние подкрепяме стремежа на Сърбия в нейното желание да се интегрира със Запада и в желанието за нормализиране на отношенията с Косово “, цитират думите на Годфри сръбските медии.

Дали Белград наистина иска да се присъедини към НАТО и да сложи край на нормализирането на отношенията с Косово, е много спорен въпрос. Боцан-Харченко подчерта, че Сърбия трябва да не позволява да се превърне в бойно поле, където ще се случи сблъсък със Запада. Самата страна трябва да избере собствената си съдба и да поддържа неутралитет, заключава руският дипломат.

"Вечерне новости": Сърбия е в центъра на "войната" на САЩ срещу Русия

Очевидно през следващите месеци „войната“ между САЩ и Русия ще се разпали в региона, като в епицентъра на сблъсъка на титан...

За Русия е важно международното право да бъде основата в решаването на международни проблеми в региона. По-специално това се отнася до въпроса за Косово, който не е решен вече второ десетилетие. Тук интересите на Сърбия и Русия съвпадат, което не може да се каже за Съединените щати. Белият дом никога не е криел факта, че подкрепят независимо Косово. Също така САЩ винаги са били лоялни към Албания. Струва си да се отбележи, че Джон Радклиф, който е кандидат за поста на директор на Националната разузнавателна агенция на САЩ, според някои доклади, има тесни отношения с албанската диаспора в Америка. Той дори беше забелязан веднъж да изобразява с ръце двуглавия орел - символ на „Велика Албания“.

Това са двойни стандарти, когато САЩ активно подкрепят Косово и Албания, а Донбас, чието население не иска да живее като част от Украйна, те отказват да подкрепят, коментира изданието.

Actualno.com

Етикети:

 • Исторически преглед 6 Исторически преглед преди 6 месеца Профил на трол?
  Русия е трън в очите на западните държави,още от създаването си, тъй като пречи на техните завоевателни стремежи.По време на настъплението към Цариград през 1877-78 г Англия праща военни кораби в Мраморно море и заплашва Русия с война при опит да завладее Цариград. Подписва се Санстефанския мирен договор и се създава Санстефанска България която Запада разчленява на Берлинския конгрес без да се съ виж още ›› образява със султанският ферман в който се очертават границите на земите населени с българи, дадени на Българската екзархия в Цариград да ги управлява духовно. Това се прави цел да се създадат буферни зони срещу стремежа на Русия да овладее проливите и да застраши морските пътища през новооткрития Суецки канал към колониите на западните държави и най-вече на Англия на изток.Като благодарност за помощта която получава от западните страни по време на руско-турската война през 1877-78 г. турския султан предава доброволно без да води война както с Русия о. Кипър на Англия, като фортпост пазещ Суецкия канал а на Австро-Унгария отстъпва Босна и Херцеговина.
 • за сведение на коментатор 2 5 за сведение на коментатор 2 преди 6 месеца Профил на трол?
  През май 1911 г. в Белград, по руско нареждане и с руски пари е образувана терористична организация “Черна ръка” (“Црна рука”),състояща се от 2500 души офицери от разузнаването, войскови офицери, и цивилни. Ръководител на Црна рука е началникана сръбското военно разузнаване, полковник Драгутин Димитриевич, печен убиец, с прекор "Апис". Черна ръка тероризира Сърбия, и райони извън границите на Сърб виж още ›› ия. Апис, и руското военно аташе полковник Артамонов, организират убийството на австрийския престолонаследник Франц-Фердинанд в Сараево (28 юни 1914 г.). Русия със запалката Сърбия, Англия и Франция, постъпват по начин, че да изглежда, че не Тройната Антанта е подпалвач на война, че подпалвачи са Австрия и Германия. На 28 юли 1914 г. Австрия обявява война на Сърбия, на 1 август Германия обявява война на мобилизирана вече(точно като през 2-рата световна) Русия, на 3 август Германия обявява война на Франция. На31 октомври Русия обявява война на Турция.На 4 август "неутралната" Англия обявява война на Германия. Чак сега Германия и Австрия разбират в какъв капан са влезли. За да не се разбере кой е инженер, и подпалвач, на войната, договора от 1894 г., и договора от 1907 г., е възпроизведен в договори от 1915 г., и след това, документите, т.е.договорите, от 1894 г., и от 1907 г., са унищожени(все тайни руски договори).В първите дни на войната е направена ефективна морска блокада на Германия-Австрия, и в Германия има недостиг на суровини и храна. Напротив, Англия и Франция, разполагат с ресурсите на света, а Русия, посредством Англия и Франция,се надява, ако войната е дългосрочна, Антантата да победи - точно както сталин вкарва в капана Хитлер и се надява с дълга война да постигне целите си да владее Европа.
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  руския цар Николай е коварен и без скрупули, преследва външно политическите и вътрешнополитически цели. Той е хладнокръвен вътрешно-политически, и международно-политически убиец!! Той убива баджанака си, княз Сергей, премиера Столипин,около 15 министри, генерали, губернатори. В външен план убива Стефан Стамболов, сръбския крал Александър I и жена му Драга (1903 г.), кронпринц Франц-Фердинанд (19 виж още ›› 14 г.) - той е като всички кръволоци управлявали империята на злото от александър невски, иван грозни , петър1 до сталин и путин
  : 3 !
 • Реакцията на Тръмп след И обаждането миналата седмица да помага за гасенето на пожарите е повече от многозначителна 4 Реакцията на Тръмп след И обаждането миналата седмица да помага за гасенето на пожарите е повече от многозначителна преди 6 месеца Профил на трол?
  В рамките на около месец, “само” три ядрени катастрофи в матушката. Мини подводницата Лошарик с 12 загинали висши военноморски офицери и високоразрядни специалисти, в Ачинск 5 убити и в Северодвинск 8. С това темпо, плюс набиращите мах бедствия, природни, милиони акра горски пожари отвъд Урал, плюс невиждани наводнения пак там и работата по т.н. трансфер на ввХУЙЛО се отече. Би ми му отивало, личн виж още ›› о и начело да дръпне шалтера на МОРДОР.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Предложението на Тръмп САЩ да помага при гасенето на пожарите в Сибир не се прие от руснаците, тъй като те знаеха че ще се шпионират техните тайни ракетни бази в Сибир насочени към САЩ.
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Актуално ме цензурира! Те са Путинисти - боже прости им.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Притеснителното в случая със Сърбия всъщност идва от факта, че още Първата Световна Война избухва поради събития случили се именно в Сърбия. Гаврило Принцип, сръбски националист, убива ерцхерцог Франц Фердинанд, предполагаем наследник на трона на Австроунгарската империя. Накратко, става една въртележка: Австрийците като доминиращ етнос се обръщат към своите братовчеди в Германия за помощ, която виж още ›› получават поне на думи. Сърбите са малко, но руският цар намира в това събитие възможност да повлияе на Балканите и решава да се намеси, французите обаче също не остават безучастни, после и англичаните, и т.н. и т.н. По едно време руският цар се е бил осъзнал, размислил и се опитал да спре войната. Но вече е било късно, машината е била задействана, влаковете с въоръжение и войници са тръгнали към границите на империята, накрая става патакламата която никой не е очаквал че ще се случи по такъв начин. Дано да няма друга война!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  На Балканската война е определена ролята на запалкана война срещу Германия-Австрия. Руснаците са стопроцен-тово убедени, че Турция ще победи трите слаби балканскистрани, турската армия ще нахлуе в България, ако нема кла-не, такова ще бъде провокирано, на свой ред, за защита набългарите, ще нахлуе руската армия, Сърбия ще провокира Австрия, Русия ще провокира, с мобилизация, австрийскиясъюзник Герм виж още ›› ания, Германия ще нападне Русия и рускиясъюзник Франция, след неколко дни, за защита на белгийскиянеутралитет, ще се намеси Англия, и ще има война, хем сТурция, хем с Германия-Австрия. Но България във военно отношение не е като оперетно-комичните Сърбия и Гърция.За 17 дни, при тежки и кървопролитни битки, героичните идоблестни полкове, сразяват по-големата, добре въоръжена,и стой ка, турска армия. Невероятно, но България побеждава Турция. Нема нужда от нахлуване на руска армия за спася-ване на българите. Българската победа налага отлагане наплановете. Победна България не е сателит, като Сърбия, истава още по-силна, увеличава значително територията си, изанапред за да урежда присъединените земи, неще воюва.Силна България е голема преграда на пъта за Проливите.Тя може ефективно да пречи за реализиране плановете на Антантата, и, следователно, ТРЕБЕ да бъде разгромена. Ируската дипломация организира руско-сръбско-гръцко-румън-ско-черногорски заговор, и съюз, за разгром и ограбване.Реализираният сценарий е: Сръбски, гръцки, и румънски,териториални претенции, и сръбското, и гръцкото им, факти-ческо, реализиране; Упражняване на сръбски, и гръцки, терорвърху населението, всекидневни предизвикателства; Рускорибно мълчание; Изкарване на България от търпение, и тя дапредприеме действия за защита, и, следва, непредизвикан,подъл, румънски удар в гръб, подъл удар, от Русия тикан. ЦарФердинанд, и двете русофилски правителства, непознавайкиРусия и нейната история, се возат на руска кола, и докарватнационална катастрофа. Основен извод от руската история е:"Непознавайки Русия, и нейната история, и качвайки се наруска кола, очаквай злини". Югославия преди две години севози на руска кола, и потрошена, слезе. Неколко мюсюлманскистрани, преди 5-6 месеца, се возиха, загубиха нещо, и слезоха.Ирационална префърцунена Франция, и френско-солидарнаГермания, се возиха на луксозен руски кабриолет, и слезохас малки прелестни кошници, за щастие, с малко злини втех, и, сега, откриваме, че Франция и Германия, по начало,изобщо, са имали много мили очи. Може би не са знаели, че кабриолета е руски. И поука, "Оглеждай се, когато се качвашна кабриолет."Кум отива в съседното село на гости при кумец. На бога-тата софра горещо ядене. Поогладнелия лаком кум лапнал,опарил се здравата, и да скрие що е станало, поглежда къмтавана и пита: "Кумец, хубави мертеци имаш, от къде ги взе?""От Лаком дол, куме". България преди 4 дни се качи на рускакола, отказа на САЩ да съди войниците си, изгуби неща. Откъде взе акъл за това. Ами, от... от Путин дол.Така или иначе, Балканската война е от голема полза за Антантата, тя прави възможно нейното реализиране, защотоТурция безвъзвртано е тикната в германо-австрийския лагер.И не е трудно австро-германско-турския лагер да се вкаравъв война.
  : 2 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Още с разпространението на панславизма, Русия е ползвала Сърбия като троянски кон на Балканите, като проводник на интереси срещу България. Още през турско време Сърбия има автономност, благодарение на Русия. После междусъюзническа война. Създаване на Югославия с включване на Македония. Заличаване на исторически сведения за да се отделят западните покрайнини...
 • убеден русофоб 1.1 убеден русофоб преди 6 месеца Профил на трол?
  Първият балкански антиосмански съюз е създаден по указания и с подкрепа на руската дипломация през периода 1866-1868г. чрез подписване на договорите на Сърбия, Черна гора, Гърция, Румъния и част от българската емиграция под руски контрол - комитета на "старите" в Букурещ (Добродетелната дружина). (74) Изграждането на Първия балкански съюз (1866-1868) е голям успех за Русия и личен триумф на " виж още ›› тихата" дипломация на граф Н. Игнатиев. Чрез създаване на балканска конфедерация от приятелски настроени държави Русия се стреми към ликвидиране на последиците от Кримската война и Парижкия договор от 1856г. и установяване на контрол върху Проливите. В Азиатския департамент българското етническо надмощие на Балканите през XIX век се разглежда като сериозна заплаха за имперските интереси на Русия, особено в епохата на Възраждането, когато българския народ се консолидира, оформя своето доминиращо етническо присъствие в Мизия, Тракия и Македония и фактически прераства в нация чрез разгръщане на мощното движение за църковно-национална независимост. Българите под руско влияние и зависимости са вмъкнати в балканските комбинации на руската дипломация, за да реализират нейните противобългарски замисли. За България е предвиждана съдбата на Полша, подложена първо на троен дележ от 1772г, 1793г. и 1795г., с участието на Русия, Австрия и Прусия, а след това на унищожение. Съюзните договори на трите балкански държави не само не предвиждат освобождение на България, а точно обратното - планират окончателното й унищожение чрез подялба на българските земи между съседите ни! Реализирането на тези тайни проекти означава смърт и унищожение на българския народ чрез изтребление на една част от него и асимилация на останалата му част от сърби, гърци и румънци. Така император Александър II и посланик граф Н. Игнатиев се явяват предшественици на последващите панславистки руски комбинации на антибългарска основа, предприети от император Николай II и болшевишкия диктатор Й. Сталин. Император Николай II (1894-1918) се опитва да унищожи България по време на Междусъюзническата война (1913) чрез организирания от дипломатите му противобългарски заговор с участието на всички наши съседи. През Първата световна война (1914-1918) той предприема руска военна агресия в Добруджа и Македония и води истинска война срещу България (1916-1918) по суша, въздух и вода, изцяло укрита в "българските" учебници по история (?!), завършила безславно с поражение за неговите войски и унизителен мирен договор в Брест-Литовск (3.03.1918), чиито условия са фактически руска капитулация пред България и съюзниците ни от Централните сили. Й. Сталин разработва южнославянските панславистки проекти на комунистическа основа след Втората световна война (1944-1948), в който окупирана от Червената армия комунистическа България с вожд съветския поданик и български национален предател Г. Димитров е звено и последната брънка, подчинена територия, управлявана от Белград и Москва, ограбвана и периодично прочиствана откъм осъзнат национален елемент.
  : 0 !
 • Исторически преглед 1.2 Исторически преглед преди 6 месеца Профил на трол?
  Русия е трън в очите на западните държави,още от създаването си, тъй като пречи на техните завоевателни стремежи.По време на настъплението към Цариград през 1877-78 г Англия праща военни кораби в Мраморно море и заплашва Русия с война при опит да завладее Цариград. Подписва се Санстефанския мирен договор и се създава Санстефанска България която Запада разчленява на Берлинския конгрес без да се съ виж още ›› образява със султанският ферман в който се очертават границите на земите населени с българи, дадени на Българската екзархия в Цариград да ги управлява духовно. Това се прави цел да се създадат буферни зони срещу стремежа на Русия да овладее проливите и да застраши морските пътища през новооткрития Суецки канал към колониите на западните държави и най-вече на Англия на изток.Като благодарност за помощта която получава от западните страни по време на руско-турската война през 1877-78 г. турския султан предава доброволно без да води война както с Русия о. Кипър на Англия, като фортпост пазещ Суецкия канал а на Австро-Унгария отстъпва Босна и Херцеговина.
  : 2 !