Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна или Русия? Който контролира Крим, в крайна сметка ще надделее

07 февруари 2024, 09:00 часа • 15664 прочитания

Повечето военни наблюдатели са единодушни, че на този етап от руско-украинската война ключовата или ако искате стратегическа територия е Крим. Този, който притежава Крим, по същество контролира Черно и входа на Азовско море. Това е основният трофей.

Това обяснява защо през цялата история за него са се водили толкова ожесточени битки. Най-известните от тях са Кримската война от 1853-1856 г., както и битките през Втората световна война.

Какво ще се случи?

Какво крие бъдещето на Крим? Този въпрос наскоро беше зададен от специалиста по класическа литература и древна история Фредерик Лауритцен в неговия блог. Самият той предложи следните варианти: демилитаризирана зона или аванпост на НАТО. И двете си заслужават внимателно разглеждане. Още: Русия: Осуетихме атентат срещу ръководител на Крим

Нека първо да оценим основните предпоставки и няколко други опции. Първо, продължаването на сегашното статукво ясно насочва към мисълта. Полуостровът бе анексиран от Русия през 2014 г. и продължава да бъде част от нея, въпреки всички опити на украинските въоръжени сили да изтласкат оттам руснаците.

Запазването на статуквото ще бъде победа за Путин и голямо разочарование за Зеленски и цяла Украйна. Въпреки очевидните уязвимости на руските бази, Черноморския флот и Керченския мост, руснаците все още контролират значителна част от Черно море и ще могат да затварят търговските пътища, когато пожелаят. А това не вещае нищо добро за Украйна и НАТО.

Вторият сценарий е Украйна успешно да си върне Крим като своя територия. Това в никакъв случай не е извън сферата на възможностите, тъй като комбинацията от украински военен опит и западно оръжие вече значително отслаби контрола на Русия над полуострова. Още: САЩ обещаха изненади за Путин: Какво порази Украйна в Крим (ВИДЕО)

Украинското господство в небето и морето, съчетано с възможното отвоюване на северното крайбрежие на Азовско море близо до Мариупол, несъмнено ще направи руските позиции в Крим незащитими. Но това ще бъде изключително трудна задача за украинската армия и няма сигурност в успеха.

Сега да се обърнем към предложенията на Лауритцен. Първото е, че Крим ще стане демилитаризирана зона. Тук той вероятно предполага, че няма да бъде възможно да се постигне решителен военен резултат. Вместо това страните ще трябва да постигнат мирно споразумение чрез преговори. Нито една от тях няма да се откаже от претенциите си към полуострова, но и двете трябва да направят компромис, за да прекратят боевете.

Как тази демилитаризирана зона ще бъде контролирана или регулирана, може да се гадае. Организацията на обединените нации успешно контролира няколко такива зони по света (т.нар. Зелена линия в Кипър е един пример) и е подходящ кандидат за тази роля, но ще иска ли? Ще поеме ли и този ангажимент? Разбира се, възможни са и други варианти (например ЕС), но това изглежда по-малко вероятно. Още: Le Figaro: Крим става приоритет за Украйна

Вторият вариант предвижда Крим да стане аванпост на НАТО. Това ще изисква победа на Украйна и връщането на полуострова към нея. Освен това Киев ще трябва да възстанови достъпа до северното крайбрежие на Азовско море, включително пристанищния град Мариупол, който в момента е под контрола на руските войски. Подразбира се, че Украйна ще влезе в НАТО.

Контролът над Крим всъщност ще превърне Черно море в поредното „натовско езеро“, както сега се случва пред очите ни с Балтийско.

Демилитаризиран или контролиран от НАТО Крим със сигурност би се харесал на Съединените щати и техните съюзници, а също така би могъл да зарадва Китай и Индия. Но Русия явно - не.

Ясно е обаче, че трябва да се извърви дълъг път, докато този сценарий може да бъде реализиран под една или друга форма. Първо трябва да постигнем успех в битката в Северна Украйна. И няма ясен отговор как ще завършат тези опити.

Автор: Подполковник Стюарт Крауфорд, за Express

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес