В САЩ започва битката за правилата за оръжията

4658
В САЩ започва битката за правилата за оръжията
Снимка: Getty Images / Guliver

Разрастващата се борба относно контрола над оръжията обещава да даде началото на политическата година във Вашингтон с гръм и трясък. Президентът Барак Обама може да подпише укази имащ за цел намаляване случаите на насилие с употреба на огнестрелно оръжие, провокирайки схватка с републиканците в Конгреса и в предизборната президентска кампания.

„Десетки хиляди наши сънародници са загинали от насилие с употреба на огнестрелно оръжие. И всеки път ни се казва, че разумните реформи, като проверка на миналото, може да не са могли да спрат последното клане, или това преди него, затова не трябва да правим нищо“, каза Обама в седмичното си обръщение.

САЩ изнесоха петрол за пръв път след 40-годишно ембарго

САЩ извършиха своята първа доставка на нефт след отмяната на ембаргото за износ на „черно злато”, действащо в страната от 4...

„Ние знаем, че не можем да спрем всеки акт на насилие. Но защо да не опитаме да спрем поне един? Какво ще стане ако Конгресът направи нещо, нещичко да защити нашите деца от насилието с употреба на оръжие?“, попита президентът.

Месеци преди вдъхновеното от тероризма кръвопролитие в Сан Бернардино, Калифорния, и безразборната стрелба в общинския колеж в Орегон, Белият дом започна да проучва действията, които президентът може да предприеме за намаляване на насилието с употреба на огнестрелно оръжие. Тези стъпки се очаква да бъдат финализирани на среща в понеделник между Обама и главния прокурор Лорета Линч.

Атака срещу правата за притежание на оръжие

Републиканците вече описват предстоящото като атака срещу конституционното право за носене на оръжие.

„Ние ще защитим втората поправка. Това е голяма кампания срещу втората поправка“, каза кандидатът за републиканската президентска номинация Доналд Тръмп на митинг в Билокси, Мисисипи.

В последната си година в Белия дом Обама обяви война на оръжията

В новогодишното си обръщение на Нова година, президентът Барак Обама нарече насилието с оръжия в САЩ „недовършената работа”...

Тръмп се аргументира, че носещите оръжие цивилни граждани биха могли да се защитят от терористи, като тези в Сан Бернардино и във Франция. „Знаете какво направиха терористите в Париж, нали? ‘Ела тук’, изстрел. ‘Ела тук’, изстрел. Жертвите са били стоящи мишени“, каза още Тръмп.

Демократите са далеч по-възприемчиви към контрола над оръжията

„Американският народ е ужасен от случаите на масова стрелба през последните няколко години“, казва кандидатът за президентската номинация на демократите Бърние Сандерс по телевизия ABC. „Ние трябва да разширим и усилим проверките на миналото, за да може хората, които не трябва да имат оръжие – престъпници и хора с психични проблеми – да не притежават оръжия. Смятам, че това се и опитва да постигне президентът“, допълни Сандерс.

Законовите препятствия пред издаването на президентските укази са всички друго, но не и известни. Президентските действия по заобикаляне на Конгреса по друг наболял проблем – имиграцията, предизвикаха съдебни битки, които може да продължат и през остатъка от мандата на Обама като държавен глава.

Voice of America

Путин посочи за първи път САЩ като заплаха за националната сигурност

САЩ се нарежда сред заплахите за националната сигурност на Русия за първи път, което е ясен знак за това как отношенията със Запада са ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари