Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

8648
Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Колкото и да се иска вероятно на мнозина, войната в Украйна не е локален проблем, а глобален. Действията на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин рефлектират близо и далеч извън Украйна.

В следващите редове ще погледнем към Грузия – армията на Путин нахлу там още през 2008 година, за да сложи ръка върху Абхазия и Южна Осетия. Тези действия бяха показно на политика, завещана от СССР – създаване на сепаратизъм във важни за Кремъл сфери на влияние, с който да може успешно да се прилага марковата стратегия на Римската империя "разделяй и владей" : Окупиран от Москва грузински регион "обмисля" дали да стане част от Русия

Сега политиката на Кремъл отново става агресивна, в първа фаза - чрез политически елит, който изповядва идеологията на Путин. В случая с Грузия - т.нар. закон за чуждестранните агенти, който предизвика серия от огромни протести, а на 11 май в грузинската столица Тбилиси излязоха към половин милион души по неофициални оценки, за да кажат "не": Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Грузинският Путин

"Едно от най-големите бедствия за нас беше отварянето на границите ни. Сега всеки посещава други държави и вижда колко добре живеят хората там. Това влияние (на по-доброто на Запад) направи грузинците по-отчаяни". Думите са на Бидзина Иванишвили – премиер на Грузия от 25 октомври 2012 г. до 20 ноември 2013 г. Той обаче е много повече от това – олигарх в класическия смисъл на думата и движещата сила зад сега управляващата Грузия партия "Грузинска мечта", която създава през 2011 година.

Кой е Иванишвили? Финландският анализатор със специалност социални медии Пека Калиониеми (работи в Университета на Тампере и има редица специализирани публикации) публикува изключително интересен анализ в Twitter (X), който хвърля светлина върху сянката на Иванишвили. Информацията е като дежа вю – много паралели с Украйна, с България, с Източна Европа.

Иванишвили е роден в Грузия, семейството му е доста бедно. През 1988 година обаче той заминава за Москва и там започва неговата Приказка за стълбата. Под крилото на руския олигарх Виталий Малкин влиза в бизнеса с внос-износ на компютри. Явно успява да създаде и достатъчно контакти с руската държавна администрация, защото през 1996 година вече е част от Групата на седемте (седем влиятелни банкери, застанали зад преизбирането на Борис Елцин за президент на Руската федерация - сред тях са имена като покойния Борис Березовски, който кажи-речи пръв разбра огромната грешка с Путин и плати с живота си при опитите си да го свали от власт, Михаил Ходорковски, Михаил Фридман). Иванишвили финансира генерал Александър Лебед като кандидат за президент, с което гласовете на руските комунисти се разбиват между двама кандидати и лидерът им Генадий Зюганов в крайна сметка губи от Елцин. Лебед пък става губернатор на Красноярск и, разбира се, Иванишвили печели много от това за бизнеса си:

Колко точно печели Иванишвили? Той взема огромен дял в "Газпром", но през 2011 година, точно преди да влезе в грузинската политика, заявява, че го е продал при 100% печалба. През 2018 година бившият грузински президент Михаил Саакашвили обвини Иванишвили, че все още държи ключова част от "Газпром".

В днешни дни Саакашвили е в затвора, докато Иванишвили е на върха на вълната – напомняме, че Саакашвили беше двигател Грузия да влезе в НАТО, не послуша САЩ по времето на първия мандат на Барак Обама да не отвръща на провокациите на Путин за Абхазия и Южна Осетия, което му струва война, макар и от няколко дни. Докато е президент, Саакашвили се сблъсква все по-силно с обвинения в корупция, има сериозни протести срещу управлението му, като след края му следва обвинение, че е превишил правомощията си като президент и е издадена заповед да бъде арестуван. Спасява се, защото е се намира в Европа, впоследствие акостира в Украйна и става губернатор на Одеса през 2015 година, като е подкрепен от тогавашния украински президент Петро Поршенко и гради имидж на горещ привърженик на Майдана и враг на Путин. Две години по-късно обаче Саакашвили е лишен от украинско гражданство от Порошенко и се оказва без каквото и да е гражданство заради проблемите си в Грузия, като в крайна сметка се връща именно в Грузия, но нелегално и оттогава е зад решетките с много влошено здраве, след като прави и гладна стачка, а пред грузинския съд са дадени експертни показания, че е бил тровен. През 2021 година е осъден на 6 години затвор за злоупотреба с власт и организиране на побой с тежки телесни повреди срещу депутата Валери Гелашвили още докато е президент на Грузия. Преди да се върне в Грузия, през 2017 година Саакашвили дори е временно задържан в Украйна по обвинение, че опитал преврат с помощта на Виктор Янукович т.е. една от основните причини изобщо да има Майдан, но Володимир Зеленски му връща украинското гражданство, а през 2023-та година грузинските специални служби обвиняват Саакашвили, че е организирал преврат с помощта на Украйна: "Превратът на Майдана": Между пряка демокрация, "киевска клика" и "мръсна война"

През 2011 година Иванишвили влиза в политиката, след като години наред преди това гради имидж на филантроп. Основното му послание – Саакашвили иска да е диктатор, а аз ще вкарам Грузия в НАТО и ЕС, но ще запазя добрите връзки с Русия.

Аурата на Иванишвили на филантроп най-добре демонстрира обещанието му да инвестира 1 000 000 000 долара в грузинското селско стопанство т.е. да даде по 5 000 000 долара на всяко грузинско село. Неговото собствено семейство е от село. Посланието му се предава и захаросва от известната в Грузия актриса от съветско време Софико Чиаурели:

Колко е спазил обещанията си Иванишвили можем да съдим и от "двореца му от елмаз и стъкло", и как всички по-близки около него окупират водещи позиции в държавата, когато той докопва властта – дори зъболекарят му Екатерина Тикарадзе успява да стане здравен министър:

И още до болка познато в историите за такива "месии" – синът му Бера е изобличен публично с телефонен запис как нарежда на специализираната грузинска прокуратура "да респектира" тийнейджъри, които го обиждали заради напъните му да е рапър, а през 2022 година друг телефонен запис показва как Иванишвили говори с руския олигарх Владимир Евтушенков, за да му помага да се спази от западните санкции, наложени заради подпалената от Путин война в Украйна:

Законът за чуждестранните агенти

За да стигнем до днешно време - "Грузинска мечта" за втори път прокарва закон за чуждестранните агенти, след като през 2023 година огромни бурни протести го спряха след първо четене. Основата на закона - организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "организация, защитаваща интересите на чужда сила", под заплаха от глоби. Законът е считан за типично руски модел - с такъв закон в момента Путинова Русия заглуши и елиминира всеки критичен спрямо режима на Путин глас. И логично, в Грузия протестите пак са огромни: Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

За разлика от 2023 година обаче, когато "Грузинска мечта" се спря с инициативата след първо четене, сега предстои трето – започва на 13 май. Междувременно репресиите срещу протестиращите в страната стават все по-жестоки – независимо дали политически опоненти, или обикновени хора. Докъде ще стигне Грузия? Нещата засега отиват към черно бъдеще и то след като перспективата за влизане в ЕС беше светла, но заради случващото се в Европейския парламент е внесено предложение процесът да бъде спрян: Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Силен сигнал за наближаващото лошо бъдеще - наред със закона за чуждестранните агенти върви приемането на още един, а именно: закон за ошфорките, който ще позволи на Иванишвили да си прехвърли капиталите зад граница обратно в Грузия без никакво данъчно бреме. Защо - по-сигурна мярка да опази богатството си от бъдещи западни санкции може би? И междувременно самият Иванившили влиза все повече в реториката на Путин - за "лошия Запад", който "пали войни" и "изоставя традиционните ценности" ...

Пълнията анализ в оригинал (25 публикации): ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Не просто изтребител: F-35 е новият ядрен бомбардировач на НАТО

Руски пари за Украйна - мерките на Путин

"Службите за сигурност постоянно ни следят": Любчо Георгиевски разказа за трудностите на македонските българи

"Преломен момент": В Украйна се кове бъдещето на Запада

Оръжията за война в Космоса: Разработките, за които се знае

Предайте се на Путин: Скрити западни послания към Украйна

Ефектът на западното оръжие срещу Русия: Експертни позиции

AFP: Възможно е възраждане на крайната десница

Калфин прогнозира замразяване на войната в Украйна

Радарни очи за украинските F-16 от Швеция: Горчив подарък или важно предимство? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com