Езикът на хамелеона се ускорява до 100 км/ч за части от секундата

17894
Езикът на хамелеона се ускорява до 100 км/ч за части от секундата

Езикът на микрохамелеона е един от най-бързите и най-силните обекти в животинския свят – той се ускорява до 100 км/ч за част от секундата и изработва около 14 киловата енергия на килограм маса, става ясно от статия в сп. Scientific Reports.

"В миналото нашите колеги са измерили силата и скоростта на движението на езика при големите хамелеони, поради което са получили доста скромни показатели. Ние установихме, че по-малките видове от тези влечуги са способни да постигат много повече", казва Кристофър Андерсън от университета Браун в Провидънс (САЩ).

Човешкият език има шесто чувство

Освен че разпознава сладко, кисело, солено, горчиво и умами, човешкият език притежава и шесто чувство - за въглехидрати, съобщи "Хъфинг...

Андерсън изяснил, че хамелеоните се явяват абсолютни шампиони по сила и скорост на движението на езика, и открил тайната на подобна "суперспособност", като наблюдавал с високоскоростна камера как хамелеоните от вида Rhampholeon spinosus и 19 други представители на тези влечуги улавяли щурци.

Тази камера всяка секунда снимала до 3000 кадъра, което позволило на учения много точно да оцени с каква скорост се "изстрелва" езикът и каква сила изработва той, използвайки щурци, които Андерсън прикрепил към специална гъвкава мрежа.

Тайната на необичайната сила и скорост на езика на хамелеона е в това, че неговите мускули се "включват" не по време на изстрелването, а преди това – животното предварително "зарежда" езика си с потенциална енергия, като я запасява в еластичните тъкани на езика. Това помага на езика да получи допълнително ускорение, когато хамелеонът се опитва да улови муха или друго насекомо.

Като сравнил работата на езика на всеки хамелеон, Андерсън забелязал интересна закономерност – колкото по-малко било влечугото, толкова по-силен и бърз бил неговият език и толкова по-голяма била неговата дължина спрямо дължината на цялото тяло. Например споменатият Rhampholeon spinosus притежава език, чиято дължина е 2,5 пъти по-голяма, отколкото на тялото му, а изработваното от него ускорение е пет пъти по-високо, отколкото при големите 60-сантиметрови хамелеони от вида Furcifer oustaleti.

Езикът ти да залепне за метален стълб – нова мода

Ученик от училище в Ийстхемптън, Масачузец, САЩ решил да пробва дали езикът му ще залепне към металния стълб с флага на училището. Нал...

Този привидно необичаен феномен има напълно логично еволюционно обяснение – колкото по-малко е животното, толкова по-бърз е неговият метаболизъм и толкова повече му се налага да яде с поправка на масата на неговото тяло. Поради тази причина неголемите хамелеони не могат да си позволят да сгрешат при улавянето на насекомо, затова им се налага да притежават толкова мощен и ненаситен в енергиен план език, заключава Андерсън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно