Залез на Бойко Борисов предвижда анализ в Германия, с акцент "Осемте джуджета"

15083
Залез на Бойко Борисов предвижда анализ в Германия, с акцент "Осемте джуджета"
Снимка: ПЦ на МС

"Залезът на Бойко Борисов е видим чак в Брюксел. Дори и евродепутатите от задните банки научиха, че "Осемте джуджета" не е приказка, а шокиращ трилър за изнудване", пише Франк Щир в "Цицеро", като ARD също се спира на темата, разкрива DW.

В статията си известният журналист припомня, че бившият бодигард на Тодор Живков е дошъл навремето на власт с обещанието да превърне в свой приоритет борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Радан Кънев: Борисов излъга своите европейски партньори (ВИДЕО)

Вчерашният дебат, както е видно от повечето сигнали, не излъчи достатъчно силен ангажимент за решаване на реалните проблеми у нас. Тов...

Изданието споменава за мащабните акции с гръмки имена като "Октопод", "Наглите", "Килърите", "Пеперудите" и други, след които, по думите на Щир, стотици хора са били задържани, но само незначителна част от тях - осъдени.

"След офанзивата на Борисов срещу организираната престъпност, Европейският съд по правата на човека в Страсбург издаде множество присъди срещу България, а съответните парични обезщетения излязоха доста скъпо на българския данъкоплатец", коментира германският журналист.

Докладът на ЕК и реакцията на ГЕРБ

Франк Щир отделя специално внимание на начина, по който премиерът реагира на последния доклад на ЕС за върховенството на закона в България. Журналистът посочва, че обичайно докладите на ЕК за България са писани на "пухено мек дипломатичен език", а съставителите им той саркастично нарича "майстори на балансирания изказ". Пример за това била и частта, посветена на България в най-новия доклад от Брюксел. И този път Брюксел успя да види известен напредък в съдебната реформа в България.

"На доклада от Брюксел партията на Борисов - ГЕРБ - реагира със собствен, твърде странен прочит", не крие учудването си и журналистът Кристиян Лимперт. В репортаж за германската обществена телевизия АРД, озаглавен "Попътен вятър за демонстрантите в България", се казва, че от ГЕРБ са изтълкували доклада като потвърждение за успешно сътрудничество с Еврокомисията и одобрение за досегашната борба срещу корупцията.

Марков: Борисов е лесен, но срещу нас има дълбоко корумпирано и престъпно европейско чудовище

Организираната политическа престъпност в България има дълбоки и здрави корени, установени методи и доказани във времето практики. Много...

"Тъкмо затова и сега на Бойко Борисов не му беше никак трудно да обещае, че ще изпълни всички препоръки от Брюксел. Но този път неговата ситуация е коренно различна", коментира по същата тема и Франк Щир.

Той изброява и множеството скандали около премиера - като изтеклите записи на подслушани телефонни разговори, снимките от спалнята на Борисов с чекмеджето, пълно с банкноти от по 500 евро - "които предизвикаха голям отзвук в международните медии, без обаче да бъдат разследвани от българската главна прокуратура", уточнява германският журналист.

"Борисов демонстрира невъзмутимост и се опитва да печели време", четем в репортажа на германската общественоправна телевизия АРД. "Той отхвърля журналистически искания за интервюта, а в своите включвания на живо във Фейсбук се представя като загрижен баща на народа, управлява сам своя джип, слиза на различни места и приема поздравите на възторжената тълпа, разпитвайки за здравето на хората."

Вече дори и евродепутатите от задните банки научиха за скандалите

Проблемите на България обаче вече намират широк отзвук в международния печат. Поради нестихващите протестни демонстрации Европа и светът научиха за огромен брой корупционни скандали, които пораждат сериозни съмнения дали правителството на Борисов зачита върховенството на закона, пише Франк Щир.

"Осемте джуджета" - твърдения за заплаха към човек да вземе половин милион евро веществени доказателства

Как са върнати парите в брой, иззети от прокуратурата при акция заради борбата за най-големия асансьорен бизнес в България - този на фи...

"Даже депутатите от задните банки в ЕП междувременно разбраха, че български държавни служители в министерството на транспорта са въртели със замах търговия с шофьорски книжки, че политици могат да си купуват луксозни апартаменти на смешно ниски цени, както и че "Осемте джуджета" не е заглавие на приказка, а шокиращ трилър за изнудване", посочва още германският журналист в статията си за "Цицеро".

Изводът, който Щир прави, гласи: "Между приказките на Борисов, че се придържа към върховенството на закона, и действителната ситуация в тази балканска страна зее пропаст, която просто няма как да не бъде забелязана.

Колко дълбока е тя явно ще се опитат да измерят на заседанието на Европейския парламент на 5 октомври, както и през ноември, когато Европейският съвет ще се занимава с тази неприятна тема."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com