X
 
 

Защо България е "апетитна зона за отпадъци"?

6018 14
Защо България е "апетитна зона за отпадъци"?
Снимка: Getty Images
Един от най-големите експерти по калабрийската мафия "Ндрангета", Антонио Никазо коментира пред НоваТВ, че "мафията гледа на боклука като на новия кокаин, а България е апетитна дестинацията за складирането му." Никазо работи заедно с прокурор Никола Гратери, организаторът на акция миналия месец, с над 300 арестувани мафиоти.

"При телефонен разговор между членове на Ндрангета, засечен от властите преди няколко месеца, излязоха наяве нови, доста притеснителни факти. А именно, че търсят нови места, където да складират токсични и индустриални отпадъци.

БСП: Лъжа е, че в България не е внасян болничен отпадък

Лъжа е, че в България не е внасян болничен отпадък ,заявяват от пресцентъра на БСП. "По повод информацията, разпространена от медиите ...

Името на  България, като потенциална дестинация, се споменаше често в разговора. Това, освен всичко друго, означава и още нещо - че връзката между Ндрангета и българската организирана престъпност става все по-солидна. Вече не говорим само за трафика на дрога, с който досега най-често ги свързвахме", обяснява Никазо.

"Ндрангета е свирепа и жестока мафия. Там всички са роднини и никой никого не издава. Може би, един на хиляда арестувани прави признание. Кокаинът е най-доходоносния им бизнес. Всички вече употребяват кокаин - това е дрогата на масите. В Италия струва 50 евро на грам. В Колумбия цената е 1200 евро на килограм. От един килограм чист кокаин обаче, се правят четири за продан", коментира Никола Гратери.

Според прокурор Гратери шест мафиотски клана перат пари в  България, като причината са ниските данъци.

"Ако не беше засечен този разговор и ако не беше спрян влакът, натоварен с боклук, може би отпадъците щяха вече да са завхърлени някъде около вас и никой нямаше да знае за това", допълва Никазо.

"Всъщност, в началото токсичен боклук се складираше в Италия. Освен в района станал известен като "Тера дей фуоки" до Неапол, бяха открити и други незаконни сметища. Но обществото реагира изключително бурно срещу тоновете токсични отпадъци, захврълени наоколо. Имаше протести и скандали. Тогава започнаха да товарят боклука на кораби и го потапяха в Средиземно море, далече от Италия. Но и това не можеше да продължава вечно. Трябваха им нови територии", обяснява той.

Жители на кюстендилско село в стачна готовност заради строеж на цех за отпадъци

В стачна готовност се обявиха жителите на най-голямото село в Кюстендилско - Яхиново, информира БНР. В населеното място живеят около 2 ...

По думите на Никазо, "в  България, очевидно, някой е помогнал. Направил е така, че част от този боклук да започне да пристига у вас. Със сигурност е било осигурено и място, където да се складира. Много е вероятно от българска страна да са криминални организации, с които и преди са работили заедно - може би по каналите за трафик на дрога. Обикновено схемата е такава, спечелили са си доверието взаимно и сега просто сменят бизнеса".

"За обработката на токсични отпадъци, така че да не създават опасност за живота и здравето, трябват пари. Страшно много пари. Затова на този, който ги произвежда, му е много по-лесно просто да ги захвърли някъде, като плати на някого да направи това за него. Парите пак са доста, но са много по-малко от това, което иначе би платил за обработката им. Печели се много и се рискува малко. В цифри печалбата е десетки милиони евро", коментира още той.

"Боклукът, със сигурност, е източник на огромни печалби. Въпреки че други често го подценяват, мафията все повече разчита на боклука като източник на доход. Това е печеливш бизнес, цяла индустрия дори и мафията отдавна е сложила ръце върху него".

"В момента Ндрангета е страшно богата, най-вече благодарение на кокаина. Когато инвестира тези пари обаче, вече не го прави в Италия, а на места, където е по-лесно да се скрие произхода им. Страни, където действията на организираната престъпност, не се следят толкова изкъсо. Затова Източна Европа е много привлекателно място. А еврофондовете, които се насочват натам, засилват този интерес още повече".

"Едно време Ндрангета правеше това в Южна Италия. Създаваха най-различни дружества със смесено участие, инвестираха, кандидатстваха, точеха фондове, перяха пари. Сега фондовете са основно във вашия регион. Така, парите от дрогата се озовават невероятно лесно на легалния пазар.

50 тона отпадъци, внесени от Италия - суровина с добавена стойност?

Отпадъците, докарани от Италия във Враца са суровина, която се рециклира. От нея се произвеждат дръжки за четки за зъби и за боядисване...

Те разбраха, че не трябва да вдигат шум. Насилието и показните убийства вече не са част от начина им на работа, както беше преди. Сега модерна е корупцията, еврофондовете и бизнеси като боклука, например. Стратегията им е различна - опитват се да са тихи и неведими", обяснява изследователят на "Ндрагента".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • «Бурдж-Хали́фа» — небоскрёб высотой 828 метров в Дубае : 7 «Бурдж-Хали́фа» — небоскрёб высотой 828 метров в Дубае : преди 2 седмици Профил на трол?
  така по-лесно се виждат отдалече . Но , шегата си е шегата - погледеднете колко недовършени стройтелни паметници на мутрибарокова култура има край брегове ? Ама , същото в коляно около големите градове : всякакви ол-енклюсиф блокове с охрана и базейни , комплекс от тип затворен , но вкрай на сметката , какво друго освен непродаваеми апартмети и загуби данъчни . В Каварна за по 350 еврони могат да виж още ›› си намерят всякакви , с обзавеждане , без онова , с вертолетна плащадка , без конски трафик , каквото и да е като екстри лукс. Цените почти вече равни към себестойност плюс труд ... клиенти няма . Боклук ли ? Трябва да имаме план , а не надеждата .
 • Анонимен 6 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Първо защото сме разграден двор или село без кучета и второ защото ни управляват Пълни Боклуци!
 • Октомври 5 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Сега ясно е , че ти 1.5 си част от Кликата 10111989 и по специално групировката герб. Та още малко ще подсетиш и да дишам , та да съм се хващал на работа. Обаче знаещ ли зашо един малък Ники има нужда от хиляди евро ? Ами шото това дете има някакъв сериозен проблем. А , къде е АНТИ/нзок/ ? Къде е БЕ ? Иначе борисов при подлогата му ники кънчев миналата година като водещ 1000 пъти повтори думата бл виж още ›› аготворителност. А , после НЕПРЕЯДЕ ЛИ С ЛУКАНКИ И ПАРМЕЗАНИ ?
 • Октомври 5.1 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  И защо борисовоподобните ходят с 5 отбора снимачни екипи АМА ТРАПЕЗАТА ИМ ПО БЛЯСКАВИТЕ ИМ ПАРТИТА Я ПАЗЯТ ОТ ТЕЗИ снимачни екипи. ЩО ЛИ , 1.5. ? Няма моя и твоя Истина. ПРОСТО Е ФАКТ , ЧЕ Р.България СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ПРЕДАТЕЛИ , ИЗМАМНИЦИ И ЛЪЖЦИ ИМАЩИ ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ . ЛИЧНОТО И КЛАНОВОТО ЗАБОГАТЯВАНЕ. СТАТИСТИКАТА И ФАКТИТЕ КАТЕГОРИЧНО ДОКАЗВАТ ТОВА , КАКТО И МНЕНИЕТО НА 9/10 НА УЛИЦАТА. ТОЕС виж още ›› Т НАРОДА.
  : 2 !
 • Октомври 5.2 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Ами тези НАНЕСЕНИ ЩЕТИ КАК ЩЕ СЕ ИЗПЛАЩАТ ? АМИ ДОРИ И ЦЯЛОТО ИМУЩЕСТВО ДА ИМ СЕ КОНФИСКУВА И ПАК НЯМА ДА ПОКРИЕ ШЕТИТЕ. АМИ ИМЕННО ВЪДВОРЯВАНЕТО ИМ ТРУДОВО/ВЪЗПИТАТЕЛНИТЕ ОБЩЕЖИТИЯ Е ЧУДЕСНА ИДЕЯ. ДА 21 ВЕК СМЕ. ИЛИ МИСЛИШ , ЧЕ 21 ВЕК Е ВАШИЯТ ВЕК. ВЕКА НА ИЗМАМНИЦИТЕ И СПЕКУЛАНТИТЕ. И НАИСТИНА ИМАШ ПЪЛНИ ОСНОВАНИЯ ДА МИСЛИШ ТАКА.
  : 2 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Не само тецовете и циментовите заводи горят отпадъци. Холцим гори 97% стари гуми.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Защото, както и другите апетитни зони е просто една бананова република.
 • Радко Михайлов 2 Радко Михайлов преди 2 седмици Профил на трол?
  Да демонстрираш нагло и безпардонно некадърност, необразованост и арогантно да нарушаваш писаните и неписани Закони криейки се зад комунистическта шашмалогия "поемане на политическа отговорност" (т.е. пълна безотговорност) за 2-3 години (като Нено Димов) било "политическо убойство"?! А какво "убийство" е да вършиш с десетилетия, че дори още по-нагло и по-ароганто, абсолютно същите деяния под крило виж още ›› то на партийните служби за сигурност от свръх-наедрелия на държавната кьор-софра партиен бос на Нено Димов - а именно албиносния ДС-Ванче кара-Праси с тераси?! Ако Борисов е поне малко умен, ако трбява със сила, ще НАБУТА ДС-Ванче караПараси с тераси да стане И екологичен министър (на три заплати, комисионни и рушвети като вице премиер по сигурност и отбрана, военен министър и екологичен министър), защото по Закон въздухът, водата и отпадъците са ПЪРВОСТЕНЕННИ ОБЕКТИ за НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ, пък и защото е партиен бос на Нено Димов и зам-ът му Коко Кънчев - отговарящ за отпадъците! После ДС-Ванче караПраси с тераси да не се ИЗСУЛВА и разни "калинки"-бушони да му "опират пешкира", а той да забогатява незаконно и да наедрява до нечовешки размери! С патриотарставащите "калинки" Веселинов, Кънчев, Сиди, ..... (кадровия избор от БКП-катуна ДС-МВРо е крайно ограниен!), скандалите и безобразията на Нено Димов ще са като бебешка игра! Пък и да тласкаш едни партийно-ченгесарски калинки за еко-министър в настоящия момемт е недвусмислен ОПИТ ЗА БЪДЕЩО "ПОЛИТИЧЕСКО УБИЙСТВО", нали така бе караПраси - недей да добавяш на свръх-едрата ти "душа" и тежко криминално престъпление срещу личността - убийство?! По-добре ще е да наложиш ЛИЧНО казармен уставен ред и законност и отчетност (най-вече финансова) в областта на сигурността, отбраната и екологията!
 • Октомври 1 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Ами ясни за две работи. Ето нагледно КОГО СИМУЛИРА ес ? От десетилетия Италианската мафия и да кажем от десетилетие хубавите хора политици от групичката на борисов бойко. Иначе въпросът в заглавието има ИЗКЛЮЧИТЛНО лесен отговор. Зашото България се управлява от отпадъци. Но , те го правят и чрез СЪУЧАСТНИЦИ/ЧКИ.
 • Октомври 1.1 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Ами Дегенерати. Те Българските политици са Дегенерати и Предатели. ТЕ СА ТАКИВА. Кликата 10111989 роди тази отровна среда в която се роди и actualno com И btv. И скат. и каквото се сетите. България И как се браните. Обаче водите България КЪМ ПЪЛНОМАЩАБНА КАТАСТРОФА. Води я Групата борисов бойко и онези патрОтиетите КАКТО и
  : 7 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Както и абсолютно всички парламентарно представени политици. Ама видимо е , че с Дегенерати се стига до тук. И номера после само бойко и оше двама ще са виновни не съм сигурен доколко ще мине. Зашото всички вкупом са довели нещата до тук и Зашото Курса е към ПЪЛНОМАЩАБНА КАТАСТРОФА.
  : 7 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Ти само да плюеш...ти па си много хубав...
  : 3 !
 • Октомври 1.4 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  ИСТИНАТА НЕ Е ОПЛЮВАНЕ , а ИСТИНА.
  : 3 !
 • Анонимен 1.5 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  твоята истина е в северна корея...вземи се хвани на работа и ще излезеш от катастрофата...седиш си у вас и пишеш шизофренни неща...призоваваш за смърт лагери недояждане липси...пич вече хората са в 21 век...
  : 6 !