Защо Си Дзинпин се отвръща от Путин?

9815
Защо Си Дзинпин се отвръща от Путин?
Снимка: Getty Images/Guliver

В какво състояние е приятелството между диктаторите Владимир Путин и Си Дзинпин? Отношенията между двамата, които през февруари все още се кълняха във взаимно дружеско доверие, сега се променят с всеки изминал ден.

Още преди срещата им в Самарканд се виждаше, че Пекин се отвръща от Путин. Във войната в Украйна се бе стигнало до обрат и Киев успя да си възвърне изгубени територии. Си, който дойде в Узбекистан, за да покаже на Китай и на света, че може като владетел да доминира над цели световни региони, не искаше да го сравняват с губещия Путин.

Китай не иска глобална дестабилизация

Но това не е единствената причина, поради която Пекин се дистанцира все повече и повече от Русия. Китай би могъл да подкрепи Путин в Украйна, тъй като не преследва собствени интереси в тази страна. Същото важи за Путин, който в случая с Тайван е на страната на Си. Но тъй като в момента Путин явно губи своята война, той заплашва да прибегне до най-драстичното средство - ядреното оръжие. Глобалната дестабилизация, която би могла да настъпи в резултат на този първи ядрен удар след Втората световна война, не би била в полза на Китай. При това Китай се безпокои по-малко за своите пазари в Европа, отколкото за тези в централноазиатските държави, членували някога в СССР.

Шанхайската организация за сътрудничество, по време на чиято среща се видяха Си и Путин, служи на Пекин да разшири влиянието си в сферите от бившия Съветски съюз. Щом Русия заплашва Украйна с ядрен удар, тя събужда така у страните от Централна Азия опасенията, че във всеки момент може да отправи военни заплахи и към тях. Недоверието, възникнало по този повод в региона, прави всяко задълбочено сътрудничество невъзможно.

Забележително е как Путин прикрива яда си във връзка с това, че Китай прави в Централна Азия именно това, в което Кремъл упреква свободния свят в Украйна: че навлиза в орбитата на Русия и прави там каквото си иска. Но Русия е попаднала под пълна зависимост от Китай - Си може безпроблемно да доминира над Путин. А руският президент просто трябва да слуша. Това стана ясно дори и само покрай обстоятелството, че в Самарканд Путин трябваше да се умилква на Си и да признае за протокола, че разбира "въпросите и загрижеността" на Китай във връзка с войната в Украйна и естествено ще ги има предвид.

Оръжейна надпревара пред портите на Китай

Китай няма да изостави Русия, тъй като изгодният внос на нефт и газ помагат на китайската икономика във време, в което цените на тези суровини растат усилено по цял свят. Китайският външен министър Ван И обаче изтъкна нарастващото влияние на Китай над Русия пред ООН като настоя да започнат преговори. Това, че самият Китай прибягва към империалистическа реторика и е готов да задейства армията срещу всички, които не работят в негова полза, не беше споменато.

Приложението на руски ядрени оръжия би разклатило цялата геополитическа структура на Азия. Тъй като в Камбоджа, Тайланд и Виетнам биха могли да помислят, че само техни собствени атомни оръжия биха могли да бъдат сигурна защита от китайска инвазия. Китай обаче не би искал подобна оръжейна надпревара на прага си. Още отсега държави като Индия, Филипините или Тайван вече са увеличили оръжейните си разходи и са сключили военни съюзи или засилили сътрудничеството си в досегашните, за да бъдат подготвени в случай на нападение от страна на все по-агресивния Китай.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com