"Златните" паспорти на руснаците

2205
"Златните" паспорти на руснаците
Снимка: Getty Images/Guliver

Състоятелните руснаци винаги са се интересували от европейско гражданство. Някои от тях дават огромни суми, за да си осигурят "златна гаранция" за сигурност в чужбина, пише Deutsche Welle в свой материал.

Как най-бързо се става гражданин на ЕС? Фирмите, които помагат на богатите руснаци да получат чуждо гражданство, знаят отговора: бързо става в Кипър и Малта, но е доста скъпо. Бързо става също и в карибските страни, където е значително по-евтино. Паспортите от тези държави да се влиза в Шенгенското пространство без виза.

Както споделят пред изданието фирмите, предоставящи посреднически услуги, през последните месеци търсенето е нараснало три-четири пъти. Интересът към Кипър и Малта расте стабилно, но придобиването на гражданство в ЕС става все по-трудно: програмите поскъпват, проверките стават по-сложни, а рисковете за тези, които не са попълнили въпросника коректно, стават все повече.

Кипър иска по два милиона евро

Интересът към Кипър е нараснал покрай спадналите цени на недвижимите имоти на острова, казват от фирма, която предлага виртуален оглед на бъдещата собственост за инвеститорите, които са готови да купуват. Мнозина обаче били недоверчиви и чакали да паднат ограниченията, за да посетят острова лично.

Всеки десети руснак е загубил напълно доходите си заради COVID-19

Средният месечен доход на повече от 70% от руснаците не надвишава 25 хиляди рубли (около 308 евро), докато 45% от гражданите имат доход...

Кипърски паспорт, както и преди, може да се получи срещу инвестиция от два милиона евро, без да се налага да се живее в страната. Но държавните такси междувременно са увеличени от 150 000 на 200 000 долара. Увеличена е бройката на работните места, които трябва да бъдат създадени – от пет на девет.

На потенциалния инвеститор би трябвало да се направи подробна проверка – за произхода на капитала, за съдимост и за това, че не е обект на санкции от страна на ЕС. Освен това съществува изискването да не е бил на държавна длъжност в последната година. Както става ясно от разследване на телевизия „Ал Джазира“ обаче, кипърско гражданство са получили и редица лица, заемали високи постове в руската администрация.

Новите правила на Малта

Но Малта е по-малко популярна сред руснаците в сравнение с Кипър. През 2018 година например малтийски паспорти са получили само 50 руски граждани.

Карибският паспорт – гаранция за сигурност

Русия с амбициозен план за "ускорено развитие" на генетични технологии

Русия започва "ускорено развитие" на генетични технологии. Страната обяви амбициозен план да стане един от световните лидери в тази обл...

От карибските държави с най-голяма популярност се ползват Сейнт Китс и Невис, Антигуа и Барбуда, както и Сейнт Лусия. Те позволяват безвизово влизане в над 100 страни, включително и във Великобритания. Карибски паспорт може да се получи срещу инвестиции в икономиката в размер на 100 000 -150 000 долара в зависимост от страната, документите се оформят дистанционно. Както посочва експертът по инвестиционна миграция Игор Немцов, паспортите са и един вид гаранция за сигурност. „В Русия и държавите от ОНД няма и помен от икономическа или политическа стабилност, а всеки предприемач, даже тези от средно ниво, искат да имат сигурност в утрешния ден.“

Чуждият паспорт – като резервно летище

От 2003 година насам Кипър е припечелил чрез „златните“ паспорти над 6,5 милиарда евро, Малта от 2014 до 2018 – към 850 милиона. Европейската комисия нееднократно е отправяла критики към схемите за получаване на гражданство срещу инвестиции, позовавайки се на рисковете в сферата на сигурността, прането на пари, избягването на данъците и корупцията. Комисията продължава да проверява доколко подобни инвестиционни програми отговарят на нормите на ЕС.

Търсенето на паспорти расте с всяка следваща година, казва Иля Шуманов, заместник-директор на „Трансперънси Интернешънъл“ в Русия. И дава следното обяснение за резкия ръст в интереса напоследък: „Някои си подготвят резервно летище, в случай че се появят политически сътресения, други – площадка за евакуация на своето семейство".

Темата продължава и в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com