Озеленяването в Асеновград се поема от досегашната фирма за още две години

6929
Озеленяването в Асеновград се поема от досегашната фирма за още две години
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Четири фирми се бориха в обществената поръчка на община Асеновград за озеленяване и поддържане на зелените площи в града. Кандидатът, спечелил конкурса, е този, който извършваше услугата и до момента - "Жиро-М". Той бе избран, тъй като е отговорил на всички поставени условия и е предложил цена в размер на малко над 430 000 лева с ДДС. Максималната стойност на поръчката, определена от община Асеновград, бе 850 000 лева. Договорът с изпълнителя ще бъде за срок от 24 месеца и влиза в сила от датата на сключването му.

Крайният срок за подаване на оферти бе 09.08.19 г., петък. Няколко дни по-късно стана ясно, че кандидатите да извършат услугата са четирима. Досегашният договор за озеленяване в града също бе сключен за срок от две години и приключи на 04.09.19 г. Предмет на новата обществена поръчка е „Поддържане на паркове, зелени площи и озеленяване на територията на община Асеновград”. Сред основните дейности и обеми, включени в обхвата й, е текущото поддържане на парковете и зелените пространства, като косене на тревни площи, поливане, почистване, торене, метене на алеи, събиране на шума, оборка, почистване на градински кошчета и други.

Планират детска площадка и озеленяване за спорния имот на ул. "Сливница" в Асеновград

Да бъде изготвен Подробен устройствен план за детска площадка и озеленяване в спорния имот пред улица "Сливница" в Асеновград, предложи...

Приблизителната площ, която следва да бъде обработвана, е в рамките на близо 23 декара улици, над 67 декара паркове, градини, около 224 декара междублокови пространства и 9,500 кръгови кръстовища. В ангажимента на фирмата изпълнител се включва и отглеждане на декоративна растителност. За целта ще се извършват дейности по окопаване, поливане, плевене, резитба, кастрене, оформяне на корони, цветно оформяне.

Припомняме, че през 2015 г. за озеленяване са били похарчени 450 000 лева, през 2016 г. - 650 000 лева, а последният договор е бил сключен през 2017 г. отново с "Жиро-М", като тогава първоначално определената в обществената поръчка максимална сума за озеленяване е била в рамките на 900 000 лева. Според отчета на бюджет 2018 г. на Асеновград общината е похарчила повече от половин милион лева за озеленяване за миналата година.

Сред изискванията към изпълнителя на услугата са да разполага с персонал с определена професионална компетентност за изпълнението на поръчката, както следва: експерт по озеленяването, с образователна степен – магистър, със специалност "Ландшафтен архитект" или инженер – озеленител, или еквивалентна специалност (ако образованието е придобито в държава, в която няма посочената по-горе специалност). Фирмата, която ще извършва услугата, трябва да разполага и с работници със свидетелство за правоспособност за работа с резачна и пробивна техника (моторни триони), с шофьори с валиден документ за управление на моторно превозно средство, с минимум 25 работници.

"Ние търсим опит, реализирани поръчки, както и препоръки от предишни места, на които е работил изпълнителят", обясни пред медии кметът на Асеновград доктор Емил Караиванов, още преди да бъде обявен спечелилият кандидат. Градоначалникът уточни, че зелените площи на територията на града, включени за поддържане в настоящия договор, са приблизително 300 декара.

Осъдиха директорът на "Озеленяване" на 1 година условно

Софийската районна прокуратурата постигна осъдителна присъда по внесен обвинителен акт за "безстопанственост", срещу директора на друже...

Караиванов представи актуална справка по изпълнение на досегашната свършена работа от фирмата изпълнител на озеленяването. Основните дейности по договора, който вече изтече, са косене, събиране на трева, затревяване на зелени площи, доставка, разриване и подравняване на плодна пръст. По думите на кмета всичко това е било извършвано през целия двугодишен период на договора многократно.

Средствата, които са изплатени по тези дейности, са в общ размер на 110 000 лева. За почистване на храстови групи от издънки или резитба на жив плет и храсти, изсичане на непроходими храсти, премахване на увивна растителност, общината е похарчила 65 000 лева. За две години пък за дейностите по плевене, прекопаване, наторяване са изразходвани близо 8 000 лева. За резитба, зазимяване на рози са похарчени 5 000 лева.

Общо засадените дървета и храсти в община Асеновград са 5 050 на брой, съобщи кметът Емил Караиванов. За тях са разходвани около 6 100 лева. За други 815 броя подкастрени дървета и 440 премахнати са отделени общо 62 000 лева. Обработени са над 360 дънера, за което е платено 15 600 лева. За поливане и за обслужване на оросителната система са изразходвани 89 000 лева, а за засаждане на храсти и сезонни цветя - около 7 000 лева. Други 27 000 лева пък са похарчени за събиране на шума, за провеждане на почистване на масови места. И за всички машинни дейности по договора, свързани основно с извозване и доставка на необходимите материали - общият разход е 290 000 лева за срока на двете години.

"Не съм бил напълно доволен през целия период на договора. Напротив - винаги съм имал системни претенции. Към момента съм наредил засилване на контрола по изпълнение на поръчката", каза в заключение кметът доктор Емил Караиванов. И изрази мнение, че в годините общината е постигнала напредък в озеленяването, макар и минимален.

Асеновградчани сами извършват дейностите, ангажимент на фирмата по озеленяване

Асеновградчани, представени от Ранчо Киров, поискаха обяснение от градската управа защо фирмата, ангажирана с озеленяването в общината ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com