ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

1471
ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци
Снимка: European Union 2024

Евродепутатите осъдиха безпрецедентното нападение с дронове и ракети от Иран срещу Израел и призоваха за допълнителни санкции срещу Техеран. Става въпрос за иранската атака в нощта на 13-14 април, при която в крайна сметка почти всички въздушни цели бяха свалени извън границите на Израел: Израел свалил 25 от 30-те ирански крилати ракети още извън пределите на държавата.

Резолюция в Европарламента

Осъждайки иранското нападение, Европарламентът изразява сериозна загриженост относно ескалацията и заплахата за регионалната сигурност. Членовете на ЕП отново заявяват пълната си подкрепа за сигурността на Държавата Израел и нейните граждани и осъждат едновременните ракетни нападения, извършени от иранските марионетни сили, а именно от ливанската "Хизбула" и йеменските хути, срещу Голанските възвишения и израелска територия преди и по време на иранското нападение.

Същевременно те изразяват съжаление във връзка с нападението срещу иранското консулство в сирийската столица Дамаск на 1 април, което до голяма степен се приписва на Израел. Именно този удар, при който бяха убити високопоставени членове на Иранската революционна гвардия, е посочван от Техеран като повод за атаката от 13-14 април.

Резолюцията припомня значението на принципа на неприкосновеност на дипломатическите и консулските сгради, който съгласно международното право трябва да се спазва във всички случаи.

Още: Конфликтът "Иран-Израел": Как се стигна дотук? (ВИДЕО)

Санкции

Като призовава всички страни да избягват всякаква допълнителна ескалация и да проявяват максимална сдържаност, ЕП изразява дълбока загриженост относно дестабилизиращата роля, която иранският режим и неговата мрежа от недържавни участници играят в Близкия изток. Членовете на ЕП приветстват решението на ЕС да разшири настоящия режим на санкции срещу Иран, включително чрез санкциониране на доставките и производството на дронове и ракети от Иран за Русия и по-широкия регион на Близкия изток. Те настояват тези санкции да бъдат спешно въведени и призовават за насочване на вниманието към повече лица и компании.

Още: ЕС налага нови санкции на Иран

Иранската революционна гвардия да се обяви за терористична организация

В резолюцията също така се повтаря отдавнашният призив на ЕП за включване на Корпуса на гвардейците на ислямската революция в списъка на ЕС на терористичните организации, като се има предвид, че последните 30 години организацията е участвала в планирането или изпълнението на десетки операции, убийства и терористични нападения на територията на ЕС, включително при взривяването на автобус в България през 2012 г., при което загинаха петима израелски и един български гражданин, обявиха евродепутатите.

Снимка: European Union 2024

Евродепутатите също призовават Съвета и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел да добавят "Хизбула" към същия списък. Шиитската групировка действа в Ливан и е финансирана и подкрепяна от Иран.

Иран трябва да спазва задълженията си по ядреното споразумение на страната

Тъй като Иран продължава да не спазва правните си задължения съгласно ядреното споразумение, официално известно като Съвместен всеобхватен план за действие, членовете на ЕП призовават иранските власти незабавно да спазят задълженията си и да уредят всички свързани с тях нерешени въпроси.

Те също така осъждат използването от страна на Иран на т.нар. заложническа дипломация — държането на чужди граждани в затвора като разменна монета — и настоятелно призовават ЕС да стартира стратегия за противодействие с помощта на специална работна група за по-добро подпомагане на семействата на задържаните лица и ефективно предотвратяване на залавянето на заложници в бъдеще.

Освобождаване на всички заложници, включително български граждани

Резолюцията приветства решението на ЕС да започне военноморската си операция ASPIDES с цел гарантиране на свободата на корабоплаването край бреговете на Йемен. Евродепутатите настоятелно призовават ЕС и неговите държави членки да консолидират и активизират всички усилия, за да гарантират сигурното и незабавно освобождаване на всички заложници от кораба Galaxy Leader, включително двама български, един румънски и трима украински граждани, които са задържани от хутите от 19 ноември 2023 г. насам.

Още: Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Текстът същевременно призовава Иран и контролираните от него групи да гарантират освобождаването плаващия под португалски флаг плавателен съд MSC Aries и неговия европейски екипаж.

Резолюцията беше приета с 357 гласа „за“, 20 „против“ и 58 „въздържал се“, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Заради признаци на тероризъм": Убиха радикализиран тийнейджър в Австралия

Съветник по национална сигурност на САЩ очаква нова украинска контраофанзива през 2025 г.

Президентът на Китай започва европейска обиколка

Епично: Вместо по Харков руснаците хвърлиха бомба върху руския Белгород, има пострадали (СНИМКИ и ВИДЕА)

Киев към Москва: Издирването на Зеленски е нищожно и е акт на отчаяние

След Зеленски: Русия обяви за международно издирване и Порошенко

Преизбраха кмета на Лондон за трети мандат

Германски крайнодесни пребиха политици от две партии, докато агитират в Дрезден

Русия обяви украинския президент Зеленски за международно издирване

Британското военно разузнаване: Русия дава сериозен брой жертви на ден в Украйна и ще нарастват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа