Ердоган пряко предупреди сирийските кюрди, че ще ги спре при Ефрат

7569
Ердоган пряко предупреди сирийските кюрди, че ще ги спре при Ефрат
Снимка: Getty Images

Анкара няма да допусне подразделенията на сирийските кюрди до западния бряг на река Ефрат, предупреди турският президент Реджеп Ердоган, предаде БГНЕС.

„Никой не може мине на запад от Ефрат, нашата позиция по този въпрос е много категорична“, отсече държавният глава. По думите му наскоро сирийските кюрди направили опит да преминат, „но им беше даден достоен отговор. Занапред нашата чувствителност по въпроса ще се прояви по друг начин. И моят народ, и целият свят трябва да знаят това“, каза Ердоган пред журналисти.

Руското външно министерство: За САЩ Сирия е проблем на лидерството

Близкият изток може и да не в състояние да понесе още една черна дупка, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захаро...

В момента кюрдите в Сирия и Ирак водят война с групировката „Ислямска държава“. В Ирак те периодично получават военна помощ от САЩ и съюзниците им, както и от Русия, но по искане на Багдад.

В Турция живеят няколко милиона кюрди и Анкара смята, че Партията на демократичния съюз, която е на сирийските кюрди, е свързана Кюрдската работническа партия (ПКК), която турските власти смятат за терористична. ПКК се отказа от примирието с турската държава и възобнови военния конфликт с нея. От самото си създаване тя се боли за независимост или поне за по-широка автономия на турските кюрди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com