Руското външно министерство: За САЩ Сирия е проблем на лидерството

7027
Руското външно министерство: За САЩ Сирия е проблем на лидерството
Снимка: Gettyimages.com

Близкият изток може и да не в състояние да понесе още една черна дупка, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в интервю за вестник „Комсомолская правда“, цитирано от БГНЕС.

По думите й поредната силова операция за смяна на властта в Близкия изток не само ще попречи на борбата срещу тероризма и ще сложи край на сирийската държавност, „но и ще стане опасна брънка от разрушителната верига от събития в региона“. Именно затова Русия настоява за съхраняване на сирийския държавен апарат и призовава съдбата на Башар Асад да се решава от сирийския народ, подчерта Захарова.

ОЗХО: В Сирия отново се използват химически оръжия

Противостоящите групировки в сирийския конфликт отново използват химически оръжия. Информация за употребата на иприт след официалното у...

"Още една черна дупка регионът може и да не понесе. Той може да се превърне не просто в набор от горящи държави, а целият да се взриви. И какво ще бъде след това? А на „Ислямска държава“ само това й трябва. Още една територия на хаоса идеално я устройва“, подчерта говорителката.

По думите й въпреки различията между основните „играчи“ в Сирия, на виенската среща в края на октомври с участие на 20 държави бе постигнат значителен пробив в преговорите. Като цели на регулирането бяха посочени задействането на политически процес, промяна на конституцията и провеждането на избори в Сирия. Посочено бе, че установяването на диалог между опозицията и Дамаск ще става с подкрепата на ООН, припомни Захарова. Освен това участниците в срещата се договорили ясно да определят кои са терористите в Сирия. Според Захарова подобен подход към разрешаването на сирийския конфликт показва „коренната разлика в позициите на Москва и САЩ“ - „за Вашингтон е важно е как изглежда, а за Москва е важно как да победи „Ислямска държава“.

Захарова подчерта, че за американските партньори регулирането на сирийския конфликт е въпрос на лидерство – за разлика от руските власти. „Ние никога и по никого не сме хвърляли кал и не сме се занимавали с явна дезинформация за действията на другите в Сирия. Никога от високи трибуни с позоваване на някакви си източници не сме хвърляли в пространството явна лъжа. А именно това сега правят САЩ“, констатира Захарова.

По повод обвиненията на САЩ, че Русия нарушавала с действията си плановете на САЩ, говорителката поясни, че американските политици неведнъж се опровергават един друг, което говори за липсата на ясна стратегия. Неотдавна изявлението на Пентагона за сухопътна операция в Сирия бе опровергано още същия ден от Белия дом, но след няколко дни президентската администрация все пак обяви за командироването на 50 военни за провеждането на спец операция в страната. „Как може да се говори, че Русия нарушавала плановете на САЩ, след като тези планове се менят и няма стройна концепция“, посочи Захарова.

Армията на Асад с важен военен успех

Сирийската армия проби обкръжението на авиобазата Квейрас край град Алепо, която над две години бе обсадена от бойци на групировката &b...

Според нея при антируската кампания в Сирия някои държави се опитват да създадат сред хората едно възприемане, което отвлича вниманието от реалността. Центърът на тази кампания се намира във Вашингтон, но и редица държави от Близкия изток поддържа такава риторика. „Аз присъствах на една от срещите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. И там представител на една от тези държави ни каза: „Запомнете, ние не сме съгласни с това, което правите, и ще направим всичко, за да създаваме впечатлението за неправилност на вашите стъпки“. И добавиха фразата, станала знаменита: „Възприемането е по-важно от реалността“. Според Захарова по такъв начин някои държави се опитват да скрият от хората истинските заплахи като терористите и стотиците хиляди бежанци, насочващи се към Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com