Фито-хранителните вещества отблъскват болестите: Ето как да си ги набавите

3963
Фито-хранителните вещества отблъскват болестите: Ето как да си ги набавите
Снимка: iStock

Фитонутриентите са вещества, открити в растенията, плодовете и зеленчуците, които помагат на тялото да предотврати заболяване. Заедно с витамините и минералите, тези вещества действат по редица начини и подобряват процесите на тялото за борба или намаляване на рисковете от много заболявания.

Още: 7 основателни причини да ядете повече ягоди

Фитонутриентите са биоактивни химични елементи, открити в храните, които забавят процеса на стареене и предпазват от болести. Фитонутриентите не са нито витамини, нито минерали. При растенията те служат като щит срещу мухъл, бактерии, вируси и вредните условия на околната среда.

Повечето плодове и зеленчуци съдържат фитонутриенти, които им придават цвят, вкус, аромат и текстура. Фитонутриентите имат мощно въздействие върху укрепването на имунитета, подобряват комуникацията между клетките, детоксикират и унищожават раковите клетки, възстановяват увредената ДНК и също така служат като антиоксиданти.

В някои храни има стотици видове фитонутриенти и химически агенти. Каротеноиди, флавоноиди, пребиотици, пробиотици, соеви протеини и много други са част от тези фитонутриенти. Но как действат тези необходими елементи и кои храни са богати на фитонутриенти?

Каротеноиди

Бета каротинът се намира в ярки, жълти и оранжеви плодове и зеленчуци като тиква, папая, моркови, сладки картофи или дори зелени като зеле и броколи. Бета каротинът е съюзник на антиоксидантите за защита на клетките и неутрализиране на свободните радикали: намира се в червени плодове и зеленчуци като домати, диня и гуава. Това вещество може да намали рисковете от рак на простатата. Намира се в зелени зеленчуци като кейл, зеле, спанак и киви и има силен принос за доброто здраве на очите.

Флавоноидите са група от различни фитонутриенти, открити във всички плодове и зеленчуци. Антоцианидите са антиоксиданти, които спират увреждането на клетките причинено от свободните радикали. Те също така поддържат имунната система и мозъчните функции. Тези антиоксиданти се намират в тъмно оцветени плодове като къпини, боровинки, череши, грозде, червени сливи, киви, ягоди, зеле и патладжан.

Флаваноли – помагат на сърцето и предпазват клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Те се съдържат в ябълките, чая, виното, шоколада, какаото, гроздето и броколите.

Флаванони – неутрализират свободните радикали и увреждането, което причиняват на клетките. Те се намират в цитрусовите плодове.

Проантоцианиди – помагат за здравето на сърцето и пикочните пътища. Има ги в ябълките, какаото, червените боровинки, ягодите, виното и фъстъците.

Ресвератрол – важна антиоксидантна добавка. Намира се в червени храни като вино и грозде.

Изотиоцинатите са вещества, съдържащи сяра, които придават вкуса на някои зеленчуци.

Сулфурофан – играе роля на антиоксидант и забавя увреждането на клетките чрез процес на детоксикация. Намира се в специални зеленчуци като кейл, зеле, ряпа и др.

Феноли – Феруловата киселина е полезна за здравето на сърцето и очите, като служи като подкрепа за антиоксидантните процеси в помощ на клетките. Съдържа се в ябълките, цитрусовите плодове и крушите.

Елагова киселина - Неутрализира свободните радикали и предпазва клетките. Има го в горските плодове, червеното грозде и кивито.

Полиолите са група от некалорични въглехидрати, подсладители без захар или други сладки алкохоли, използвани в дъвки, напитки и подсладители заместители на захарта. Те намаляват риска от кариес.

Фитоестрогени

Изофлавони – намират се в соевите храни и намаляват симптомите на менопаузата, но също така помагат на мозъка, имунната система и здравето на костите.

Лингани – поддържат сърцето и имунната система. Те се намират в храни, богати на фибри като: ленено семе, ръж, пшенични трици, ечемик, овес и зеленчуци.

Фитинова киселина – помага за поддържане на нормални нива на кръвната захар и здравето на сърцето. Неутрализира свободните радикали в клетките.

Пребиотици и пробиотици

Инулин, фрукто-олигозахариди, полидекстроза – подобряват здравето на стомашно-чревния тракт и подобряват усвояването на калций в организма. Те се намират в зърнените храни, чесъна, меда, лука и магданоза.

Лактобацили, бифидобактерии – подпомагат стомашно-чревното здраве и имунитета. Можете да намерите тези вещества в киселото мляко и други млечни продукти.

Още: Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Соев протеин – намалява риска от коронарна болест на сърцето и се съдържа в храни на основата на соя.

Сулфиди/тиоли – помагат за здравето на сърцето и имунната система. Те детоксикират тялото и се съдържат в лука, чесъна, праза, шалота и зеления лук.

Дитиолтиони – Те поддържат имунната система и се съдържат в различни зеленчуци като зелето.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

5 хитри употреби на старите опаковки от масло

Какво се случва с тялото, ако пием чай от джинджифил всеки ден?

6 причини да НЕ си лягате гладни

Това са най-добрите упражнения за понижаване на кръвното налягане

Кои спортове и упражнения са най-подходящи за ставите?

На коя ръка е по-точно да се измери кръвното налягане?

Колко се повишава кръвната захар при консумация на ягоди?

Силен природен лечител: Идеално средство за подсилване на имунната система

7 неща, които трябва да разчистите преди началото на лятото

Има ли идеален момент за бране на лайка и какво е специфичното при него

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно