И какво ако Путин е корумпиран?

6043
И какво ако Путин е корумпиран?
Снимка: Gettyimages

В Русия корупцията е разглеждана по същия начин като климата – нещо, което прави живота труден и предизвиква непрекъснато недоволство, но е и неотменна част от същността му. „Разбира се, че всички политици са корумпирани, не можем да направим нищо”, казва 47-годишната Надежда от град Кимри, на около 10 километра от Москва. Тя не е чула нищо за панамския скандал, в рамките на който семейството на президента Владимир Путин и негови приближени са уличени в облагодетелстване от съмнителни парични потоци, и твърди, че президентът е част от решението, а не проблем. „Горкият Путин се опитва да се пребори с тези бюрократи кръвопийци, но не може сам да се справи с всичко”, казва тя.

Информацията от панамските документи бе приета с немного шум в Русия – тя бе публикувана от малкия независим вестник „Новая газета” и бе опровергана от Путин и държавната телевизия като заговор на Запада.

Пътят между Москва и Кимри отнема три часа, а пътищата непрекъснато се влошават. При петролния бум по времето на мандата на Путин Москва и други големи градове се промениха до неузнаваемост, но малките градчета с население около 50 хиляди души като Кимри не видяха много от тези пари.

Кметът на Кимри е Роман Андреев – 34-годишен комунист, който спечели изборите през 2014 година. Неговата победа бе изненада в страна, в която политиката е доминирана от управляващата партия „Единна Русия”, но той се състезава с антикорупционна платформа и спечели при ниска избирателна активност. Година след изборите бившият кмет бе съден за корупция. Критиците казват, че подобни дела, дори и да са автентични, са използвани като политически инструменти – ако местните управници са корумпирани, тогава са по-лесни за контролиране отгоре.

И докато делата често се водят срещу представители на властта на средно и ниско ниво, хората около Путин изглеждат имунизирани. Много преди панамските разкрития опозиционерът Алексей Навални разпространи изобличаваща информация с убедителни доказателства срещу министри и политическия елит. Вместо разследване обаче това, което последва, беше гонение срещу Навални. „Не мисля, че нещо може да повлияе негативно на общественото мнение в Русия. Има много факти за Путин, които ако бъдат разяснени както трябва по държавните телевизии, ще имат разрушително влияние за неговия рейтинг. Но това никога няма да се случи”, казва той.

Путин си създаде собствена армейска част, подчинена на него

Президентът на Русия Владимир Путин направи основен ремонт на системата на правоохранителните операции, за да бъде създадена вътрешна а...

Докато икономиката на Русия страда от падащите цени на петрола, все по-ясно се вижда колко важна е борбата с корупцията и използването на парите по предназначение. Миналата седмица Световната банка разпространи доклад, в който казва, че тази година 20 милиона руснаци (всеки седми руснак) ще живеят под прага на бедността. Въпреки че стандартът на живот се понижава, а доказателствата за разкошните домове и офшорните сметки на висшето ръководство се трупат, признаци за значително протестно движение липсват.

Повечето руснаци, които са чули за панамския скандал, не се трогват особено. Когато независимата телевизия „Дожд” анкетира руснаци в бизнес квартала на Москва, много от тях заявиха, че е нормално хората да помагат на приятелите си, и не виждат нищо грешно в това президентът да си заделя пари.

В Кимри хората не толкова одобряват, колкото са се примирили с идеята. „Не виждам какъв е смисълът от всички тези обвинения и вдигане на шум. И какво ако Путин е корумпиран? Има два вида управници – добри корумпирани управници и лоши корумпирани управници. Путин поне се опитва да прави добро за страната”, казва 42-годишният работник Ярослав.

The Guardian

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия