Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

34570
Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Дългоочакваната доставка на F-16 в Украйна наближава. Украинската армия нямат търпение за пристигането на модерните изтребители американско производство.

След като получи тези самолети от Запада, Киев ще попълни и значително ще укрепи своя авиационен парк, състоящ се от остарели съветски самолети, и ще може да ги използва в настъпателни и отбранителни операции. Освен това, получавайки съответните боеприпаси за F-16, Украйна значително ще увеличи огневата си мощ.

"Fighting Falcon" в продължение на десетилетия е изпълнявал мисии в трудни бойни ситуации в различни региони като Близкия изток и Балканите. Този изтребител от четвърто поколение е натрупал впечатляващо портфолио от много важни бойни мисии през годините. Но небето над Украйна ще се превърне в най-опасното му бойно поле - в това са убедени бивши американски военни пилоти, изказали мнение пред Business Insider. Факт е, че F-16 ще бъдат противопоставени на модерна руска система за противовъздушна отбрана и ракети "въздух-въздух" с голям обсег.

Още: "Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Самолет, доказал се на фронта

Украйна се обърна към западните си партньори с молба да ѝ доставят F-16 почти веднага след началото на руската инвазия на нейна територия. Но САЩ до миналото лято не се съгласяваха тези самолети да бъдат прехвърлени на Киев от техните съюзници в НАТО.

Някои членове на Северноатлантическия алианс - например Белгия, Дания, Норвегия и Нидерландия - обещаха съвместно да изпратят няколко десетки F-16 на Украйна. В момента украинските пилоти преминават необходимото обучение в САЩ и Европа. Изтребителите ще започнат да пристигат в Украйна това лято, вероятно още през юни.

F-16 е много по-модерен от самолетите от съветската епоха на въоръжение в Украйна. От началото на войната украински пилоти пилотират Су-24, Су-25, Су-27 и МиГ-29. Fighting Falcon има по-ефективно вътрешно оформление и по-модерни възможности за електронна война в сравнение с повечето украински самолети. Освен това F-16 е много маневрен и пъргав, може да бъде оборудван с модерни системи за наблюдение и авиационни оръжия за унищожаване на наземни цели.: F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Откакто първият прототип на F-16 полетя преди половин век, многоцелевият изтребител е изпълнявал мисии в най-трудните фронтове по света. Израелските пилоти обаче бяха първите, които постигнаха забележим успех с този самолет в началото на 80-те години на XX век. Самолети на израелските военновъздушни сили, включително F-16, летяха през юни 1982 г., за да сломят противовъздушната отбрана на противника в силно укрепената долина Бекаа в Ливан. В рамките на няколко часа израелците унищожиха голям брой сирийски съветски зенитно-ракетни системи и вражески самолети, без да понесат никакви загуби. Това беше зашеметяваща военна победа след тежките загуби на израелските военновъздушни сили от противовъздушни ракетни атаки по време на войната Йом Кипур 9 години по-рано.

Първите бойни мисии на F-16 от ВВС на САЩ са проведени в началото на 90-те години на XX век в Ирак по време на операция "Пустинна буря". Използвани са за удари по вражески летища, ракетни установки и военни предприятия. По-късно F-16 бяха изпратени на Балканите, където участваха в операцията на НАТО "Съюзнически сили" срещу Югославия. Там те неутрализираха вражеската противовъздушна отбрана, осигуряваха непосредствена въздушна подкрепа и унищожаваха вражески радари, изтребители и бронирани средства. Тези изтребители са изпълнили повече мисии от всички други самолети в света.

По време на всички бойни операции през 90-те години на XX век бяха загубени само 17 самолета. Това е незначителен брой на фона на десетките хиляди извършени бойни мисии. Според информация на Пентагона 5 от всичките 17-те унищожени американски самолета са F-16.

Други държави, като Пакистан, Турция и Египет, също са използвали F-16 в конфликти с различна интензивност. През последните години F-16 оперираха в небето на Афганистан като част от операцията Enduring Freedom.

Още: В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

"Най-лошият сценарий за F-16"

Въпреки факта, че F-16 са работили в много различни и понякога изключително трудни бойни условия през последния половин век, най-опасното бойно поле ги очаква в Украйна, твърдят бивши американски пилоти.

"Когато започна "Пустинна буря", ние действахме срещу вероятно третата по големина армия в света, която имаше много силни военновъздушни сили. Това беше много, много трудна среда", обясни пенсионираният подполковник от ВВС Джон Баум, който е налетял на F-16 над 2300 часа. "Украинските F-16 срещу Русия без съмнение ще са поставени в най-лошия сценарий, пред който нашите изтребители ще се изправят лице в лице", каза Баум, сега старши сътрудник в Института за аерокосмически изследвания "Мичъл".

От началото на военните действия Украйна вече е загубила най-малко 86 самолета, по данни на информационната платформа Oryx, която каталогизира загубите на украинска и руска военна техника на база само потвърдени с геолокализация (точни координати) снимки и видеокадри. Това още веднъж потвърждава, че пилотите в украинското въздушно пространство са изправени пред сериозни опасности.

Сред заплахите, пред които ще се изправят украинските F-16, са съвременните руски системи за противовъздушна отбрана като С-300, както и най-съвременните С-400 и мощен парк от Су-35 и МиГ-31, които са въоръжени с ракети Р-37 с голям обсег и са оборудвани с мощни радари.

"Има много начини за откриване на тези F-16", смята военният анализатор и бивш пилот на военноморската авиация Брин Танехил.

Още: Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Зенитно-ракетните системи в руския арсенал са много по-модерни и напреднали от системите за противовъздушна отбрана, с които F-16 трябваше да се сблъска в предишни конфликти: С-75, С-125 и "Куб". "Руснаците използват най-съвременни технологии във войната в Украйна", предупреждава Танехил. Той добави, че предишните противници на САЩ в Близкия изток, като Ирак и Сирия, "обикновено са използвали остаряло съветско оборудване и техните военни не са били толкова добре обучени", както днешната руска армия.

Експерти твърдят, че F-16 ще се превърне в ценен инструмент в елиминирането на мощния руски арсенал за противовъздушна отбрана. Украйна вече разполага с доставени от САЩ високоскоростни противорадарни ракети AGM-88 HARM, способни да поразяват вражески радари. Но украинските самолети съветско производство не са достатъчно пригодени да унищожават цели с такива ракети, а F-16 е създаден специално за тази цел. Използването му ще позволи на украинската авиация по-ефективно и динамично да търси и поразява цели.

"Русия има може би една от най-мощните и напреднали интегрирани системи за противовъздушна отбрана в света. Но F-16 ще има способността да се ориентира в ситуацията и да предава информация за нея на останалите украински сили", твърди Баум. Този самолет ще може да използва системи за поразяване на руски радари.

Може би най-голямото предизвикателство за F-16 ще бъде ограниченото оперативно пространство, счита Баум. След излитане украинските F-16 веднага ще попаднат в обсега на руските системи за противовъздушна отбрана, без да имат резерв от неутрална територия, от която да могат безопасно да се приближат до бойното пространство. "Украинските пилоти ще бъдат открити, преди да могат да използват тактическите си умения", е убеден Баум.

Още: Всички изтребители или не точно? Дания ще достави F-16 на Украйна до лятото

Помощ на бойното поле

Изпълнявайки специални мисии, F-16 ще създадат допълнителен ешелон в украинската система за противовъздушна отбрана, която беше значително отслабена през последните месеци, докато Киев чакаше конгресмените в САЩ да одобрят допълнителен пакет от помощ, който ще помогне на Украйна да попълни намаляващия си запас от много важни ракети-прехващачи: Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Украинският арсенал вече разполага с ракети с въздушно изстрелване AIM-9 Sidewinder и AIM-120 и Киев ще може да оборудва своите F-16 с тях, за да прехващат руски ударни дронове, крилати ракети и изтребители-бомбардировачи, които хвърлят управляеми бомби върху украински позиции на фронта. Това ще помогне за укрепване на съществуващите способности за противовъздушна отбрана на Киев, които се състоят от системи за противовъздушна отбрана от съветската ера и западни системи като американския Patriot и NASAMS.

През март западните разузнавателни агенции съобщиха, че Москва вероятно ще спре от полети своите самолети за ранно предупреждение и контрол A-50, след като Украйна свали два такива самолета за няколко седмици. А в средата на април Киев използва ракети с голям обсег, за да удари няколко пускови установки и радарни станции в руска база в Крим: Сателитите показват: Болезнени загуби за Русия след украински удари (ВИДЕО)

"Украйна прави много, за да намали възможностите на Русия да противодейства на откриването на техните собствени самолети. И това изглежда като знак, че част от свършеното може да е направено в очакване да получат F-16 и те да ги тласнат малко по-близо до победата", коментира Танехил.

Още: Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

Автор: Джейк Епщайн, за The Business Insider

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com