Иран започна с удари по военни бази на САЩ, готви ескалация и срещу Турция

12910
Иран започна с удари по военни бази на САЩ, готви ескалация и срещу Турция
Снимка: Getty Images

Иран се подготвя за военна ескалация срещу чуждестранните си врагове, включително САЩ, в отговор на продължаващите масови протести срещу режима. Това е основният извод от ежедневния доклад на Институт за изучаване на войната (ISW), който следи изкъсо случващото се в страната заедно с Американския предприемачески институт.

Съобщава се, че на 8 октомври милиции, вероятно подкрепяни от Иран, са извършили ракетна атака срещу американска военна база в североизточна Сирия. Върховният лидер в Техеран - Али Хаменей, и други висши политически и военни лица вече обвиниха САЩ, Израел и Саудитска Арабия, че стоят зад демонстрациите. Затова иранските сили или техни пълномощници могат да извършат допълнителни нападения срещу позиции на САЩ в Близкия изток, особено в Ирак и Сирия, пишат от ISW.

Иранските власти отричат убийство: Махса Амини е починала от "основно заболяване"

Иранските власти публикуваха доклад на 8 октомври, в който твърдят, че 22-годишната Махса Амини, чиято смърт даде начало на масовите пр...

Възможна е и ескалация в посока Турция – чрез иракски милиции, подкрепяни от Техеран. Такива бойци вече извършиха ракетно нападение срещу турска военна база в провинция Мосул на 8 октомври. Отговорност пое Лива Ахрар ал-Ирак - подставена група, която подкрепяните от Иран иракски бойци използват, за да обявяват нападения срещу турските сили. Подобни примери вече имаше през юни и юли тази година.

Сега иракската общественост и политическата върхушка се сплотяват срещу Турция и нейните нападения в Иракски Кюрдистан. Възобновяването на дейността на Лива Ахрар ал-Ирак, за да претендира за нападения срещу турските сили, може да означава, че Иран и неговите пълномощници се стремят отново да отклонят гнева на иракските граждани и длъжностни лица към Анкара вместо към Техеран.

Възможно е Иран да се готви да извърши сухопътно нахлуване в Иракски Кюрдистан, за да атакува действащите там антиправителствени кюрдски бойни групи. От 26 септември до 7 октомври сухопътните сили на Иранската революционна гвардия (КСИР) извършват ежедневни артилерийски, безпилотни и ракетни атаки срещу тези бойци. Техеран иска оттеглянето им от граничния регион. Появиха се слухове, че КСИР е започнала да съсредоточава сили в Банех, провинция Кюрдистан, близо до ирано-иракската граница.

Протестите срещу режима продължиха вчера в най-малко 18 града, разположени в 15 провинции, включително в столицата Техеран. В демонстрациите участват доста слоеве от иранското население, включително маргинализирани етнически групи, градски елит, студенти и иранската търговска класа.

Марион Котияр и Жулиет Бинош режат косите си в подкрепа за жените в Иран (ВИДЕО)

Носителките на "Оскар" Марион Котияр и Жулиет Бинош, както и други френски звезди от екрана и музикалната сцена, се снимаха как отрязва...

Припомняме, че на 13 септември нравствената полиция в Ислямската република задържа 22-годишната кюрдка Махса Амини от гр. Сакез заради „небрежно поставен хиджаб“. Жената загина три дни по-късно в болница в Техеран, след като беше в кома. Семейството ѝ твърди, че полицаите са ѝ нанесли побой, включително с тежки удари по главата, което е довело до смъртта на Амини. Полицията обаче още от началото казва, че жената е издъхнала заради „внезапен инфаркт“. В последните дни властите публикуваха доклад, в който пише, че Амини е починала от "основно заболяване".

От миналия месец насам жените в Иран демонстративно свалят забрадките си и крещят „Смърт за диктатора“ по адрес на върховния лидер Али Хаменей. Млади момичета от университети и гимназии се превърнаха в лидерите на протеста, настояващ за сваляне на режима и за зачитане на човешките права.

Възможно е някои ирански военни и служители по сигурността на ниско ниво да са преминали на страната на протестиращите, съобщава ISW. На 8 октомври в Twitter се появиха съобщения, че режимът е арестувал няколко офицери от 21-ва пехотна дивизия на сухопътните сили Артеш Хамзех, чийто щаб се намира близо до Табриз. Имаше и видеа, на които се вижда как офицери маршируват с протестиращите около Техеран на 9 октомври. Официално обаче не е ясно дали офицерите са се присъединили към протестите, или просто са ги ескортирали.

Парламентаристът и бивш офицер от КСИР бригаден генерал Мохамед Есмаил Коусари заявява, че режимът трябва да държи отговорни служителите по сигурността, които не изпълняват задълженията си - това предполага, че има такива.

Възможно е иранското ръководство да е наредило на сухопътните сили на КСИР да влязат пряко в потушаването на протестите. Демонстрантите убиха член на 22-ра оперативна дивизия от сухопътните сили на Иранската революционна гвардия в Санандадж на 8 октомври. Държавните медии съобщават, че гвардеецът е бил убит, докато се е опитвал да разпръсне протестиращите. Друг гвардеец е бил ранен. 

САЩ: Разтревожени и ужасени сме от потушаването на протестите в Иран

Съединените щати са "разтревожени и ужасени" от репресиите на иранските власти срещу протестиращите студенти, заяви Белият дом. "Обезп...

Разполагането на сухопътните сили на КСИР би означавало, че режимът смята протестите за изключително сериозна заплаха. Сухопътните сили на КСИР са последната линия на защита на режима срещу вътрешни безредици и най-значимата служба за вътрешна сигурност след Командването за правоприлагане (КПС) и организацията "Басидж".

Междувременно в популярен англоезичен акаунт в Twitter се появи съобщение, че кабинетът на върховния лидер е уволнил част от служителите си по сигурността и ги е заменил с нови кадри. От ISW и Американския предприемачески институт твърдят, че това е само слух, който все още не може да бъде проверен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com