Иранските власти отричат убийство: Махса Амини е починала от "основно заболяване"

3190
Иранските власти отричат убийство: Махса Амини е починала от "основно заболяване"
Снимка: Getty Images

Иранските власти публикуваха доклад на 8 октомври, в който твърдят, че 22-годишната Махса Амини, чиято смърт даде начало на масовите протести в страната, е починала от „основно заболяване“. Тази теза на режима опровергава редицата доказателствата, че кюрдката е издъхнала вследствие на полицейско насилие, констатират анализаторите от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Припомняме, че на 13 септември нравствената полиция в Ислямската република задържа Махса Амини от гр. Сакез заради „небрежно поставен хиджаб“. Жената загина три дни по-късно в болница в Техеран, след като беше в кома. Семейството ѝ твърди, че полицаите са ѝ нанесли побой, включително с тежки удари по главата, което е довело до смъртта на Амини. Полицията обаче още от началото казва, че жената е издъхнала заради „внезапен инфаркт“.

Иран може да атакува американски, израелски и саудитски цели заради протестите

Иран може да атакува американски, израелски и/или саудитски цели заради ролята, която режимът в Техеран смята, че тези държави играят в...

Оттогава насам жените в Иран започнаха демонстративно да свалят забрадките си и да крещят „Смърт за диктатора“ по адрес на върховния лидер Али Хаменей. Млади момичета от университети и гимназии се превърнаха в лидерите на протеста, настояващ за сваляне на режима.

Иранските власти се опитват да отклонят вината за смъртта на Амини. Свързаните с режима медии и официални лица твърдят по подобен начин, че Сарина Есмаил Задех и Ника Шакарами - две протестиращи тийнейджърки, брутално убити от силите за сигурност - са се самоубили.

Дезинформацията, разпространена от властите относно смъртта на протестиращите, може да разпали още повече настроенията срещу режима. Вчера се проведоха демонстрации само в два града - столицата Техеран и Исфахан, днес недоволството продължава предимно в кампуси на университети из страната. Причината за липсата на мащабни протести в последните дни е блокирането на интернет от страна на режима.

Студенти поеха лидерството на протестите в Иран, появи се конспирация за смъртта на Махса Амини (ВИДЕО)

Студентите и гимназистите в Иран поеха инициативата като лидери на протестите в страната. Демонстрациите срещу режима на Али Хаменей пр...

Междувременно командващият правоприлагащите органи бригаден генерал Хосейн Ащари се срещна с висшия ирански духовник аятолах Насър Макарем Ширази в Кум, за да обсъдят протестите. Ширази до голяма степен осъди демонстрациите, но отбеляза, че някои граждани имат основателни „икономически претенции“. Възможно е Ащари да се е срещнал с Ширази като част от усилията на режима да получи подкрепа сред духовниците. По-рано Critical Threats Project съобщи, че през последните седмици някои висши духовници са критикували властите по-открито от обичайното.

Неназован източник е заявил пред Iran International, че Ащари е предал на Ширази плановете си да засили патрулите на нравствената полиция след средата на октомври.

На 6 октомври САЩ наложиха санкции на седем ирански служители в областта на политиката и сигурността, отговорни за репресиите на режима и цензурата в интернет. Става въпрос за: министъра на вътрешните работи Ахмад Вахиди; министъра на информационните и комуникационните технологии Исаха Зарех Пур; заместник-министъра по политическите въпроси; заместник-командир на оперативния щаб на Иранската революционна гвардия и др.

Припомняме, че върховният лидер Али Хаменей обвини САЩ и Израел, че са отговорни за протестите в Иран.

Евродепутатите искат санкции срещу отговорните за смъртта на иранката Махса Амини

Европейският парламент призова ЕС да наложи санкции на убийците на 22-годишната иранка Махса Амини и на лицата, участвали в п...

За 12-и пореден ден Иранската революционна гвардия (КСИР) атакува позиции на антиправителствените кюрдски бойци в Иракски Кюрдистан. КСИР обстрелва позиции в близост до планината Сакран, провинция Ербил. "Телеграм" каналите на КСИР също така твърдят, че гвардията е насочила ракети срещу кюрдски бойци в "граничните райони" на провинция Западен Азербайджан. Иранските държавни медии не потвърждават твърдението.

Няколко десетки жители на Ирак се събраха пред иранското посолство в Багдад, за да протестират срещу нападенията на Техеран в Иракски Кюрдистан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com