КНДР пуска отново затворения реактор на Йонбьон

5936
КНДР пуска отново затворения реактор на Йонбьон

Северна Корея съобщи, че смята да възобнови работата на ядрен реактор, затворен през 2007 г. и намекна, че може да започне открито да обогатява уран в момент на засилено военно напрежение, предаде БГНЕС.

Говорител за ядрената енергия съобщи, че се предвижда "приспособяване и възстановяване" на всички инсталации в основния ядрен комплекс на КНДР Йонбьон, включително завода за обогатяване на уран и петмегаватов реактор.

Пхенян затвори реактора Йонбьон през юли 2007 г. въз основа на шестстранното споразумение за помощ за разоръжаване. През лятото на следващата година страната разруши охладителната кула.

Реакторът беше единственият източник на плутоний за ядрената програма на КНДР. Смята се, че оставащите запаси от плутоний на страната са достатъчни за четири до осем бомби. Северна Корея разкри, че е обогатявала уран в Йонбьон през 2010 г., когато позволи на чуждестранни експерти да посетят центрофугата в централата. По онова време властите в Пхенян заявиха, че става дума само за слабо обогатен уран, използван за енергийни цели.

Приспособяването, за което съобщи говорителят, ще засили опасенията, че центрофугата ще бъде трансформирана, ако това вече не е било направено, в технология за производство на уран за военни цели. Мнозина наблюдатели считат, че от години КНДР обогатява уран за военни цели в тайни съоръжения и че при третия ядрен опит, извършен от страната през февруари, в действителност е била използвана уранова бомба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com