ООН даде статут на наблюдател на Палестина

5853
ООН даде статут на наблюдател на Палестина

Общото събрание на ООН гласува с мнозинство за признаването на Палестинската автономия за страна-наблюдател в организацията, с което увенча с голям дипломатически триумф усилията на президента Махмуд Аббас, въпреки острото противопоставяне на САЩ и Израел.

От 193-те страни-членки в Общото събрание 138 подкрепиха резолюцията, 9 гласуваха против, а 41 се въздържаха.

Гласуваме с "въздържал се" за статута на Палестина

България ще гласува с "въздържал се" по резолюцията в Общото събрание на ООН, която променя статута на Палестина в организацията на О...

Резултатът от вота ще позволи на Палестинската автономия да се включи в работата на агенциите на ООН и да подписва международни договори.

Гласуването в четвъртък беляза дипломатическия пробив за палестинския президент Махмуд Аббас и може да укрепи позициите му, след като седмици бе изместен от „Хамас” и конфликта в Ивицата Газа.

„Настъпил е моментът светът ясно да заяви – достатъчно агресия, заселничество и окупация”, каза Аббас, който пристигна в Ню Йорк, за да направи изказване пред ООН.

По-рано той призова ООН да издаде „акт за раждане” на палестинската държава, посочвайки, че признаването й от ООН е последният шанс за мир с Израел. Аббас каза пред Общото събрание на ООН, че иска „нова глътка въздух” в усилията за постигане на договореност с Израел, но страните-членки на ООН трябва да „издадат акт за раждане за съществуването на палестинска държава”

Веднага след гласуването в залата на Общото събрание бе развято палестинското знаме.

Италия ще подкрепи новия статут на палестинците в ООН

Италия ще подкрепи днес предоставянето на статут нечленуваща в ООН държава наблюдател на Палестинската автономия, съобщи в комюнике п...

Съединените щати заявиха, че гласуваното от ООН повишаване статута на Палестинската автономия създава „пречки” за мира между палестинците и близкия съюзник на САЩ Израел.

„Днешната злополучна и непродуктивна резолюция поставя нови пречки на пътя към мира. Поради това Съединените щати гласуваха против”, каза посланикът на САЩ Сюзан Райс в Общото събрание на ООН.

Съединените щати и Израел са сред деветте държави заели позиция срещу международната подкрепа за резолюцията, даваща на палестинците статут на наблюдатели в ООН, без да са членове.

Редактор: Десислава Ушатова

ООН решава статута на Палестина

Общото събрание на ООН ще гласува резолюция за повишаването на статута на Палестинската автономия и обявяването й за държава наблюда...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com