Още арестувани журналисти в Турция, били заподозрени в опит за преврат

1957
Още арестувани журналисти в Турция, били заподозрени в опит за преврат
Снимка: Getty Images/Guliver

В Истанбул са арестувани 8 журналисти от закрития вестник „Каршъ“ /“Анти“/, те ще бъдат разследвани за опит за преврат и участие в терористична групировка.

Арестът е заради публикации по грандиозната корупционна афера, в която бе замесено и името на президентския син Билал Ердоган. Сред задържаните са издателят на вестника Туран Абабей, кореспондентът на в. „Заман“ Байрам Кайа и полицейски служител, предоставил видеозаписи на журналистите. Заповед за задържане е издадена и за главния координатор на вестника Кутлу Есендемир, който се намира в чужбина.

Турция обяви списък с най-търсени джихадисти, дава милиони награда

Турското министерство на вътрешните работи добави още терористи към своя списък с издирвани лица, като в него вече влизат и нови 23-ма ...

Преписката срещу главния редактор Ерем Ердем, който е и депутат от Народно-републиканската партия, е изпратена отделно до прокуратурата.

Арестуваните са отведени в Съдебната палата, обвинението срещу тях е за опит за правителствен преврат, възпрепятстване на дейността на кабинета, участие във въоръжена терористична групировка, нарушаване на неприкосновеността на личния живот, поради които престъпления те ще бъдат съдени по закона за борба с тероризма.

Със същите обвинения и под заплахата да получат доживотни присъди са в очакване на делото и главният редактор на в. „Джумхуриет“ Джан Дюндар и кореспондентът в Анкара Ердем Гюл, след като в началото на 2015 г. публикуваха доказателства за оръжейните доставки от Турция за терористите от ИДИЛ.

По време на последната си визита в САЩ президентът Реджеп Тайип Ердоган бе принуден да говори и за свободата на словото, и в отговор на въпроси заяви, че в Турция няма журналисти в затвора заради ограничения на правото на изразяване, а 52 са зад решетките заради тероризъм.

Хакери разкриха данни на 50 млн. турци

Хакери публикуваха данни, които съдържат лична информация за близо 50 млн. турски граждани, съобщиха медиите в страната, позовавайки ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия