Китай забрани на медиите в страната да пишат за Panama Papers и ги заплаши с наказания

2775
Китай забрани на медиите в страната да пишат за Panama Papers и ги заплаши с наказания
Снимка: Getty Images / Guliver

Китайските власти са разпоредили медийните групи в страната да свалят всички материали за офшорния скандал Panama Papers (“Панамските документи“) от сайтовете си. В противен случай ги очаква „тежко наказание“, тъй като материалите по темата са възприемани като „атакуващи Китай“, пише The Guardian.

В документите, разкриващи мащабни схеми за укриване на данъци, са посочени имена на роднини на поне осем от настоящите членове на Политбюрото в Китай. Роднините притежавали офшорни компании и ползвали услугите на панамската кантора „Мосак Фонсека“.

Бащата на Дейвид Камерън е управлявал офшорен фонд

Британският премиер Дейвид Камерън попадна под натиск да обясни финансовите дела на семейството си. Това стана, след като от разкрития ...

В списъка присъства Дън Дзягуей – зет на президента на страната Си Дзинпин. Там е и Ли Сяолин, дъщеря на бившия премиер Ли Пен, известен като „Касапина на Пекин“ заради методите му за разправа с протестиращите на площад Тянанмън през 1989 г.

Специална цензурна директива е била разпространена до редакторите на китайските медии. В нея се посочва, че им е забранено да отразяват всичко, свързано с Panama Papers.

„Намерете и унищожете вече публикувани материали за Panama Papers. Не отразявайте свързано с темата съдържание, без изключения. Ако материали от чужди медии, атакуващи Китай, бъдат публикувани на някой сайт, наказанието ще бъде сурово. Действайте незабавно“, пише в директивата, публикувана от China Digital Times.

Била е изпратена и втора директива, чрез която се нарежда премахването на публикации за разкритията около руския президент Владимир Путин и негови приближени.

Помощници на Льо Пен изплуваха "панамския" скандал

Помощници на лидерката на крайнодясната френсска партията „Национален фронт“ Марин льо Пен са създали „усъвършенств...

Вестникът Shanghai Daily е публикувал на сайта си обстойна новина за Panama Papers, но от днес потребителите, които се опитват да отворят статията, могат да прочетат само надписа "Сървърът не може да открие страницата, която се опитвате да отворите". Триминутен репортаж за офшорните разкрития е свален от Youtube канала на CCTV. 

Според Free Weibo, уебсайт, който следи цензурата над китайските медии, „Панама“ вече е най-цензурираната дума в Поднебесната империя.

Днес говорител на китайското външно министерство отказа да коментира разкритията от Panama Papers с мотива, че става дума за „безпочвени обвинения“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия