Путин: Русия нямаше друг избор, освен да се намеси в Крим

27242
Путин: Русия нямаше друг избор, освен да се намеси в Крим
Снимка: Getty Images / Guliver

По време на интервю за френските медии Europe 1 и TF1 руският президент Владимир Путин отново прехвърли отговорността за украинския конфликт върху Европа. Според него ЕС не е отчел интереси на Русия, като се е опитал да убеди Киев да подпише Споразумението за асоцииране през ноември 2013 година.

„Вместо да продължат с нас този дебат по законови и дипломатически пътища, европейските и американските ни приятели подкрепиха въоръженото и антиконституционно превземане на властта”, заявил е Путин във връзка със свалянето на украинския президент Виктор Янукович.

Украйна отряза Крим от водите на Днепър

От края на април Севернокримският воден канал буквално пресъхна. По него Крим получаваше вода от река Днепър. Нелегитимните власти на ...

След това Русия „нямаше друг избор”, освен да се притече на помощ на жителите на Крим, като присъедини полуострова – заплахата от влизането на Украйна в НАТО би представлявала опасност за Москва и нейните стратегически интереси, обяснил е руският президент.

„В съвременния свят политиката, която се основава на експанзионизма и завоеванията, няма бъдеще”, заявил е още Путин. Той е отхвърлил тезата, че Москва има националистични подбуди, и е заявил, че Русия има право да защитава интересите и населението си. В тази връзка Путин е определил разпадането на Съветския съюз като „хуманитарна катастрофа”, тъй като „25 милиона руснаци са се оказали извън пределите на Русия”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com