САЩ хвалят Асад за унищожаването на химически арсенали

29137
САЩ хвалят Асад за унищожаването на химически арсенали

Сирийският президент Башар Асад печели от бързото съгласие за унищожаване на химическите арсенали, заяви американският държавен секретар Джон Кери, след като експерти на ООН започнаха да унищожават запасите от химическо оръжие на режима в Дамаск.

Операцията по унищожаване на бойни глави и авио бомби с опасните агенти се извършва от сирийски персонал под контрола на международни специалисти. Тя е в съответствие с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. "Процесът започна в рекордно кратък срок и ние оценяваме сътрудничеството на Русия, както и съдействието на Сирия", подчерта Кери.

"Много показателно е, че в неделя, само седмица след приемането на резолюцията на ООН, известно количество химически оръжия /в Сирия – бел. ред./ беше унищожено. Това е плюс за режима на Асад, едно добро начало, а ние приветстваме всяко добро начало". Сирия се съгласи с унищожаването на химическите си арсенали по споразумение, постигнато между Москва и Вашингтон, което да предотврати военна акция на САЩ. Според плана до 1 ноември трябва да бъдат унищожени производствените мощности на Сирия за химически арсенали, както и съоръженията за смесване на съставните части на тези забранени оръжия. Екипът от международни експерти има трудоемката задача да унищожи около 1000 т. зарин и други забранени от международни договори химически оръжия до средата на 2014 г.

Освен унищожаването на арсеналите, международните експерти наблюдават и докладват за това, дали режимът на Асад им подава адекватна информация за химическите си арсенали.

В интервю за сп. "Шпигел" президентът на Сирия призна, че неговото правителство е допуснало грешки в хода на продължаващата над две години и половина гражданска война. Но отново отрече твърденията на Запада и бунтовниците, че правителствените войски са използвали химическо оръжие при нападението от 21 август срещу предградие на Багдад, при което загинаха стотици цивилни граждани."Експертите могат да ходят, където пожелаят. Те получават цялата информация от нас, могат да я проверят без проблем и да преценят в каква степен може да ни се има доверие", заяви в интервю за сп. "Шпигел" сирийският президент Хафез Асад.

По отношение на конфликта той каза: "Когато се взимат политически решения, винаги се допускат и грешки. Всички правят грешки, дори и президентът." Като подчертава, че действителността никога не е само черно-бяла, той защитава главните си решения като правилни. Асад отхвърля напълно обвиненията на американския президент Барак Обама, че избивал собствените си сънародници с химически оръжия, тъй като стопанинът на Белия дом "не е представил досега нито едно доказателство": "Той не може да предложи нищо друго, освен лъжи".

В друго интервю – за в. "Тишрин", Аасад изрази убедеността си, че страната му ще спечели битката срещу тероризма. За пореден път той изказа недоверие в решимостта на САЩ да се придържат към изпълнението на постигнатото споразумение между Вашингтон и Москва за Сирия.

В хода на положителното развитие на обстановката пратеникът на Арабската лига Лахдар Брахими призова и режима на Дамаск, и бунтовниците да започнат мирни преговори, без да поставят предварителни условия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com