Шестмесечно примирие е постигнато за три селища в Сирия

3826
Шестмесечно примирие е постигнато за три селища в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Споразумение беше постигнато между враждуващите страни в Сирия за период от 6 месеца в държания от бунтовниците град Забадани и две шиитски селища в Северозападна Сирия.

„Прекратяване на огъня в Забадани и селата Фуа и Кафрая беше договорено с посредничеството на ООН“, казва пред АФП Рами Абдел Рахман от Сирийската обсерватория за правата на човека.

Въздушни удари на сирийското правителство разрушиха части от крепостта на Палмира

Тежки правителствени бомбардировки са повредили части от древната цитадела в древния сирийски град Палмира, съобщават археологическа ор...

Говорителят на ООН, Джеси Шахин съобщи пред АФП: „Можем да потвърдим, че има положителни развитие в преговорите, които бяха улеснени от ООН“.

През юли проправителствените сили започнаха офанзива в опит да си върнат Забадани, намиращ се на границата с Ливан. Това предизвика бунтовническа обсада над селищата Фуа и Кафрая в северната провинция Идлиб.

„Според споразумението ще има шестмесечно примирие между бунтовническите групи, силите на режима, ливанската шиитска групировка Хизбулла, както и ислямистката група Ахрар ал Шам.“ Допълва Абдел Рахман.

Кратките договорени примирия досега бяха нарушавани от всяка една от враждуващите страни.

Ердоган: В Сирия е възможен политически преход с или без Асад

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че сирийският лидер Башар Асад би могъл да вземе участие в политическия преход в страната, за ...

Сирийски източник, близък до преговорите заяви пред АФП, че след прекратяване на огъня споразумението ще спомогне за евакуацията на около 10 000 цивилни от Фуа и Кафрая. Те ще бъдат изкарани с превозни средства на Червения кръст до контролираните от правителството зони. В замяна на това около 500 бунтовници ще се оттеглят от Забадани в посока Идлиб.

По-рано тази седмица дипломатически източник съобщи заяви, че Хизбулла ще спре да се сражава в Сирия, след като битката за Забадани завърши.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия