Въздушни удари на сирийското правителство разрушиха части от крепостта на Палмира

6023
Въздушни удари на сирийското правителство разрушиха части от крепостта на Палмира

Тежки правителствени бомбардировки са повредили части от древната цитадела в древния сирийски град Палмира, съобщават археологическа организация и активисти.

Най-малко 13 варелни бомби са избухнали в района на цитаделата по данни на археолога Шейхмус Али от Асоциацията за защита на сирийската археология, която следи щетите по обекти на културното наследство на страната.

"Ислямска държава" взриви три от известните кули гробници на Палмира

Джихадисти на групировката ”Ислямска държава” са взривили три от известните кули гробници на древния пустинен град на Сир...

"Все още не сме в състояние да направим цялостна оценка, но вредите са големи – части от крепостта са силно засегнати", съобщава организацията пред AFP.

Сирийската армия опитва да върне контрола върху града и руините на древния град, които в момента са в ръцете на "Ислямска държава". Правителството, подсилено от руските оръжейни доставки, включително самолети, засилиха въздушните удари по Палмира през изминалата седмица, като са загинали десетки. Повечето жители на града вече са избягали.

Джихадистите развяха флага си над крепостта от 13 век, построена от мамелюкския владетел Фахр ал Дин ал Маани, намираща се северозападно от древните руини на Палмира. И цитаделата, и руините са част от списъка с обекти на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Халед ал Хомси, активист от Палмира, заяви, че правителствените въздушни удари са причинили разрушаване на стени в цитаделата.

Ступорът на Запада за Палмира

След Нимрод, Хатра и музея в иракския Мосул, печална участ застигна сирийския католически манастир от V век в легендарната Палмира. Та...

"Ислямска държава“ предизвика международно възмущение от унищожаването на части от наследството на Палмира, включително прочутите храмове на Бел и Баал Шамун, както и няколко погребални кули.

Бойците са минирали древното място, както и екзекутира главния археолог на Палмира, Халед Асаад през август.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com