7 партии ще има в новия гръцки парламент

3832
7 партии ще има в новия гръцки парламент

Седем партии ще има в новия гръцки парламент. Това сочат данните след обработването на 99,96% от протоколите от парламентарните избори в Гърция, които се проведоха в неделя, предаде телевизия „Скай”.

Победител на изборите е „Нова демокрация” с 29,66% от гласовете и 127 места в парламента. Второто място е за радикалната лява коалиция Сириза с 26,89% и 71 места.

"Златна зора": Вече ще се съобразявате с нас

Гръцката неонацистка група „Златна зора” обяви, че вече е сила, с която всички трябва да се съобразяват, след като спечели ...

Трети са социалистите от ПАСОК, които ще имат 33-ма депутати в новия парламент.

Следват „Независими гърци” със 7,51% от гласовете и 20 депутатски места. В парламента влизат още „Златна зора”, Демократичната левица и Комунистическата партия.

Консервативният лидер Андонис Самарас заяви, че „национално споразумение” за ново правителство от проевропейски партии е жизненоважно за извеждане на Гърция от кризата.

Самарас направи изявлението си пред гръцкия президент Каролос Папуляс, който му даде три дни за формиране на правителство.

Папуляс: Наложително е Гърция да формира правителство днес

Гръцкият президент Каролос Папуляс заяви, че е наложително гръцките политически партии да формират коалиционно правителство днес, преда...

Самият Папуляс подчерта, че е изключително важно новият кабинет да бъде съставен още днес.

Днес Самарас трябва да проведе консултации с лидера на радикалната лява коалиция Сириза Алексис Ципрас. Още преди изборите Ципрас настоя, че няма да бъде част от коалиционно правителство и ще се бори в опозиция за отмяната на споразумението с международните кредитори на Гърция.

Най-големи са шансовете за формиране на управляваща коалиция между „Нова демокрация” и социалистите от ПАСОК. Друг вариант е за коалиция с участието и на Демократичната левица.

Редактор: Яна Баярова

Гърция спечели малко време

Изборите на 17 юни позволиха на Гърция да продължи комуникацията със своите партньори, за да може да бъде разработен нов план за излиз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com