Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат притиснати от собствените си обещания

15 май 2024, 20:15 часа • 3599 прочитания

На новите управляващи в Република Северна Македония (РСМ) предстои тежък сблъсък с реалностите в Европейския съюз (ЕС). Това каза пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, директор на Института за икономика и международни отношения.

Ще бъдат притиснати от собствените си обещания 

"От една страна ще бъдат притиснати от собствените си обещания да предоговорят преговорната рамка с ЕС, а от друга - от практическата невъзможност това да се случи", обясни той и добави, че единственото нещо, което е достатъчно дефинитивно предопределено, е, че реалните преговори на РСМ за членство в ЕС няма да започнат, докато не бъде изпълнено предварителното условие за промяна на Конституцията и включването на българите като част от народ в нея.

Според Любомир Кючуков на политиците от ВМРО-ДПМНЕ вероятно ще им се наложи "да направят завой и да убеждават собствените си избиратели, че това е в интерес на страната".

Какво е нужно за правителство в РСМ?

"Първо, за да състави ВМРО-ДПМНЕ правителство, за което да получи и подкрепата и на албанска партия. И второ - за да не блокират отношенията с Брюксел, защото, когато става дума за начало на преговорния процес, проблемите вече не са между София и Скопие, а между Скопие и Брюксел", коментира още Кючуков. 

Регионално напрежение?

Дипломатът подчерта, че ЕС вече дава сигнали, че е склонен да раздели Албания от РСМ в преговорния процес. "Разделянето на двете страни обаче създава опасност от регионално напрежение и вътрешно политическа дестабилизация в РСМ, включително през призмата на ново етническо противопоставяне". ОЩЕ: НАТО напомни: Преспанският договор проправи пътя на РСМ към алианса

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес