Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС с остра позиция срещу Косово след недопускането на сръбския патриарх

14 май 2024, 18:00 часа • 1868 прочитания

„С недопускането на сръбския патриарх Косово наруши споразуменията от 2014 г. за официални посещения“. Това заяви говорителят на Европейската комисия Петер Стано, след като в понеделник (13 май) на сръбския патриарх Порфирий му бе отказано влизане в Косово от страна на правителството в Прищина.

Още: ЕС предупреди: Спира финансовата помощ за Сърбия и Косово при липса на диалог

Остра реакция от Европейския съюз

„Посещението на патриарх Порфирий в Косово беше обявено в съответствие със съответните договорености от диалога и трябваше да бъде разрешено да се осъществи“, каза Стано, цитиран от Euronews.

"Като отказа влизането му, косовското правителство не само наруши споразуменията от 2014 г. за официални посещения, но и грубо пренебрегна значението, което Сръбската православна църква (СПЦ) продължава да има за част от гражданите на Косово. Това противоречи на основните принципи на всяко мултиетническо и толерантно демократично общество. За пореден път ЕС продължава и повтаря призива си за пълно и безусловно изпълнение на всички споразумения и задължения от диалога, включително тези, свързани с официалните посещения", добави говорителят, пише БГНЕС.

Още: Курти: Наказанията за плащащите с динари са с цел законност

На 13 май косовските власти не позволиха на сръбския патриарх Порфирий и на седемте архиепископи на СПЦ да влязат на територията на Косово, за да присъстват на официалното откриване на редовната годишна сесия на парламента в Печката патриаршия.

Посолствата на страните от т. нар. Петорка (САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Германия) и Службата на ЕС в Косово изразиха притеснението си от решението на косовското правителство, съобщи вестник „Коха диторе“, цитиран от БТА.

Още: Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес