Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Едно говори, друго прави: Новият президент на Северна Македония "омекна" пред ЕС

14 май 2024, 17:34 часа • 20474 прочитания

"Бъдещето на Северна Македония несъмнено е в ЕС". Това заяви новият президент на югозападната ни съседка Гордана Силяновска-Давкова при срещата си с посланика на Европейския съюз в Скопие - Дейвид Гир, въпреки че действията ѝ досега отдалечават РСМ от евроинтеграцията.

Скандалът около Силяновска

На 12 май, по време на встъпването си в длъжност, тя отказа да произнесе конституционното име на държавата - Република Северна Македония (РСМ), като вместо това изрече само "Македония": Скандал: Новият македонски президент не произнесе конституционното име на страната при инаугурацията (ВИДЕО).

По-късно гръцкият президент Кириакос Мицотакис предупреди РСМ, че Атина "няма да приема повече грешки". Все пак Гърция не обмисля вето срещу евроинтеграцията на Скопие - поне засега.

Неспоменаването на пълното име на държавата - Северна Македония - от страна на Силяновска предизвика остри политически реакции и у нас: Заради Гърция: Радев скастри новия президент на Северна Македония, а ЕС предупреди Скопие да спазва договорите си с Гърция и България.

Какво каза новият президент на РСМ пред посланика на ЕС?

Силяновска благодари на Дейвид Гир за поздравленията, изпратени от лидерите на ЕС по повод встъпването ѝ в длъжност. Тя също така изрази готовност за пълноценно сътрудничество с делегацията на ЕС в Скопие по отношение на процеса на присъединяване на страната, съобщи БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

Гир написа в Twitter, че в разговора със Силяновска е било засегнато и спазването на международните договори, по които Северна Македония е страна. "Обсъдихме процеса на интеграция в ЕС, добросъседските отношения, включително изпълнението на съществуващите договори, както и въпроси на външната политика и сигурността. Очаквам с нетърпение да постигнем напредък по всички тези въпроси заедно“, добави дипломатът.

Още: ЕС припомни на Скопие, че трябва да спазва договорите с България и Гърция (ВИДЕО)

Президентът на Северна Македония изтъкна необходимостта от напредък в процеса към членство в ЕС като стратегическа цел на държавата и решимост на мнозинството македонски граждани. Партията ѝ ВМРО-ДПМНЕ обаче продължава с антибългарската и антиевропейската реторика. Освен това спазването на Преспанското споразумение с Гърция (по което бе променено името на РСМ) и Договора за приятелство и добросъседство с България е част от европейската рамка за преговори за членство на Скопие.

„Нашето бъдеще несъмнено е в ЕС, а мястото на страната ни е на една маса с европейските държави, с които ни свързват исторически, културни и морални традиции и ценности“, твърди новият президент на РСМ.

Силяновска подчерта, че въпреки високата степен на подготвеност на македонската администрация и натрупания опит напредъкът в изпълнението на критериите за членство в ЕС страдал "поради политически обстоятелства и ходове, за които са отговорни и някои държави членки на блока". Президентът не посочи имена на конкретни страни.

Още: Новият македонски президент подсказа: Политиката ще е против България

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес