Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Черна гора започна среща на ЕС, САЩ и лидерите на Западните Балкани

15 май 2024, 12:11 часа • 1251 прочитания

На 15-16 май Черна гора е домакин на среща на върха за Западните Балкани с представители на ЕС и САЩ. Основна тема ще бъде планът за растеж на Западните Балкани, а в срещата ще участват европейският комисар Оливер Вархеи и помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Джеймс О'Брайън, съобщи черногорската правителствена пресслужба, цитирана от БГНЕС.

О'Брайън ще се срещне и с високопоставени служители на черногорското правителство, за да обсъдят двустранното сътрудничество в подкрепа на пълната евроатлантическа интеграция на Черна гора.

Освен лидери и министри от страните от региона, на срещата, която ще се състои в Котор, са поканени и партньорски организации като Съветът за регионално сътрудничество, Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, Световната банка, Транспортната общност, Атлантическия алианс, Енергийната общност, висши представители на Европейската комисия и други.

Още: Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Планът за растеж на Западните Балкани, който беше приет от Европейската комисия през ноември и о ЕС миналата седмица, предвижда финансова подкрепа от 6 милиарда евро. Два милиарда от тях са под формата на грантове и четири милиарда изгодни заеми, предоставени от Брюксел.

Условието за получаване на средствата е провеждането на реформи, предимно в областта на зачитането на демократичните механизми, върховенството на закона и основните права. Планът се отнася за периода от 2024 до 2027 г. и предвижда всяко правителство от западнобалканската шесторка да получава определена сума на всеки шест месеца в зависимост от реформите, които е осъществило.

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

За Сърбия и Косово има допълнително условие - "конструктивен ангажимент за нормализиране на отношенията с цел пълно изпълнение на всички задължения", произтичащи от Споразумението за пътя към нормализиране и Анекса за изпълнение от Охрид, както и всички предишни постигнати споразумения с посредничеството на Брюксел.

Дуда: Полша подкрепя присъединяването на Западните Балкани към ЕС

The Wall Street Journal: Путин пали огъня в Косово и Босна

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес