Изненадващ триумф за Ердоган на предсрочните избори в Турция

6287
Изненадващ триумф за Ердоган на предсрочните избори в Турция
Снимка: Getty Images

49,3% от турските избиратели са подкрепили управляващата Партията на справедливостта и развитието (ПСР). Това показват данните на турската централна избирателна комисия, обработила почти 100% от бюлетините един час след полунощ.

Вчера в южната ни съседка се проведоха предсрочни парламентарни избори.

Ципрас планира посещение в Турция заради бежанската криза

Гръцкият премиер Алексис Ципрас планира посещение в Турция заради бежанската криза, съобщи атинският вестник „Вима“, цитира...

Пропрезидентската ПСР получава 316 места в парламента, което й дава възможността да състави самостоятелно правителство. Необходимият минимум за това е 276 места. ПСР успя да увеличи резултата си с цели 8,4%. Повечето от проучванията на общественото мнение прогнозираха не по-голям ръст от 4% на подкрепата за пропрезидентската формация. 

Предсрочните избори се наложиха, след като на 7 юни Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган изгуби мнозинството си, а преговорите за формиране на коалиция се провалиха.

4 партии в новия турски парламент

Опозиционната Републиканска народна партия получи 25,4% от гласовете - на изборите през юни - 24,9%. Същевременно подкрепата за Партията на националистическото действие също спадна като сега има 12% - срещу 16,2% през юни.

Прокюрдската Народна демократична партия преодоля с малко турската изборна бариера от 10 процента и получава 10,6%. На изборите на 7 юни за нея гласуваха 13% от избирателите.

В Диарбекир избухнаха сблъсъци след победата на ПСР на изборите

Турската полиция е използвала сълзотворен газ и водни оръдия срещу кюрдски бойци, които са излезли на протест в населения предимно с ...

Избиратели в България

Над 43% от турските избиратели в България са гласували за опозиционната Републиканска народна партия на парламентарните избори в Турция. Това показват огласените резултати от преброяването на гласовете на турските граждани в чужбина, предаде БНР. Избирателните секции бяха в турските дипломатически представителства в София, Пловдив и Бургас. На второ място е управляващата Партия на справедливостта и развитието, следвана от прокюрдската Демократична партия на народите.

Близо 7500 са регистрираните в България турски гласоподаватели. От тях на изборите вчера за нов Меджлис на Турция са гласували 1200 души.

Президентска република?

Партията на справедливостта и развитието на държавния глава Реджеп Ердоган извоюва вчера най-трудната си победа откакто е на власт от 2002 година насам. През следващите 4 години пак ПСР ще управлява самостоятелно, но все пак за евентуална промяна на конституцията, каквато е целта на президента Ердоган, ще трябва да търси консенсус с другите политически сили.

Първи резултати в Турция - над 50% за партията на Ердоган

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на досегашния премиер Ахмет Давутоглу води изборните резултати, показват предварителни р...

Партийният лидер и премиер Ахмед Давутоглу обяви изборите за "победа на народа и демокрацията" и призова за започване на работа за подготовка на новата конституция на страната, която вероятно ще я превърне в президентска република, каквото бе желанието на президента Реджеп Ердоган.

Снимка: Getty Images

Турските избиратели се произнесоха "в полза на единството и целостта" на Турция, заяви в неделя президентът Реджеп Ердоган, цитиран от AFP.

"Нашият народ ясно се изрази на изборите на 1 ноември, че предпочита служенето и проектите пред споровете”, казва Ердоган в изявление. Това е първата му реакция на резултатите от изборите. Избирателите "дадоха доказателство за силната си воля в полза на единството и целостта" на Турция, декларира Ердоган.

Следващите парламентарни избори в Турция са през 2019 година.

50 бойци на "Ислямска държава" бяха убити при атака на Турция и САЩ

50 бойци на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) са убити и други близо 30 са ранени при въздушни удари, нанесени от Турци...

Пазари

Турската лира поскъпна с 5,4% спрямо долара след убедителната победа вчера на пропрезидентската Партия на справедливостта и развитието (ПСР), информира Bloomberg.

На Forex пазарите доларът се котираше за 2,7579 лири. Това е най-високият растеж на турската лира спрямо долара от 2008 година насам.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com