САЩ и ЕС официално подсказаха, че са съгласни на по-късни избори в Македония

2405
САЩ и ЕС официално подсказаха, че са съгласни на по-късни избори в Македония

В Република Македония няма условия за провеждане на честни и демократични избори на 24 април. Това каза американският посланик в Скопие Джес Бейли след среща с премиера Емил Димитриев, предаде БГНЕС. Изявлението бе отлагането на няколко пъти през последните три дни. Вчера (21 февруари) се стигна и до извънредна лидерска среща, на която обаче не присъства ръководителят на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски.

Бейли прочете съвместното съобщение, което е изготвено с посланика на ЕС в Скопие Аиво Орав. До Бейли бе заместникът на Орав, защото посланикът на ЕС в Скопие в момента е в Брюксел. В доклада двамата призовават политическите лидери в страната сами да определят нова дата за избори. Според него те трябва да посочат възможно най-близка дата след тази от 24-ти април. Бейли съобщи, че по време на преговорите се споменала и датата 5-ти юни.

Извънредна лидерска среща в Македония

Извънредна лидерска среща се провежда в Скопие с участието на представители на посолствата на ЕС и САЩ в Република Македония, предаде...

"Сериозно подкрепяме всички политически лидери, от управлението и опозицията, както и институциите да изпълнят договора от юни/юли миналата година. Ако изборите не се състоят на предвидената дата се очаква политическите лидери да създадат условия за провеждане на честни избори с възможно най-близка дата при пълно изпълнение на задълженията на Държавната избирателна комисия. Партийните лидери предложиха датата от 5-ти юни, като възможнa алтернатива за избори...., на която всички граждани и партии ще участват свободно", се казва в доклада на посланиците.

Орав и Бейли подчертават, че и в бъдеще ще следят напредъка и изпълнението на поетите ангажименти. Двамата призовават политическите лидери да предприемат необходимите крачки за връщането на страната по пътя на нейната евроинтеграция.

Опозиционният Социалдемократически съюз /СДСМ/ на Зоран Заев многократно повтаряше, че в страната няма условия за провеждане на честни и демократични избори. Според Заев "докато не се провери и изчисти избирателния списък и няма свободни медии в Република Македония" не може да има избори.

ВМРО-ДПМНЕ съобщи, че повече няма да участва в срещите организирани от белгийския посредник Питер Ванхауте. В декларацията посредникът се определяше като "обикновен турист, който може да посети Музея на революцията в Скопие". Самият Питер Ванхауте публикува съобщение в Twitter, в което написа, че на 24-ти април не може да има избори.

85 000 мигранти са влезли от Гърция в Македония от началото на годината

От началото на тази година до тази сутрин в съседна Република Македония от Гърция са влезли 84 359 мигранти, съобщиха от вътрешното м...

Повече от 1 година Република Македония се намира в тежка политическа криза. Тя бе предизвикана от разкритията на Зоран Заев за криминалния характер на управлението на Никола Груевски, който беше на власт от 2006 г. до януари 2016 г. В страната се състояха масови протести с искане за оставка на Груевски. С посредничеството на ЕС и САЩ беше постигнат договора от Пържино през юни миналата година, който предвиждаше създаването на специализирана прокуратура, която да изправи пред съда всички виновници за сегашната ситуация, както и провеждането на предсрочни избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани