Почина легендарен британски пилот

2912
Почина легендарен британски пилот
Снимка: Gettyimages

Британският пилот Ерик Браун, който държи световния рекорд за полети на 487 различни видове самолети, почина в неделя в Съри, Южна Англия на 97 години, предаде БГНЕС.

Роденият в Шотландия Браун участва в многобройни въздушни битки по време на Втората световна война. Три световни постижения са записани в Книгата на рекордите на Гинес на негово име. Капитан Браун, когото наричат „Охлювчето” заради малкия му ръст, става първият човек, който каца на самолетоносач. Това става на 3-ти декември 1945 г.. По-късно той каца още 2406 пъти на палубите, което също е световен рекорд.

Мъж се опита да нахлуе в пилотска кабина по време на полет

Истинска драма се разигра днес в самолет, извършващ полет от Франкфурт за Белград. Американският гражданин от йордански произход мног...

Браун лети на 14 различни модификации на бойния „Спитфайър” – основният „работен кон” на британските кралски ВВС през Втората световна война, както и с палубата му модификация „Сифайър”.

Браун е роден в Лейт, предградие на Единбург, на 21 януари 1919 г. Завършва Единбургския университет. В Единбург се научава и да лети. За първи път Браун поема към небето, когато е на 8 години. Баща му, който е пилот от кралските ВВС в Първата световна война, го взема със себе си по време на полет с биплан.

"Нямаше място за втори пилот, аз седях в скута на баща си и той ми даде да държа щурвала”, разказва Браун в интервю за BBC през 2014 г. „Беше вълнуващо да видя земята от съвсем различна гледна точка".

Браун, който е кавалер на няколко награди, включително и на Ордена на Британската империя, напуска службата си във ВВС на Кралския флот през 1970 г., продължава работата си като директор на Консултативния съвет на пилотите на хеликоптери, а през 1982 г. става президент на Кралското въздухоплавателно дружество.

Как да приземите боинг? Инструкция за нервни пътници (ВИДЕО)

Американският пилот Тим Морган е заснел видео за това, как нищо не разбиращ пътник може да приземи самолет. По думите му това ще се на...

В началото на миналата година бронзов бюст на легендарния пилот бе поставен в Кралския музей на военноморската авиация в Съмърсет.

На 27 януари Ерик Браун отбеляза своя 97 рожден ден. Повече от 100 пилоти присъстваха на церемонията. Той оцелява в 11 самолетни катастрофи, успява да се измъкне от потъващ разрушител, като почина в болница, заобиколен от близките си след кратко боледуване.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com