Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опитал да изнесе ценни отровни паяци и скорпиони от Турция: Задържаха куратор от американски музей (ВИДЕО)

14 май 2024, 12:58 часа • 991 прочитания

Куратор на Американския музей по естествена история е задържан в Турция, в подозрения, че се опитва да пренесе контрабандно проби от паяк и скорпион. Кураторът казва, че има разрешение от правителството да проведе изследването си, предава Associated Press.

Лоренцо Прендини, експерт по паякообразни в базирания в Ню Йорк музей, е задържан от полицията на летището в Истанбул, като се твърди, че се е опитвал да изнесе около 1500 проби от страната. В коментари по имейл до Associated Press Прендини казва, че се е явил пред съдия и е бил освободен без обвинение.

Видео, публикувано от информационната агенция Demiroren, показва как служители претърсват ръчния багаж и премахват найлонови торбички, които изглежда са пълни с мъртви паяци и скорпиони.

Още: Задържаха мъж, обявен за издирване в Шенгенската информационна система

Мъжът е имал разрешение?

Прендини казва, че полицията е пренебрегнала разрешенията от турското правителство да проведе изследването си в сътрудничество с турски учени. „Полицията напълно пренебрегна това и разчиташе на показанията на „експерт“, който има конфликт на интереси с моите сътрудници… и чиито научни изследвания са силно съмнителни“, казва той.

Полицията заявява, че иззетите видове са ендемични за Турция и че тяхната ДНК може да бъде копирана и отровата им може да бъде използвана за създаване на лекарства. „Знае се, че тези лекарства имат много висока финансова стойност и следователно изнасянето на тези животински видове в чужбина е строго забранено“, казват от полицията, като уточняват, че пазарната цена на литър лекарство, получено от отровата на скорпион, възлиза на 10 милиона долара, предава NOVA.

Още: Открита е уникалната инсталация, разработена от Айнщайн за единствения му експеримент

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес