Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хиляди протестират в Румъния: Искат намаляване на данъците за работещи

14 май 2024, 10:36 часа • 1119 прочитания

Една от най-големите синдикални конфедерации в Румъния - Националният синдикален блок (НСБ) проведе протест пред сградата на парламента с искане за по-ниско данъчно облагане на заплатите. Около 3000 синдикални членове взеха участие, ядосани на това, което наричат враждебен пазар на труда и обвиниха политическия елит, че дава приоритет на капитала. Това накара около пет милиона румънци да емигрират в търсене на по-добри заплати в чужбина, пише Euronews.

„Затрупани сме с данъци и такси, те трябва да бъдат намалени“, казва един от протестиращите, „Особено данъците за работа, така ще можем да повишим стандарта си на живот и няма да се налага да ходим в чужбина“. Протестиращите твърдят, че повече от 42 процента от брутния им доход отиват в държавата, в сравнение със средните 38 процента за ЕС.

Още: Румъния 2024 г. - четири ключови предизборни кампании

Трети в ЕС с най-ниска заетост

Ниските заплати и високото данъчно облагане класираха Румъния като третата с най-ниска заетост в ЕС през 2023 г. след Италия и Гърция, според данни на Евростат. Само 69 процента от румънците на възраст между 20 и 64 години са работещи, което означава, че почти една трета от населението не работи.

„В момента имаме изключително високо ниво на данъчно облагане“, казва президентът на Националния синдикален блок Думитру Костин, „Освен това имаме проблеми с почти два милиона граждани, които не са платили дори цент данък върху доходите си или вноски за пенсии или здраве през миналата година.“

През 2023 г. Румъния е отчела работещо население от 7,7 милиона души, но само 5,6 милиона души са плащали осигурителни вноски. 2,1 милиона заети не са плащали вноски, въпреки че в някои случаи са получавали помощи.

Контас Мениджмънт, компания за счетоводни услуги със седалище в Букурещ, казва, че основната данъчна ставка върху дохода е определена на 10 процента, но задължителните вноски на служителите в социалния фонд, здравното осигуряване, обезщетенията за безработица и държавния бюджет повишават процента от брутната заплата, вземана от държавата много повече.

Protest BNS

Forța BNS! 📢👌🏻

Публикувахте от Blocul Național Sindical в Понеделник, 13 май 2024 г.

Още: Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес