Сърбия и Косово в нов кръг от преговори в Брюксел

17692
Сърбия и Косово в нов кръг от преговори в Брюксел

Министър-председателите на Сърбия и Косово Ивица Дачич и Хашим Тачи ще се срещнат днес с върховния представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън за нов кръг от преговори, пише В92.

Освен Дачич, на срещата ще присъства и вицепремиерът на Сърбия Александър Вучич, предаде БГНЕС.

"Двете страни ще продължат работата си по изпълнението на споразумението от април и ще обсъдят следващите стъпки за нормализация на отношенията", съобщиха от кабинета на Аштън.

Очаква се темите на срещата да включват правосъдие и изграждането на общността на сръбските общини, за която двете страни не са постигнали споразумение.

"Подготовката за парламентарните избори започва в Косово, което за нас е много важен въпрос, като кой има правото да гласува, въпросът за това колко депутати сърби ще има в бъдещия парламент, въпросът за сърбите в косовските власти, правосъдието, конституцията на общността на сръбските общини и още много, които ще бъдат обсъдени", обясни Дачич.

Министърът без портфейл Александър Вулин, който отговаря за Косово, обяви, че промените в закона за изборите в Косово също може да бъдат обсъдени на срещата в Брюксел. "Сърбите в Косово и Метохия твърдят, че това безспорно ограничава правата им. Тезата има подкрепата на целия свят и на международната общност. Сигурен съм, че ще има време за обсъждането на този въпрос в Брюксел. Споразумението от Брюксел е с неутрален статут. Това означава, че гласуването със съответните сръбски документи не може да бъде поставено под въпрос, защото всичко останало би било в ущърб на окончателното решение", каза той.

Преговарящите в Брюксел се очаква да разговарят и за юрисдикцията на Основния съд в Косовска Митровица, който, според Прищина, трябва да включва седем общини, три от които са предимно с население от етнически албанци. Белград твърди, че подобно решение не е в духа на споразумението от Брюксел, тъй като в етническата структура на съдиите и прокурорите в подобен съд ще преобладават албанците.

Друг неразрешен въпрос е гражданската защита в северната част на Косово, която е под контрола на местните власти. Прищина иска да я включи към Косовските сили за сигурност. Сръбската страна "категорично се противопоставя на тази идея, тъй като правителството на Косово планира да превърне Косовските сили за сигурност в бъдещата армия на Косово".

Предишният кръг от диалога се проведе на 12 февруари. Той беше фокусиран върху въпроси, свързани с правосъдието и формирането на общността на сръбските общини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com