Сърбия опроверга информация, че е затворила границата с Македония

2819
Сърбия опроверга информация, че е затворила границата с Македония
Снимка: Getty Images/Guliver

Сърбия не е затваряла границата си с Република Македония, но започна да прилага вчерашното споразумение, което беше постигнато между полициите на пет държави в Загреб. Това съобщиха от вътрешното министерство в Белград в отговор на публикации в електронни медии, според които границата е била затворена за бежанци, предаде БГНЕС.

По-рано днес сайта на вестник "Новости" съобщи, че след обяд от жп гарата в Шид в северсозападна Сърбия не е тръгнал влак за границата с Хърватия и още най–малко 250 бежанци вече са на път от Прешево към хърватската граница. Според него след подобно решение най-вероятно и Македония ще затвори границата си с Гърция.

Директорите на полицейските сили на Хърватия, Македония, Австрия, Словения и Сърбия вече се договориха да въведат единна регистрация на бежанците, които влизат от Гърция в Република Македония. Те се договориха и за тяхното транспортиране директно до границата с Австрия.

Целта на това споразумение е да се предотврати връщането обратно на мигрантите в някоя от страните от маршрута.

Австрия с прогноза за гладна стачка на 100 000 бежанци в Македония

Австрийският канцлер Вернер Файман прогнозира, че 100 000 бежанци ще вдигнат гладна стачка след месец май. "В един момент Македония ням...

От днес в Сърбия не могат да влизат бежанци, които предварително не са били регистрирани на македонско-гръцката граница.

Говорителката на вътрешното министерство Биляна Попович-Ивкович потвърди, че Сърбия е започнала да прилага споразумението, включително и организирания транспорт до австрийската граница на мигрантите и бежанците.

"От днес проверката се извършва от представители на всички подписали споразумението. това означава и по-строг контрол с цел да бъде предотвратена нелегалната миграция", каза още Попович-Ивкович.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани