Австрия с прогноза за гладна стачка на 100 000 бежанци в Македония

3795
Австрия с прогноза за гладна стачка на 100 000 бежанци в Македония
Снимка: БГНЕС

Австрийският канцлер Вернер Файман прогнозира, че 100 000 бежанци ще вдигнат гладна стачка след месец май. "В един момент Македония няма да може да издържи на натиска и на нашата граница ще пристигнат много хора, които ще търсят убежище.

Още сега трябва да подготвим полицията и армията за това", каза още Вернер Файман. Той обяви, че допълнителни контролни мерки по границите на Австрия ще влязат в сила още тази пролет, а идния месец се очаква анализ за проект за по-строги правила при даването на убежище. Канцлерът очаква нова бежанска вълна още през месеците април-май поради хубавото време, пише вестник "Кронен цайтунг".

Словения предупреди, че ще пусне и армията срещу мигрантите

"Съветът по национална сигурност прие предложението в случай на продължаване на мигрантската криза армията да бъде изпратена по граници...

В Австрия има 259 лица, за които силите за сигурност предполагат, че са потенциални джихадисти, обяви междувременно австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер. 3 процента от тях са поискали убежище, а други 2 на сто имат друг вид разрешителни за престой в Австрия.

Министърът уточни, че останалата част от заподозрените лица са граждани на Австрия или на друга страна от ЕС. Отделни лица имат и двойно гражданство. Според Лайтнер с известна вероятност може да се твърди, че тези лица са действали за "Ислямска държава" или за организации, близки до джихадистите, посочва "Сега".

Австрия досега действаше успоредно със страните от Вишеградската четворка (B4) по проблема с наплива на бежанци, но от изказването на канцлера става ясно, че Виена не харесва подхода на В4. "Вишеградската група не трябва да празнува заради съгласието ни да охраняваме границата на Република Македония. Със сигурност този факт няма да влезе в историята като нещо добро", заяви още Файман.

Заместникът му Райнхолд Митерленер призова за изпращането на много ясен сигнал в чужбина, включително и през социалните мрежи, че "политиката на "Добре дошли" вече не съществува. На всички трябва да стане ясно, че сме преминали всички граници", каза още Митерленер, цитиран от БГНЕС.

30 млрд. евро годишно са нужни на ЕС, за да се справя с бежанската вълна

30 млрд. евро годишно в Европейския съюз са нужни за разрешаване на проблема с бежанците. Такива данни от изследване на института &bdqu...

Бежанската криза ще е основна тема на Европейския съвет, който започва днес в Брюксел. Другият основен проблем са реформите, които Лондон иска, за да остане в ЕС.

Лидерите на страните от Вишеградската четворка поискаха британският премиер Дейвид Камерън да смекчи исканията си за ограничения на помощите за мигранти, което ще е и цената им за подписването на предложения пакет за промени в ЕС, отбелязва британският вестник "Индипендънт".

Унгария, Словакия, Чехия и Полша искат най-вече промени по отношение на предложенията за ограничаване на детските помощи за мигранти от ЕС, живеещи във Великобритания, като също така искат да наложат и ограничения на т. нар. британска "извънредна спирачка" на социалните помощи. И двете промени са малко вероятни. Още вчера от "Даунинг стрийт" заявиха, че премиерът е категоричен в исканията си.

Стана ясно и че полицията в Шотландия е арестувала мъж за обиди към сирийски бежанци, настанени на о. Бют по силата на британската програма за приемане на бежанци. Мъжът е арестуван за нарушаване на комуникационния закон, който забранява обидни и застрашаващи съобщения в онлайн платформи, съобщи по-рано електронното издание "Брайтбарт".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа