Кметът на Сандански: Направихме така, че строителството в парка да е почти невъзможно

1474
Кметът на Сандански: Направихме така, че строителството в парка да е почти невъзможно
Снимка: Личен архив

Атанас Стоянов е кмет на Община Сандански от 2019 г. Той е завършил право в Софийския университет. Бил е общински съветник, председател на Общинския съвет, председател на Сдружението на югозападните общини, народен представител в 43-тото и 44-тото Народно събрание. Actualno.com го потърси за интервю, в което да разкаже как ще се развива огромният парк в града, болницата и приоритетните проекти на общината.

Г-н Стоянов, след много перипетии бе одобрен окончателният план на парк „Свети Врач“, който е 327 дка. Какво е разрешено накратко и какво – забранено, в него?

Приемането на плана всъщност не е окончателно, защото има процедура, която трябва да бъде извървяна. Общинският съвет взе решение - единодушно от всички, с неговото приемане се прави така, че максимално да бъде защитена площта на нашия парк с оглед разширяването на подробния устройствен план. В този имот влизат общински, държавни и частни имоти, но строително-ремонтни и инвестиционни дейности в него стават изключително трудни, почти невъзможни, ако ПУП-ът влезе в сила. Тоест, всяка една от страните трябва да е съгласна с инвестиционното намерение на другата страна. Това е функцията на приемането на този ПУП. По този начин ние запазваме парка такъв, какъвто е. Още повече, с ПУП-а ние ние разширяваме неговия периметър. Считам, че това бе единственото разумно решение, без по някакъв начин да омаловажаваме бъдещи инвестиционни намерения. В крайна сметка паркът е започнат да се изгражда преди повече от 100 години и е нужно не само да го пазим, но и да го развиваме така, както всички ние желаем - със зелени площи, подреден, уютен за жителите и гостите на града.

С изграждането на фотоволтаични централи върху сградата на общината и на общинската фирма „Стройкомтранс“ първоначалните разчети за икономия какво показват?

С оглед повишаването на енергийните носители и на ел.енергията повече от година вече община Сандански предприема стъпки за изграждане на фотоволтаични системи на общинските ни сгради и на по-големите конструкции. Този проект не по-късно от един месец трябва да бъде реализиран. За сградата на нашето общинско дружество за чистота също предвиждаме фотоволтаици. В проектна готовност сме и за още няколко общински сгради, които отговарят на тези условия. Търсим възможности и технически инструментариум да оптимизираме и намалим разходите за електричество, защото наистина това е едно от най-големите предизвикателства за общината, за първостепенни и второстепенни разпоредители, за общинските дружества. Това е пътят всъщност- малки стъпки, но в правилната посока.

Към новото саниране в града има ли интерес?

Да, определено има интерес. Преди по-малко от месец направихме едно публично обсъждане на новото т. нар. саниране - енергийна ефективност на жилищни сгради по Плана за възстановяване и развитие. Дойдоха доста хора в големия салон на Културния дом. Общинска администрация се беше подготвила и всички на въпроси бе отговорено. Тук ситуацията не е както преди няколко години, при санирането по Националната програма. Сега са европейски средства и процедурата е много по-различна. Не общинската администрация, а сдружението на собствениците е водещият орган. Те трябва да намерят специализирана фирма изпълнител, която да направи обследване на сградата. Ако няма, да бъде издаден паспорт на сградата и до 10-ти май внесат проекта в общинската администрация. При нас се преглежда цялата документация и се изпраща за одобрение в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Ежедневно в общината идват собсвеници на жилища с питания. Правим всичко възможно акуратно да им бъдем в полза, да им съдействаме. За жалост част от подготовката, която трябва да направят собствениците, изисква и акумулиране на финанси от тях. Това е голямото предизвикателство и до голяма степен е спирачка за тях. Живеем в тежки времена и част от собсвениците трудно ще намерят средства да направят обследването и съответно паспортизация на сградите. Но пък трябва да се знае, че ако техните сгради бъдат одобрени за финансиране, програмата възстановява малко над 6 лева на квадрат от тези разходи. Така, че сме в перманентна връзка с нашите съграждани и общината ще съдейства на всеки, който желае да кандидатства, с логистична подкрепа.

На места вече има и подадени проекти, при вас има ли отличници?

Все още не, но има още три месеца - до 10-ти май е срокът.

На територията на Сандански от 2017 г. функционира уникално по вид лечебно заведение „Югозападна болница“, съдружници в която са 4 общини, но Сандански и Петрич с най-големи и равни дялове. Как се ръководи тази съсобственост?  

Не е лесно, разбира се. Но това е възможно най-оптималният вариант тя да продължи да функционира. Имаше две болници – „Рокфелер“ в Петрич и „Св. Врач“ в Сандански. С оглед променените домеграфски, икономически и социални условия, а и в законодателната уредба, свързана със здравеопазването, преди време общинските съвети на тези 4 общини са взели това решение. В момента продължава да функционира и е едно от най-големите здравни заведения в целия Югозападен район. Аз считам, че е в добра кондиция, с добри специалисти. Кризата и дефицитът на медицински кадри, разбира се, е хроничен, не е само регионален, а национален проблем и всички трябва да мислим в перспектива за неговото решаване, но в крайна сметка тук има добри специалисти, които обгрижват населението. Общините също подпомагат болницата - организационно, финансово. Когато има някакъв проблем за решаване - кредит ли било, или нещо повече, ние предприемаме съответните мерки. Общините Петрич и Сандански сме в процес на закупуване на два високотехнологични апарата, от които двете крила на болницата имат нужда. Петрич купува Ядрено-магнитен резонанс, а Сандански - Ангиографски апарат.

За да купувате Ангиографски апарат, означава ли, че има такава високоспециализирана структура в болницата и съответните специалисти?

В Сандански имаме отделение по Ангиография и инвазивна кардиология. Имаме и специалисти. Апаратурата е вече амортизирана и правим всичко възможно с ръководството на болницата за няколко месеца да осигурим нов апарат за нуждите на многото хора, които се нуждаят от животоспасяващо лечение.

Явно е трябвало преди време някой да си притъпи егото, за да се създаде нещо общо, защото обикновено общините и съответните болници в тях се конкурират?

По-скоро подходът тук беше обратен. Не да се конкурираме, а да си подадем ръце. Така, от една страна да спасим икономически и финансово нашите болници, от друга - те да бъдат конкурентоспособни, на висотата на потребностите, които има всеки от жителите на нашите общини и гостите ни. Здраеопазването винаги трябва да е приоритет, а там винаги има какво да се мисли, какво да се желае, какво да се дава и какво да се подобри. От тази гледна точка на нас не ни е безразлично състоянието на Югозападна болница. При повсеместните кризи, в които живеем, мисля, че тя е в що-годе добро състояние. 

Как върви изпълнението на приоритетния ви проект – булевард „Европа“?

Работи се усилено. Надявам се не по-късно от другия месец да бъде окончателно готов. Трудно се работи - голям, изключително сложен проект. Подменя се цялата подземна инфраструктура - водопровод, канализация, технически връзки, пътни. Нашата идея е след като бъде завършен, да стане основна пътна връзка с магистралата "Струма". Освен това да се засили инвестиционният интерес към частните имоти, които са от двете страни на пътя и това да се превърне в своеобразна икономическа зона на Сандански.

Финансирането му как е обезпечено, понеже имате подписан договор, на януарското заседание получихте подкрепа за индексиране на обекта с 850 000 лева, от октомври също има преостойностяване, като сумата по договор от 4,8 лв. с ДДС става общо 6,2 млн.?

Това е така, защото една сума беше обезпечена по наше искане от МС през 2020 г. Не бе достатъчна с оглед изготвяне на идейния проект. Община Сандански трябваше да осигури значителна сума от своя общински бюджет и след процедурите по избор на изпълнител, които се проточиха заради поредица обжалвания, дойде икономическата криза. Тя обхвана с най-голяма сила строителните материали. Дойде и решението на Министерския съвет, което измени Закона за обществените поръчки и позволи на бенефициентите да актуализират стойностите по приетата от МС методика за актуализиране на строителните обекти. Фирмите изпълнители внасят до общината съответните актуализации и Общинският съвет на Сандански прие тази стойност. Към настоящия момент този обект е на финална права.

Индексирането как го обезпечавате - от общинския бюджет или ще разчитате на държавата?

Пуснах две писма до МРРБ за допълнително финансиране, като имаме готовност, ако не се получи подкрепа, в по-дългосрочен период тези средства да бъдат осигурени от общинския бюджет.

Нещо като разсрочено плащане?

Да.

Другите ви важни проекти до края на мандата кои са?

Ситуацията е толкова динамична, че има и по-големи, и по-малки проекти. Липсата на държавен бюджет до препятства изготвянето и приемането на годишните общински бюджети за 2023 г. Това създава големи трудности, но нашата идея е да довършим това, което сме започнали. Имам предвид други два големи проекта. Единият е пътят между Катунци и Златолист, който е около 7 км. и също е в довършителна фаза. Активно се строи и нова детска градина в най-големия жилищен квартал на Сандански - "Спартак". Там също строителството е много напреднало. Готвим и проекти по Плана за възстановяване - за общинска пътна инфраструктура, за обновяване на сгради от спортната и културната инфраструктура. Не сме спрели да мислим в тази насока, за да сме на ниво и максимално бързо, когато се осигурят средства по ПВУ, общината да е в първите, които ще кандидатства за финансиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com