Как се модифицира класическият арабски стих в модерната поезия?

19200
Как се модифицира класическият арабски стих в модерната поезия?

Първото по рода си изследване на специфичното арабско стихознание на български език е и една от малкото монографии по темата на Стария континент. „Арабското стихознание“ на д-р Галина Евстатиева е преработен и редактиран вариант на дисертационен труд („Модифициране на класическия арабски стих в модерната поезия до 60-те години на XX век”), защитен от нея през 2002 г., като отделни текстове от настоящото изследване са публикувани през годините в специализирания сборник „Арабистика и ислямознание“.

 „Арабското стихознание“ е опит за едно по-цялостно представяне на традиционното стихознание на арабския свят с неговите нормативни композиционни форми и ритмическа организация, както и анализ на настъпили промени във формалната структура и метрическия канон при модерните поети. Арабските реалии в монографията са предадени диакритично. Изданието е насочено не само към тесни специалисти и студенти арабисти, а и към читатели, интересуващи се от литературознание, изкуствознание, история и теория на културата, както и към всички почитатели на арабското поетическо творчество.

Какво представлява революционното демократично образование?

Има ли начин децата да учат без да бъдат принуждавани от родители и преподаватели? Възможно ли е училището да се основава изцяло на реш...

Евстатиева е доктор по филология (арабска литература), завършила арабистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Главен асистент е по арабска култура в катедра „Арабистика и семитология“ към същия университет и преподава различни дисциплини, свързани с изучаването на обществото, културата, литературата и изкуството на арабския свят. Евстатиева е водила лекционен курс „Ислямско изкуство“ в Националната художествена академия, София. Член е на Европейския съюз на арабистите и ислямоведите (Union Européenne des Arabisants et IslamisantsUEAI) и е провеждала изследователска работа, участвайки в различни международни академични форуми в Холандия, Италия, Унгария, Испания, Германия, Гърция, Турция, Ливан и Египет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги