Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германски любовен роман спечели международната награда "Букър"

22 май 2024, 09:26 часа • 1243 прочитания

Германската писателка Джени Ерпенбек заедно с преводача Михаел Хофман бяха обявени на 21 май за носители на Международната награда "Букър" за романа "Кайрос". Книгата, написана първоначално на немски език, разказва за "разрушителната афера" на млада жена с по-възрастен мъж в Източен Берлин през 80-те години на миналия век.

Престижната награда, връчена на церемония в лондонската галерия "Тейт Модърн", се присъжда за художествени произведения от цял свят, преведени на английски език, а наградата от 50 000 паунда (62 000 долара) се разделя поравно между автора и преводача. Председателят на журито за 2024 г. Елинор Уахтел похвали "светлата проза" на Ерпенбек, която предизвиква "сложността на една връзка" и атмосферата на Източен Берлин.

Снимка: Getty Images

Георги Господинов и Анджела Родел, които са носители на Международната награда "Букър" за 2023 г., връчиха красивите статуетки на Джени Ерпенбек и Михаел Хофман по време на официалната церемония.

Още: Книга за Ирландия, вдъхновена от войната в Сирия, спечели "Букър" за 2023 г. (СНИМКИ)

Повече за книгата

"Книгата започва с любовта и страстта, но поне в същата степен става дума за власт, изкуство и култура", каза тя. "Самовглъбяването на влюбените, тяхното спускане в разрушителен водовъртеж, остава свързано с по-голямата история на Източна Германия през този период, като често среща историята под странен ъгъл", добави тя.

За Ерпенбек, която е и оперен режисьор, падането на Берлинската стена през 1989 г. представлява "освобождаване". "Това, което ме интересува, е, че освобождаването не е единственото нещо, което може да бъде разказано в такава история", казва тя в изявлението си. "Има години преди и години след това", каза тя, цитирана от БГНЕС.

Още: Актьорът Жан Рено издава първия си шпионски роман

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес