Заев: На едно кафе с Борисов ще приключим Договора за добросъседство

2373
Заев: На едно кафе с Борисов ще приключим Договора за добросъседство
Снимка: БГНЕС

България наистина може да помогне много на Македония за евроатлантическия й път - не само с постигнатото от нея, но и с грешките, които е допуснала, за да не ги правим и ние. Това заяви на среща със журналисти македонският премиер Зоран Заев.

В Македония има сериозна обществена подкрепа за присъединяване към ЕС. Заев уточни, „че между двете страни е имало „дълъг период на хладни отношения - според мен по политически причини, който според мен вчера приключи“.

На среща с българския премиер Бойко Борисов и в присъствието на двамата министри на външните работи вчера са били обсъдени четирите отворени сегмента от Договора за добросъседство. Трите са били окончателно затворени, останал е един, който Заев се надява да бъде решен „на едно кафе“ между двамата премиери и кабинетите.

Заев изтъкна значението на реализирането на транспортния коридор №8, който ще премахне позитивните тенденции, които в момента са притежание на коридор №10 или север-юг, и ще открие перспективите за всякакъв вид икономическо сътрудничество. Това би помогнало за раздвижване бизнеса.

Македонският премиер нееднократно подчерта значението на добрите позиции, които България има в Европейския съюз и изрази надеждата си, че през 2018 г. Македония да получи дата за началото за преговори за присъединяване към ЕС, предаде БГНЕС.

Македония се надява и на положителни крачки по проблема, който „Гърция го има с нашето име“. Заев отбеляза, че в Македония е имало разочарование от дългото поставяне на страната в чакалнята на ЕС. И изрази очакванията си страната му да получи поддръжка от съседите си – особено от тези, които са членки на НАТО и ЕС.

Заев изрази очакванията си за сътрудничество във всяка сфера между България и Македония: „Очаквам много спортни и културни прояви, увеличен брой търговски договори, което ще означава повишаване качеството на живота.“ Македонският премиер изрази значението на енергийния сектор на България за Македония – Скопие внася 40% от електричеството, от които голяма част идват от България.

Кирил и Методий са гордост за целия регион, трябва да оставим историята на историците, а не на политиците. Това коментира премиерът на Македония Зоран Заев по време на среща с български журналисти.

По думите му в учебниците, в които е учил, е пишело за Солунските братя, които са имали мисии из целия регион. „Политиците не трябва много да се занимават с история. За нас Кирил и Методий са славянските просветители и това е факт, който 100 пъти повече ни свързва, отколкото ни разделя. Знам за мисията им, учил съм за мисията им в Охрид, България, Русия и изобщо навсякъде, където присъства славянската писменост и това е нещо, което само може да ни сприятели и сплоти, но не може да ни отдалечи”, каза той.

България ще признае македонския език в Договора за добросъседство?

На днешната пресконференция след срещата си с новия македонски премиер българският министър-председател заяви, че двете страни са "съвс...

По време на брифинга Заев посочи, че историята ни е обща и да оставим различията назад.

Попитан чий цар е цар Самуил, той заяви, че вероятно дебатът за това ще е вечен, но подчерта, че за него е по-важно в региона да има разбирателство и хората да живеят заедно. „Това обаче е нашата обща европейска история. Искаме да гледаме напред и когато се връщаме към историята нека я използваме за сближаване, а не за разделяне”, категоричен беше той, цитиран от бтв.

На въпрос за албанския език в Македония премиерът отговори, че в страната никой не е спрян да говори езика си, но не отговори дали ще бъде признат като официален.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика