X
 
 

Започна делото срещу българите за камиона-ковчег в Австрия

1376 0
Започна делото срещу българите за камиона-ковчег в Австрия
Снимка: Gettyimages
апочна делото срещу дванадесет души, след които десетима българи, във връзка със смъртта на 71 мигранти, открити задушени в изоставен камион на австрийска магистрала преди близо две години.

Откриването на 59 мъже, осем жени и четири деца, затворени в пренаселен хладилен камион край границата с Унгария през август 2015 г., предизвика негодувание и хвърли светлина върху съдбата на мигрантите и бежанците, намиращи се в ръцете на трафиканти.

Въпреки че камионът беше открит в Австрия, делото ще се води в Унгария, тъй като се предполага, че на територията на страната са загинали мигрантите.

Подсъдимите – десетима българи, един афганистанец и ливанец, са обвинени в трафик на хора и мъчение. Четирима са обвинени и в „убийство, извършено по особено жесток начин“ и са заплашени от доживотен затвор. Сред тях е и 26-годишният шофьор на камиона, българинът Ивайло С.

Седем българи отиват на съд в Унгария за смъртта на 71 мигранти в камиона-ковчег

Унгарската полиция съобщи, че ще бъдат повдигнати обвинения срещу седем българи и афганистанец след завършване на разследването на смър...

Всички обвиняеми са в ареста от близо две години, с изключение на един човек, който е в неизвестност, но ще бъде съден задочно. Очаква се решението на съда да стане известно до края на годината.

Според прокуратурата мъжете са част от група за трафик, която е вкарала над 1200 души в Западна Европа по време на пика на миграционната криза. Организацията е извършвала дейността си от февруари до август 2015 г. и от юни ежедневно е вкарвала мигранти в Германия или Австрия.

Обвинението посочва също, че бежанците често пъти са били превозвани „в затворени, тъмни и задушливи ванове, неподходящи за транспорт на пътници, при пренаселени, нечовешки, мъчителни условия“. В случая на 71-те мигранти разследващите са установили, че те са се „задушили при ужасяващи условия“, малко след като са били взети в близост до сърбо-унгарската граница.

Жертвите са били от Сирия, Ирак и Афганистан. Сред тях е имало и дете, ненавършило година. При откриването на камиона те са били загинали от най-малко два дни.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Катастрофа е затапила АМ "Тракия"
Катастрофа е затапила АМ "Тракия"

Катастрофа на магистрала "Тракия" задръсти движението. Сблъсъкът е станал на около 25 км преди столицата. Към момента е образувана опашка...